Gospodarstvo

STRAH OD VOJNE VJEŽBE NATO-A U NJEMAČKOJ: Ograničenja u zračnom prostoru mogla bi uzrokovati kašnjenja na aerodromima

Autor Hina

U Njemačkoj udruzi za zrakoplovstvo upozoravaju da se njemačke zračne luke još oporavljaju od posljedica pandemije koronavirusa te traže da se utjecaj vojne vježbe svede na minimum.

Zračna luka u Münchenu
Izvor: Smith / imago stock&people / Profimedia

Zrakoplovni prijevoznici strahuju da bi planirana ograničenja u njemačkom zračnom prostoru na početku ljeta zbog vojne vježbe mogla izazvati kašnjenja u zračnim lukama, objavila je u srijedu Njemačka udruga za zrakoplovstvo (BDL). 

Pored rata u Ukrajini, BDL među razlozima mogućih zastoja u zračnim lukama izdvaja planiranu vježbu NATO-a u Njemačkoj Air Defender 2023, u kojoj će u lipnju sudjelovati do 200 borbenih zrakoplova. 

Traže da se utjecaj vojne vježbe NATO-a svede na minimum 

Prema NATO-u, vježba bi trebala poboljšati kapacitete u zrakoplovstvu i "osnažiti ukupnu strategiju odvraćanja u zračnom prostoru", navodi agencija dpa

Udruga, pak, apelira da se utjecaj velike vojne vježbe na "ionako vrlo zagušen njemački zračni prostor" svede na minimum. 

Poručili su i kako ponovo bilježe povećanje broja putnika, nakon naglog pada zbog koronavirusa. Ipak, upozoravaju da će polasci iz Njemačke prema europskim i odredištima na drugim kontinentima dosegnuti tek 88 posto pretkrizne razine i zaostajati za drugim europskim zemljama. 

Najveći rast prometa ove godine očekuje se u zračnim lukama Frankfurt i München

Najveći rast prometa očekuju u čvorištima u Frankfurtu i Münchenu, ali i u nekim manjim zračnim lukama, poput Dortmunda i Nürnberga, gdje su proširene usluge na izravnim zračnim linijama. 

Oporavak u lukama srednje veličine, poput onih u Berlinu, Düsseldorfu, Hamburgu, Hannoveru i Stuttgartu, bit će, pak, sporiji od prosjeka, napominju u udruzi. 

Zračne luke i prijevoznici žele izbjeći kaos poput onog u prošloj godini. Sektor se intenzivno priprema za ljetnu sezonu putovanja, ustvrdio je predsjednik BDL-a i izvršni direktor Zračne luke München Jost Lammers

Zračne luke poboljšale su postupke prijave putnika, manevriranja zrakoplovima, praćenja prtljage, a rade i na zapošljavanju osoblja, poručuju iz udruge.