Gospodarstvo

EUROPSKA GOSPODARSTVA: Pad cijena energenata i spori oporavak Kine drastično smanjuju trgovinski deficit

Nakon spore 2022. godine, Njemačka, Italija i Francuska počinju znatno jačati svoju trgovinsku bilancu uslijed sve nižih cijena energenata i smanjenja uvoza iz Kine.

epa07563732 (FILE) - A crane loads a container on a ship at a fully automatic container berth of Port of Qingdao in Qingdao city, eastern China's Shandong province, 18 October 2018 (reissued 12 May 2019). After the fruitless negotiation round in the trade dispute with China, US President Donald Trump urged China to agree to a trade agreement as soon as possible, otherwise terms would be 'far worse after 2020'. Previously, he had ordered to prepare a tariff increase on hitherto all exempted Chinese imports. EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Izvor: ROMAN PILIPEY/EPA

EU je 2022. naglo povećala svoj trgovinski deficit s ostatkom svijeta. U kolovozu te godine deficit eurozone dosegnuo je rekordnu razinu od 50,9 milijardi eura, pokazuju podaci Eurostata.

Međutim, godinu i pol dana nakon ruske invazije na Ukrajinu i energetske krize koja je uslijedila čini se da se trgovinska bilanca EU počinje oporavljati. Najveća europska gospodarstva - Njemačka, Francuska i Italija - svjedoče oporavku svoje trgovinske bilance.

Italija je uspjela ostvariti trgovinski višak s ostatkom svijeta od 7,72 milijardi eura u lipnju, u usporedbi s deficitom od 2,512 milijardi eura u istom mjesecu 2022., izvijestio je talijanski statistički ured ISTAT u petak. Između svibnja i lipnja izvoz se povećao za 0,4 posto, a uvoz se smanjio za 3,3 posto.

Slična kretanja u Njemačkoj i Francuskoj

Sličan se obrazac može uočiti i u Njemačkoj, gdje se izvoz povećao za 3,3 posto u prvoj polovici 2023. u usporedbi s prošlom godinom na 797,8 milijardi eura, priopćio je u petak njemački savezni ured za statistiku.

Istodobno se uvoz naglo smanjio, za 4,3 posto u usporedbi s prvom polovicom 2022. Trgovinski suficit Njemačke dosegnuo je 98,7 milijardi eura u prvoj polovini 2023., što je više nego dvostruko više nego u prvoj polovici 2022.

Njemačka trgovinska bilanca bila je na jednoj od najnižih razina u prvoj polovici 2022. Najveće gospodarstvo EU dosegnulo je trgovinski deficit u svibnju 2022. po prvi put u 14 godina, ponajprije zbog rasta cijene energenata.

Kad je riječ o Francuskoj, deficit tse smanjio za 29,7 milijardi eura u posljednjih šest mjeseci, s 39,3 milijarde eura na 9,6 milijardi eura, prvenstveno zbog pada cijena energije nakon nestabilne 2022. godine, zbog čega je uvoz robe postao jeftiniji.

Za razliku od Njemačke i Italije, Francuska se i dalje suočava s ukupnim trgovinskim deficitom, iako se on ipak smanjuje. Uvoz robe pao je za 9,4 posto u odnosu na drugu polovicu 2022., dok je izvoz ostao stabilan, uz samo blagi pad od 0,8 posto. Deficit je smanjen s 89 milijardi eura na 54 milijarde eura.

Spori oporavak Kine

To iznenadno povećanje vanjske trgovine EU objašnjava se ne samo nižim cijenama energenata, već i sporim gospodarskim oporavkom Kine nakon pandemije. Prema tvrdnjama kineske carine, u Kini je posljednjih mjeseci zabilježen nagli pad izvoza, koji je pao za 14,5 posto.

U skladu s tim, kineski izboz prema najvećim europskim gospodarstvima se smanjio, što je onda smanjilo i njihovu ukupnu trgovinsku bilancu.

Između siječnja i lipnja 2023. kineski izvoz u Njemačku smanjio se za 16,8 posto, dok je njemački izvoz u Kinu pao za 8,4 posto. Isto tako, uvoz u Italiju smanjio se za 19,9 posto, dok se izvoz u Kinu povećao za 45,6 posto.

Francuski izvoz u Kinu povećao se za 7,3 posto u posljednjem kvartalu, potaknut uglavnom zrakoplovnim sektorom. Kinesko gospodarstvo orijentirano na izvoz trenutačno trpi posljedice slabije globalne potražnje, uslijed viših cijena energije, visoke inflacije i povećanih kamatnih stopa.

Unatoč tako pozitivnim rezultatima u najvećim gospodarstvima EU, francuski ministar trgovine Olivier Becht poziva na oprez.

"I dalje smo oprezni, a pred nama je još dug put," izjavio je u utorak za medije, upozoravajući kako su "takvi trendovi podložni hirovima međunarodnog gospodarskog ozračja."

(Preveo David Spaić-Kovačić, originalan članak pročitajte ovdje: Lower energy prices boost EU trade balance)