Gospodarstvo

SLOBODNA TRGOVINA: Propali pregovori EU i Australije zbog prijepora oko poljoprivrede

Autor Euractiv/János Allenbach-Ammann

Na marginama sastanka G7 u nedjelju u Osaki, predstavnici EU i Australije nisu uspjeli zaključiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, i to zbog nepomirljivih razlika oko australskog pristupa europskom poljoprivrednom tržištu

epa10192766 Australian and the European Union flags are seen on a desk during a meeting between Australian Trade Minister Don Farrell and delegates of the EU Parliament Committee on International Trade (INTA) at Parliament House in Canberra, Australia, 19 September 2022. EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Izvor: LUKAS COCH/AAP

"Nažalost, nismo uspjeli postići nikakav napredak", izjavio je australski ministar trgovine Don Farrell nakon sastanka.

Iz Europske komisije poručili su kako "žale zbog izostanka napretka u razgovorima u Osaki", gdje su povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis i povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski došli na, kako se mislilo, završni krug pregovora.

'Postojao je optimizam, ali...'

"Postojao je optimizam kako je sporazum na dohvat ruke... Ali australska strana ponovno je iznijela svoje zahtjeve vezane za poljoprivredu koji nisu odražavali nedavne pregovore i napredak postignut između visokih dužnosnika", rečeno je iz Komisije.

Australska vlada nije komentirala te navode.

Problem nastao kad je Australija otkazala kupnju podmornica od Francuske

Rad na europsko-australskom sporazumu o slobodnoj trgovini započeo je 2018., a zaustavljen je 2021. godine, u vrijeme narušenih odnosa, nakon što je Australija otkazala ugovor s Francuskom o narudžbi podmornica i umjesto tog naručila isporuke iz SAD-a i Velike Britanije.

U srpnju, kada se činilo kako je dogovor o slobodnoj trgovini nadohvat ruke, ministar trgovine Farrell naprasno je napustio pregovore u Bruxellesu, jer nije bio zadovoljan europskom ponudom za pristup tržištu EU, rekavši kako se mora vratiti u Australiju na konzultacije s ostatkom vlade.

Iako su europski dužnosnici bili iznenađeni takvim ponašanjem, pregovori su ipak nastavljeni na tehničkoj razini.

Autralija želi bolji pristup za svoje proizvode na tržištu EU

Glavno neriješeno pitanje jest pristup tržištu poljoprivrednih proizvoda. Australija želi bolji pristup europskom tržištu za svoje velike proizvođače ovčetine i govedine, na što EU ne želi pristati zbog protivljenja nekih članica, poput Francuske i Irske.

Poljoprivredni lobiji u Australiji i Europi u velikoj su mjeri uključeni u pregovore s obje strane i vrše pritisak na njihove pregovarače.

Komisija EU želi postići dogovor s Australijom do kraja tekuće godine, budući da bi izbori za Europski parlament sredinom 2024. godine mogli dovesti do promjena u prioritetima. Koliki će biti značaj neuspjeha u nedjelju za budućnost sporazuma o slobodnoj trgovini zasad nije sasvim jasno.

Privremena obustava pregovora?

Uoči sastanka, Farrell je rekao kako bi neuspjeh pregovora značio da će se razgovori morati "privremeno obustaviti".

"Od ovog trenutka pa nadalje, ako ne postignemo dogovor, Europljani ulaze u svoj izborni ciklus za izbore sljedeće godine i mislim kako bismo onda mogli izgubiti dvije ili možda tri godine dok se ne vratimo za stol i to riješimo", kazao je prošogi tjedna.

U nedjelju je ipak zvučao malo optimističnije.

"Pregovori će se nastaviti, i nadam se kako ćemo jednog dana moći potpisati sporazum od kojeg će imati korist i Australija i naši europski prijatelji".

U Bruxellesu kažu da su spremni za nastavak pregovora

Iz Komisije su poručili da su spremni za nastavak pregovora.

Na društvenim mrežama povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski izjavio je da su za napredak u pregovorima potrebna "realnija očekivanja i uravnotežen pristup".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU, Australia fail to agree on trade deal)