Gospodarstvo

CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE: Tek svaka dvadeseta odrasla osoba u Hrvatskoj odlučuje se za dodatno školovanje

Autor Adriano Milovan

Iako je Hrvatska i po obrazovanju odraslih na dnu ljestvice EU, u 2021. godini je znatno porastao udio odraslih stanovnika koji su se odlučili upisati neki tečaj, doškolovanje ili prekvalifikaciju.

Tržište rada ubrzano se mijenja, a odrasli u EU sve više upisuju programe doškolovanja i prekvalifikacije
Izvor: Pixabay

Gotovo svaki deveti odrasli stanovnik EU u 2021. godini pohađao je neki oblik prekvalifikacije, dokvalifikacije ili nekog drugog oblika naobrazbe, pokazuju novi podaci eurostatističara. 

Prema tim podacima, u sustavu cjeloživotnog obrazovanja 2021. godine sudjelovalo je 10,8 posto stanovništva Unije u dobi od 25 do 64 godine. 

Cjeloživotno obrazovanje i digitalizacija

Cjeloživotno obrazovanje postalo je važna karika u konkurentnosti radnika na tržištu EU, ali i recept za pronalaženje novog ili čak bilo kakvog posla. Trend stalnog učenja i usavršavanja posebno potiču nove tehnologije, s naglaskom na digitalizaciju društva i gospodarstva. 

Godinu ranije, u 2020. godini, sustavima dodatnog obrazovanja odraslih bilo je obuhvaćeno 9,1 posto odraslog stanovništva u EU. To znači da je tijekom 2021. godine broj ljudi koji su dodatnim obrazovanjem pokušali steći nove vještine i tako popraviti svoj položaj na tržištu rada Unije značajno porastao. 

Najviše odraslih školuje se u Švedskoj i Finskoj, a najmanje u Grčkoj i Bugarskoj 

Naravno, i po cjeloživotnom obrazovanju u EU prednjače skandinavske članice – Švedska i Finska. U Švedskoj je programima dodatnog obrazovanja u 2021. godini bilo obuhvaćeno, pokazuju podaci Eurostata, 34,7 posto stanovništva, a u Finskoj 30,5 posto. 

S druge strane, dokvalifikacije i prekvalifikacije najmanje su popularne u Bugarskoj i Grčkoj. U Bugarskoj se u 2021. godini doškolovalo samo 1,8 posto odraslih, a u Grčkoj njih 3,5 posto, pokazuju podaci Eurostata. 

U Hrvatskoj znatno manje odraslih pohađa programe dodatne naobrazbe nego u Sloveniji 

Hrvatska je u 2021. godini u značajnoj mjeri povećala udio odraslog stanovništva koje se prihvatilo knjige i odlučilo doškolovati. Takvih je, naime, u 2020. godini bilo samo 3,2 posto, a u 2021. godini 5,1 posto, odnosno tek svaki 20. odrasli stanovnik Hrvatske, pokazuju podaci eurostatističara. 

Unatoč tome, Hrvatska je i dalje na začelju Unijine ljestvice cjeloživotnog učenja. Doškolovanje i prekvalifikacije manje je popularno jedino u Rumunjskoj i Slovačkoj te u već spomenutima Grčkoj i Bugarskoj. 

Uz to, udio odraslih koji se prekvalificira u Hrvatskoj je znatno manji od prosjeka Unije. Udio odraslih koji se odlučio prekvalificirati i doškolovati u Hrvatskoj je daleko manje nego u susjednoj Sloveniji, u kojoj je lani čak 18,9 posto odraslih stjecalo nova znanja, pokazuju podaci Eurostata.