Gospodarstvo

CIJENE NAFTE MOGLE BI OPET RASTI: Analitičari za 2024. prognoziraju pad potražnje - ali i ponude - na globalnom tržištu

Autor Hina/Reuters

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena.

epa08110004 A general view of the Johan Sverdrup field centre in the North Sea, 07 January 2020. Johan Sverdrup, situated some 140 km off the south western coast of Norway, is the third largest oil field on the Norwegian continental shelf, with expected resources of 2.7 billion barrels of oil equivalent. EPA-EFE/CARINA JOHANSEN NORWAY OUT
Izvor: CARINA JOHANSEN/NTB SCANPIX

Kao glavni razlozi navode se slabi makroekonomski uvjeti, usporen oporavak nakon pandemije, i sve šira upotreba električnih vozila.

Rast potražnje za naftom u 2024. će usporiti na milijun barela dnevno, navela je agencija sa sjedištem u Parizu u svom mjesečnom izvješću o tržištu nafte u kolovozu, a to je za 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu.

"Globalni gospodarski izgledi i dalje su izazovni unatoč rastućim kamatnim stopama i strožim bankovnim kreditima, koji pritišću kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom," priopćila je IEA.

Smanjena ponude povećava rast cijena nafte, pa se tako u četvrtak barelom sirove nafte u Londonu trgovalo iznad 88 dolara, po najvišoj cijeni još od siječnja. IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo pasti u drugom dijelu 2023. godine, a to bi potencijalno još više podiglo cijene.

U 2023. bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno, potaknuta zračnim prometom u sezoni odmora, povećanim korištenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrokemiji. Ta je prognoza ostala gotovo nepromijenjena.

Procjenjuje se da će prosječna potražnja u ovoj godini iznositi 102,2 milijuna barela dnevno, a Kina će biti zaslužna za više od 70 posto rasta, unatoč zabrinutostima za gospodarsko zdravlje najveće svjetske naftne uvoznice.

Potražnja je u lipnju dosegnula rekordnih 103 milijuna barela dnevno. IEA je objavila da bi u kolovozu moglo doći do nove najviše razine.

OPEC je u svojoj mjesečnoj prognozi ponovio svoje procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 milijuna barela dnevno u 2023. godini. Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, i to zbog ciljanog smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, počeli su smanjivati proizvodnju krajem 2022. kako bi podigli cijene na svjetskom tržištu, a u lipnju su odlučili ta ograničenja produljiti i na 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi koje je zadao OPEC+, ponuda sirove nafte mogla bi u trećem tromjesečju pasti za 2,2 milijuna barela dnevno, i za 1,2 milijuna barela dnevno u četvrtom kvartalu ove godine, te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predviđa IEA u prognozi objavljenoj u petak.

Tagovi