Gospodarstvo

TRGOVINSKI SPORAZUMI: Njemački izvoznici bijesni zbog propalog dogovora s Australijom oko poljoprivrednih pitanja

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Nakon iznenadnog neuspjeha pregovora između EU i Australije o sporazumu o slobodnoj trgovini, predstavnici njemačke izvozno orijentirane industrije oštro su kritizirali 'prevelik utjecaj' poljoprivrednih interesa na međunarodnu trgovinu

Izvor: Pixabay

Prošlog tjedna su na iznenađenje promatrača propali pregovori između Europske unije i Australije o trgovinskom sporazumu, i to ponajprije zbog neslaganja oko pristupa europskom tržištu za australske proizvođače ovčetine i govedine, jer su protiv toga bile zemlje poput Francuske i Irske.

Izvozno orijentirane industrije pogođene su propašću tog sporazuma, jer je on mogao otvoriti pristup australskom tržištu za europske sektore poput industrije automobila i teških strojeva.

Pregovori propali zbog 'smiješnih pitanja' 

Pregovori su na kraju propali zbog "smiješnih pitanja," rekao je novinarima u utorak, 7. studenog, Karl Haeusgen, predsjednik udruge njemačkih proizvođača strojeva VDMA.

"Naravno, mogli biste za to kriviti i Australce, jer je to i za njih također smiješno", nastavio je.

"Međutim, da je bilo malo više suverenosti na strani EU, taj barem privremeni neuspjeh pregovora lako se mogao izbjeći".

Što kaže strojarska industrija?

Za udrugu strojarske industrije to ukazuje na širi problem europske trgovinske politike, odnosno na prevelik utjecaj poljoprivrednih interesa na trgovinske sporazume. Utjecaj poljoprivrednog sektora "je potpuno nesrazmjeran gospodarskom značaju poljoprivrede u Europi", rekao je Haeusgen.

Iako poljoprivreda čini samo 1,7 posto BDP-a Europske unije, poljoprivrednici tradicionalno gaje dobre veze sa strankama desnog centra, koje u ruralnim krajevima vide ključan dio svog glasačkog tijela.

Međutim, to nije samo europski fenomen.

"Širom svijeta, problem poljoprivrede uvijek ozbiljno remeti sporazume o slobodnoj trgovini, u smislu vremena, opsega, prirode i učinkovitosti", dodao je izvršni direktor udruge VDME Thilo Brodtmann.

'Sporazum porpao zbog govedine i ovčetine'

Govoreći na konferenciji koju je organizirala VDMA, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) priznao je da je utjecaj poljoprivrede faktor koji ometa sklapanje trgovinskih sporazuma.

Reao je da ga je iznenadio neuspjeh pregovora s Australijom, budući da je sav njegov fokus bio na paralelnim trgovinskim pregovorima s južnoameričkim blokom Mercosur u kojem su Brazil, Argentina, Urugvaj, i Paragvaj.

"Propao je zbog govedine i ovčetine... Ne razumijem to. Ako se može izvoziti kivi, onda to mora biti moguće i s ovčetinom i govedinom".

"Nema razloga skrivati činjenicu da ovi opsežni sporazumi - što znači da se sve radi u paketu, i strojarstvo i uslužni sektor i poljoprivreda - jedino dovodi do problema, i zapravo uvijek je sektor poljoprivrede taj koji radi probleme," dodao je Habeck.

Moguće zaključivanje sektorskih sporazuma

Ako to i dalje bude bio problem, onda "moramo zaključiti sektorske sporazume, i brzo postići dogovor za industriju strojeva i industrijske robe".

Iako je Habeckova Zelena stranka tradicionalno skeptična oko sporazuma o slobodnoj trgovini, Habeck je trenutačno pod sve većim pritiskom da vratit njemačku ekonomiju na pravi put, budući da se prognozira kako će Njemačka biti jedina globalna ekonomija koja će ove godine zabilježiti negativan rast.

U industrijskoj strategiji predstavljenoj u listopadu, Habeck je naveo sklapanje trgovinskih sporazuma kao jednu od ključnih mjera za poticanje tradicionalno izvozno orijentirane njemačke industrije.

Loše znak za sporazum s Mercosurom?

Upitan bi li neuspjeh sporazuma s Australijom mogao biti znak da će i dogovor s Mercosurom potencijalno propasti zbog sličnih problema, Haeusgen je rekao da to nije slučaj.

"Oni će se u nekom trenutku sabrati", rekao je o tekućim pregovorima oko aneksa teksta koji je dodan već dogovorenom sporazumu, kojemu je je cilj osigurati da poljoprivredni izvoz iz Mercosura koji se šalje u Europu ne doprinosi većem uništavanju južnoameričkih šumskih pokrova.

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva okrivio je u lipnju protekcionističko stajalište francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za poteškoće u dovršetku trgovinskog sporazuma.

'Zrcalne klauzule'

"Francuska vrlo oštro brani svoje poljoprivredne interese", kazao je tada Lula, nakon što je Macron pozvao na uvođenje "zrcalnih klauzula", po kojima bi se europski standardi zaštite okoliša i hrane morali primjenjivati ne samo na domaću proizvodnju, već i na sav uvoz.

Iako su pregovori između EU i Mercosura još uvijek u tijeku, "u ovom trenutku Mercosur je blokiran, u određenoj mjeri, jer ga južnoameričke zemlje ne žele", kazao je Habeck u utorak.

"Moramo ih uvjeriti da je u njihovom interesu da se sada zaključi taj sporazum".

Haeusgen je pritom okrivio napore EU u borbi protiv krčenja šuma, i opisao ih kao "misionarsku gorljivost za neka netrgovinska pitanja", što je, po njemu, uvrijedilo pregovarače Mercosura, i time zakompliciralo pregovore.

Da je EU "bila malo pomirljivija, danas ne bismo imali taj problem," zaključuje Haeusgen.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ‘Ridiculous’: German exporters fume over failed EU-Australia trade deal)