Gospodarstvo

AMERIČKE SUBVENCIJE: Ekonomska savjetnica njemačke vlade protivi se potencijalnoj europskoj tužbi protiv SAD-a

Autor Euractiv/Jonathan Packroff

Tužba protiv SAD-a zbog izdašnih 'zelenih' subvencija Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) moglo bi u konačnici donijeti više štete nego koristi, kaže za Euractiv Monika Schnitzer, šefica njemačkog vijeće ekonomskih eksperata

epa10536551 Chairwoman of council of economic experts Monika Schnitzer poses for a photo prior to the beginning of a press conference in Berlin, Germany, 22 March 2023. The German council of economic experts presented an updated forecast on the economic situation 2023/2024. EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Izvor: CLEMENS BILAN/EPA

Američki program subvencija, iz paketa Zakona o smanjenju inflacije (IRA) doveo je do ljutih reakcija u Europi, jer sadrži klauzule koje potiču kupovinu američkih proizvoda, poput, primjerice, programa potpore za kupnju električnih vozila, koji diskriminira sve strane proizvođače, uključujući i europske.

Iako je Europski parlament 14. rujna usvojio rezoluciju kojom se ostavlja otvorenom mogućnost da Europska unija tuži SAD pri WTO-u zbog očitog kršenja pravila o slobodnoj međunarodnoj trgovini, Monika Schnitzer, ekonomistica na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Munchenu (LMU Munich) i glavna savjetnica njemačke vlade, protiv je takve ideje. Umjesto toga, poziva na pregovore s Washingtonom.

'Političko pitanje'

"To je političko pitanje, koje se svodi na što time možete postići, te u koliko problema zbog toga ulazite s Amerikancima... Možda [protekcionističke klauzule] nisu sasvim u duhu doktrine [slobodne trgovine], ali nam je konkretno možda korisnije da navedemo SAD da i nas tretiraju kao američke kompanije", dodaje Schnitzer.

Iako američka pravila o obaveznom "lokalnom sadržaju" uključuju neka izuzeća za zemlje koje imaju trgovinski sporazum sa SAD-om, Europa od njih trenutačno nema koristi jer su pregovori o međusobnom trgovinskom sporazumu propali za vrijeme mandata prethodnog predsjednika Donalda Trumpa.

EU pregovara sa SAD-om o nekoliko ključnih sporazuma 

Kada bi SAD tretirao Europu kao da imamo takav trgovinski sporazum, onda bi se na europske proizvođače primjenjivala ista pravila kao i na američke, kaže Schnitzer.

Zato EU trenutačno pregovara sa Amerikancima o sporazumu o ključnim mineralima, jer to znači da bi se za komponente baterija proizvedene u EU mogle primjenjivati američke porezne olakšice za električne automobile.

U tijeku su i pregovori između EU i SAD-a o novom sporazumu o čeliku, a krajnji rok za novi dogovor - kojim bi se izbjeglo automatsko uvođenje visokih tarifa za čelik - jest krajem listopada.

'Diskriminacija' američkog zakona

U prosincu 2022. njemački zastupnik Europskog parlamenta Bernd Lange (SPD/S&D) otvoreno je pozvao na pokretanje europske tužbe protiv SAD-a zbog američkih diskriminatornih pravila o "lokalnom sadržaju" koje propisuje IRA.

Međutim, imajući u vidu američko-europske pregovore koji su u tijeku, sada bi bilo pogrešno vrijeme za to, danas kaže Lange, koji predsjedava i parlamentarnim odborom za trgovinu.

"Zakonski propisi iz IRA još uvijek nisu u skladu s pravilima WTO-a", dodaje Lange.

"Međutim, trenutačno smo u intenzivnim razgovorima sa SAD-om, što uključuje sporazum o sirovinama, kao i rješavanje sukoba oko nezakonitih tarifa za čelik i aluminij. Tijekom tih pregovora, procedure pred WTO-om ne bi se trebale pokretati".

Što ako propadnu pregovori?

Ukoliko pregovori propadnu, takva opcija još uvijek je na stolu, istaknuo je. "Summit EU i SAD-a zakazan je za 20. listopada, idemo prvo vidjeti kakve rezultate će polučiti".

U nedavnoj zajedničkoj izjavi, glavni francuski i njemački ekonomisti pozvali su na "manje panike" u reakcijama na američki program subvencija, upozorivši umjesto toga na opasnost od utrke za privlačenje industrije subvencijama.

Ako se zemlje EU ne usklade oko zajedničkog pristupa i umjesto toga pokušaju nadmašiti jedna drugu nuđenjem izdašnih subvencija, u konačnici bi samo plaćale više nego inače za privlačenje kompanija, kaže Schnitzer.

"I zato morate učiniti sve što možete kako biste smanjili te iznose i koordinirali strategiju" zajedničkog europskog odgovora.

Ako postoji strateški cilj da se neka određena kompanija dovede u Europu, "geopolitički, ne bi trebalo biti bitno radi li se o Francuskoj, Njemačkoj ili Španjolskoj", zaključuje Schnitzer.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: German top adviser cautious about possible WTO case against US)