Gospodarstvo

POMOĆ U SANACIJI ŠTETA OD POTRESA: EU će u ožujku organizirati donatorsku konferenciju za obnovu Turske i Sirije

Autor Hina

Donatorska konferencija organizirat će se u Bruxellesu, u suradnji s turskim vlastima, članicama UN-a i financijskim institucijama, najavila je Europska komisija.

Štete od razornog potresa na jugu Turske, veljača 2023. godine
Izvor: Tunahan Turhan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Europska unija će početkom ožujka organizirati donatorsku konferenciju na kojoj će prikupljati međunarodna sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, zemljama koje je u ponedjeljak pogodio katastrofalan potres, najavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Utrka s vremenom

"Vodimo utrku s vremenom kako bismo zajedno spašavali živote. Turska i Sirija mogu računati na EU", napisala je europska čelnica na Twitteru

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

"Švedski premijer Ulf Kristersson (čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU) i ja bit ćemo domaćini donatorske konferencije početkom ožujka u Bruxellesu. Prikupimo sredstva na međunarodnoj razini za stradalo stanovništvo", pozvala je Von der Leyen. 

"Nitko ne smije ostati po strani kada ovakva tragedija zadesi narod", navela je u priopćenju. 

Konferencija, koja se organizira u suradnji s turskim vlastima, "bit će otvorena zemljama članicama EU, susjednim zemljama, članicama UN-a" i financijskim ustanovama, navodi Europska komisija. 

Siriji zbog sankcija isprva tek minimalna humanitarna pomoć 

EU je nekoliko sati nakon potresa u ponedjeljak poslala prvu pomoć Turskoj na njezin zahtjev. Turska je od 1999. godine kandidat za članstvo u EU. 

No Siriji je isprva poslala tek minimalnu pomoć putem postojećih humanitarnih programa, zbog međunarodnih sankcija uvedenih režimu u Damasku koje su na snazi od početka rata u Siriji 2011. godine.

U srijedu je sirijska vlada službeno zatražila pomoć EU-a putem mehanizma za civilnu zaštitu koji koordinira europsku pomoć Europljana. Europska komisija je pozvala članice da potvrdno odgovore na taj zahtjev, rekao je u srijedu dopodne povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

U okviru Mehanizma za civilnu zaštitu dvadeset zemalja EU te Albanija, Crna Gora i Srbija najavile su da u Tursku šalju ukupno 1500 spasilaca i sto potražnih pasa.