Gospodarstvo

FRANCUSKO-NJEMAČKI ODNOSI: Pariz pokušava nagovoriti Berlin da rade na 'inovativnijoj' industrijskoj politici

Više se ne može čekati da Njemačka i Francuska konačno sjednu i izgrade ambicioznu industrijsku politiku EU koja će zaštititi europske industrije u odnosu na SAD i Kinu, rekao je u utorak francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire

epa10739243 French President Emmanuel Macron (L) and German Federal Chancellor Olaf Scholz (R) share a light moment as they pose with other Heads of State and Governments for the official group photoat the NATO summit in Vilnius, Lithuania, 11 July 2023. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit will take place in Vilnius on 11 and 12 July 2023 with the alliance's leaders expected to adopt new defence plans. EPA-EFE/TOMS KALNINS
Izvor: TOMS KALNINS/EPA

Le Maire je to izjavio uoči službenog posjeta Berlinu u srijedu.

"Bolje nam je da zajedno [razvijamo] mnogo proaktivniju i inovativniju industrijsku strategiju" i dogovaramo europske politike koja "bolje štite naše industrijske interese u odnosu na Kinu i SAD," izjavio je Le Maire za francuski news kanal LCI.

Zajednička industrijska strategija

Iz upućenih izvora, Euractiv doznaje kako je za Le Mairea u fokusu poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti širom kontinenta, što uključuje "nekoliko poluga, uključujući i profesionalnu obuku i prekvalifikacije".

"Je li to dovoljno? Nije. Krajnje je vrijeme da se Francuska i Njemačka dogovore oko zajedničke industrijske strategije... i pritom si ne možemo priuštiti da izgubimo i jedan jedini dan," rekao je Le Maire.

Posjet Berlinu

Njegovi komentari dolaze dan prije predviđenog posjeta Berlinu, gdje se Le Maire treba sastati s Robertom Habeckom, vicekancelarom Njemačke zaduženim za gospodarstvo i klimatske promjene, i ministrom financija Christianom Lindnerom.

Bilateralni sastanci dvaju najvećih ekonomija EU formalizirani su Ahenskim sporazumom, kojeg su 2019. potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, zbog promicanja gospodarskih veza između te dvije države, posebice u području gospodarska i vanjske politike.

Međutim, odnosi između Pariza i Berlina zategnuti su još otkako je Olaf Scholz stupio na dužnost njemačkog kancelara. U lipnju, zbog prosvjeda protiv policijske brutalnosti po cijeloj Francuskoj, Macron je otkazao službeni posjet Njemačkoj, što je bio prvi takav slučaj u posljednje 23 godine.

Zasjedanje francusko-njemačkog vijeća ministara Elizejska palača je otkazala u posljednjem trenutku u listopadu prošle godine, uslijed značajnih neslaganja oko ključnih pitanja kao što su status nuklearne energije, europska fiskalna pravila i pitanja vojne politike.

Nema dubokog raskola između Pariza i Berlina

Ipak, obje strane žele otkloniti bojazan da se radi o dubljem raskolu, pa se okreću javnim događajima koji bi trebali istaknuti jedinstvenu prirodu francusko-njemačkih odnosa, kao što je bio Macronov posjet Potsdamu, privatnoj rezidenciji njemačkog kancelara, u lipnju, koji je opisivan kao posebna čast i jedan od rijetkih privatni sastanak licem u lice dvojice čelnika.

Kako bi mogla izgledati "inovativnija" industrijska politika još uvijek nije jasno, iako je Francuska oduvijek podržavala financiranje većim zaduživanjem na razini EU i blaži pristup fiskalnim pravilima, čemu se Njemačka uvijek snažno protivila.

Ublažavanje pravila o državnim potporama - kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) - također su donijeli veliku korist Njemačkoj, što je dovelo do veće ugroženosti integriteta jedinstvenog tržišta EU nego ikad.

Scholz kaže da bi se EU trebala 'naviknuti na uspon globalnog juga'

Na vanjskopolitičkoj razini, dvije zemlje su se uskladile glede ruske invazije na Ukrajinu, ali ne dijele baš istu viziju geopolitičke uloge Europe i zalaganja Francuske za europskom strateškom autonomijom.

Scholza je u lipnju prošle godine kritizirao konzervativni oporbeni čelnik Friedrich Merz zbog izostanka koordinacije s Francuskom i drugim partnerima u EU po pitanju njemačke strategije za nacionalnu sigurnost.

Scholz je u utorak pozvao Europljane da se "naviknu na sve veću moć" zemalja na takozvanom globalnom jugu. Na sastanku G20 u New Delhiju prošlog vikenda usvojena je rezolucija kojom se osuđuje "prijetnja ili upotreba sile za teritorijalne akvizicije", iako se nije izrijekom spomednula ruska invazija na Ukrajinu.

Ta zajednička rezolucija za Scholza je rezultat je suradnje sa zemljama Afrike, Azije i Sjeverne i Latinske Amerike. Slično misli i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock koja je izjavila kako su zemlje poput Južne Afrike i Brazila sve svjesnije "fatalnih posljedica" tog sukoba, dok se Kina više drži na distanci prema Rusiji.

Ipak, Scholz je i dalje oprezan glede budućih izazova međunarodne suradnje.

Prognozirao je kako će se Amerika i europske zemlje morati naviknuti na različite poglede, upozorivši kako svijet budućnosti više "nije vezan za Zapad ili bilo koga drugog", već će jednostavno biti "više multipolaran."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Paris pushes to bring Berlin onboard with more ‘innovative’ EU industrial policy)