Gospodarstvo

USTAVNA TUŽBA PROTIV ZABRANE RADA NEDJELJOM: Stranka Fokus traži ocjenu ustavnosti novog Zakona o trgovini

Autor Hina

U toj oporbenoj stranci tvrde kako Zakon o trgovini, kojim se trgovinama ograničava rad nedjeljom, po nizu osnova nije u skladu s Ustavom

Zastupnici Fokusa u Hrvatskom saboru Davor Nađi, Damir Bajs i Dario Zurovec
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Stranka Fokus će podnijeti ustavnu tužbu protiv zabrane rada nedjeljom kojom traže ocjenu ustavnosti novog Zakona o trgovini jer dovodi do neravnopravnosti na tržištu, najavili su u petak na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru čelnici te stranke.

Predsjednik stranke Davor Nađi rekao je da se, otkad je na snazi Zakon o trgovini kojim se zabranjuje rad nedjeljom, vide mnogi njegovi negativni efekti i neravnopravnosti koje izaziva na tržištu.

Male trgovine u neravnopravnom položaju u odnosu na velike

Smatra kako su male trgovine u neravnopravnom položaju u odnosu na velike.

Tako one trgovine koje imaju samo jednu poslovnicu mogu raditi 16 nedjelja kroz godinu, dok one koje ih imaju više mogu naizmjenice s raznim poslovnicama pokriti radno vrijeme kroz cijelu godinu.

Velik broj izuzetaka

Naveo je i da imamo više od 2000 potencijalnih prodajnih mjesta koja su pokrivena izuzetcima (željeznički i autobusni kolodvori, hoteli, kampovi, benzinske postaje i slično) i koja mogu raditi svake nedjelje. Time se oni trgovci koji ne mogu raditi prema njima stavljaju u neravnopravan položaj, poručio je.

Nađi drži i da novi Zakon o trgovini, koji bi trebao štititi radnike, to ne čini jer zabranjuje rad trgovinama ali i ne zabranjuje da se radnike rotira između različitih poslovnica kako bi, primjerice, radili u skladištima.

"To su samo neki od razloga zbog kojih će stranka Fokus podnijeti Ustavnu tužbu kojom tražimo ocjenu ustavnosti novog Zakona o trgovini. Očekujemo da će Ustavni sud kao i prethodna dva puta srušiti taj zakon", poručio je.

Drži i kako postoji cijeli niz osnova po kojima zakon nije u skladu sa Ustavom.

Radnike se može 'rotirati' između prodajnih mjesta

I predsjednik saborskog Kluba zastupnika Fokusa i Reformista Dario Zurovec smatra kako taj zakon ne štiti radnike u trgovini jer se njih može "rotirati" između poslovnica.

Upitao se i što je s onima koji u tri smjene rade u skladištima, a koji su vezani uz te trgovine.

Poručio je kako ljudima treba dati priliku da rade navevši da su čak i u jedinicama lokalne samouprave kojima je na čelu HDZ, poput Marije Bistrice, ljudi rekli da su im je nedjelje ili blagdani jedini dani kada si mogu nešto zaraditi.

I strani turisti se žale na nemogućnost kupnje u turističkim mjestima

Saborski zastupnik Fokusa Damir Bajs je upozorio da se strani turisti žale na nemogućnost kupnje u turističkim mjestima, a što se posebice odnosi na turiste iz Japana, Kine i drugih dalekih zemlja koji u Hrvatsku dolaze na tri dana.

"Jedan od elemenata zbog kojih dolaze je šoping i kupnja", kazao je.

Drži kako Hrvatska u turizmu treba biti konkurentna i ljudima omogućiti da što više troše kako bi naše gospodarstvo iskoristilo šansu koje mu se daje.