Gospodarstvo

INFLACIJA NAKON UVOĐENJA EURA: Cijene u Hrvatskoj i u siječnju prilično porasle, ali manje nego u prosincu

Autor Adriano Milovan

Prve procjene Eurostata pokazuju da je stopa inflacije u Hrvatskoj u siječnju iznosila 12,5 posto na godišnjoj razini, a u eurozoni u cjelini 8,5 posto.

Uvođenje eura u Hrvatskoj
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL

Stopa inflacije u Hrvatskoj u siječnju je, prema prvim procjenama eurostatističara, iznosila 12,5 posto na godišnjoj razini. 

Riječ je o prvom mjesecu u kojem je Hrvatska članica eurozone. Stoga je i preliminarno izvješće o inflaciji u eurozoni u siječnju, koje je u srijedu objavio Eurostat, ujedno i prvo takvo izvješće koje Hrvatsku tretira kao punopravnu članicu monetarne unije.

Dinamika rasta maloprodajnih cijena u Hrvatskoj u siječnju čak i sporija od one u prosincu 

Iako je uvođenje eura u Hrvatskoj pratila lavina poskupljenja brojnih roba i usluga, budući da je dio trgovaca zaokruživao cijene, podaci koje je u srijedu objavio Eurostat ne upućuju na zaključak da su se maloprodajne cijene u Hrvatskoj značajnije mijenjale nego ranijih mjeseci. 

Štoviše, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u siječnju je bila čak i nešto manja nego u prosincu prošle godine, kada je iznosila, prema podacima eurostatističara, 12,7 posto, te manja nego u studenom, kada smo zabilježili inflacijski rekord od 13 posto. 

U Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), kao i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), ocijenili su stoga da uvođenje eura ni u Hrvatskoj, kao ni u drugim zemljama, nije imalo većeg utjecaja na inflaciju.  

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s prosincem, stopa inflacije u Hrvatskoj u siječnju je iznosila 0,2 posto, pokazuju prve procjene Eurostata. 

Veću inflaciju od Hrvatske u eurozoni imaju samo baltičke države i Slovačka 

Unatoč nastavku slabljenja inflacijskih pritisaka, dinamika rasta cijena u Hrvatskoj i dalje je vrlo visoka, a svakako znatno viša od one na kakvu smo ranijih godina navikli.

Podaci Eurostata pokazuju da su veću godišnju stopu inflacije od Hrvatske u eurozoni u siječnju imale samo Latvija, 21,6 posto, što je ujedno i najveća stopa inflacije među članicama eurozone, te Litva, 17,4 posto, i Estonija, 18,8 posto, kao i Slovačka, 14,9 posto. 

Usporavanje inflacijskih pritisaka u eurozoni

Procjene eurostatističara govore da je stopa inflacije u eurozoni u siječnju iznosila 8,5 posto na godišnjoj razini. To je manje nego u prosincu, kada su cijene u zoni eura rasle po godišnjoj stopi od 9,2 posto. 

Kao i prethodnih mjeseci, i u siječnju su glavni inflacijski okidači bile visoke cijene hrane i pića te divljanje cijena energenata. 

Najmanja inflacija u Španjolskoj i Luksemburgu

Prema dostupnim podacima, najmanju godišnju stopu inflacije u eurozoni, "samo" 5,8 posto, u siječnju su među članicama eurozone imale Španjolska i Luksemburg. 

Među velikim članicama eurozone, podaci za Njemačku, najveću europsku ekonomiju, još nisu objavljeni.

Rast cijena u Italiji usporava, a u Francuskoj ubrzava

Italija je u siječnju imala godišnju stopu inflacije od 10,9 posto. To je manje nego u prosincu, kada su maloprodajne cijene u toj zemlji rasle po stopi od 12,3 posto.

Francuska je, pak, u siječnju zabilježila neznatno ubrzanje inflacijskog ritma. Godišnja stopa inflacije u toj je zemlji u siječnju iznosila sedam posto, dok je u prosincu iznosila 6,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.