Gospodarstvo

BREXIT JOŠ TRAJE: Britanija opet pomaknula uvođenje graničnih kontrola za uvoz europske robe, sada na siječanj 2024.

Autor Euractiv.com/Reuters

Britanska vlada odgodit će uvođenje potpune carinske kontrole za robu iz EU nakon Brexita za dodatna tri mjeseca, priopćeno je u utorak, što znači da se datum za početak novog režima pomaknuo na siječanj 2024. godine

epa08912419 A sign at the entrance of the port of Dover, Britain, 31 December 2020. At 11pm on 31 December 2020 Britain will officially leave the European Union. EPA-EFE/VICKIE FLORES
Izvor: VICKIE FLORES/EPA

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU u siječnju 2021., no nakon toga je nekoliko puta odgađala punu provedbu graničnih kontrola za robu iz uvoza, zbog zabrinutosti da bi prelazak na novi režim mogao dovesti do poremećaja u morskim lukama i potencijalno dodatno povisiti cijene robe i time životne troškove građana.

S druge strane, Bruxelles je odmah nakon izlaska Velike Britanije uveo granične provjere i papirologiju za robu koja se kreće iz Britanije u EU, što je onda dovelo do kašnjenja i povećanih troškova izvoza, zbog čega je mnogim kompanijama postalo teže natjecati se na europskom tržištu.

Odgoda carinskih provjera od tri mjeseca

Britanska vlada je u travnju priopćila kako će tražiti zdravstvene certifikate za uvoz nekih životinjskih proizvoda, biljaka i hrane, kao i sirovina za stočnu hranu, koji dolaze iz Europe, od 31. listopada.

"Saslušavši mišljenja iz industrije, vlada se složila s odgodom od tri mjeseca za uvođenje preostalih sanitarnih i fitosanitarnih provjera, kao i punih carinskih provjera robe iz Sjeverne Irske", navodi se u priopćenju.

Fazno uvođenje kontrola na granici  

Daljnji zahtjevi, kao što su fizički pregledi i sigurnosne deklaracije, trebali bi se uvoditi postupno u fazama do 2024. Datum za neke od njih, kao što su provjere životinjskih proizvoda i biljaka iz kategorije "srednjeg rizika," također se odgađa za tri mjeseca, kako bi se tvrtkama dalo još vremena za pripremu, priopćila je vlada.

Novi vladin model funkcioniranja graničnih provjera (Border Target Operating Model, BTOM), predstavljem javnosti u utorak, trebao bi pametnije koristiti podatke i tehnologiju i ukloniti dupliciranje, što  bi trebalo smanjiti količine podataka i papirologije potrebne tvrtkama za uvoz robe u Veliku Britaniju.

Tim bi se promjenama poduzećima uštedjelo oko 520 milijuna funti (606 milijuna eura) godišnje u odnosu na uvozni model koji bi trebao biti uveden 2022., navodi se u izvješću.

Sustav 'jedinstvenog trgovinskog prozora'

Planira se i sustav "jedinstvenog trgovinskog prozora" (Single Trade Window) kako bi se pojednostavnili i olakšali uvozni i izvozni procesi, pa će trgovci koji se bave prekograničnom trgovinom moći dostavljati informacije samo jednom.

"Tvrtke će biti zadovoljne takvim jasnim pravilima dok se pripremaju za zahtjevan prijelaz na digitalni trgovinski sustav", izjavio je William Bain, šef trgovinske politike u Britanskim gospodarskim komorama (BCC).

"Ključna stvar je spremnost. Kompanije donose dugoročne odluke o ulaganjima i opskrbnom lancu te moraju biti sigurne da će fizička i digitalna infrastruktura vezana za britansku granicu biti uspostavljena na vrijeme".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Britain delays post-Brexit border checks on EU goods till 2024)