Gospodarstvo

UNATOČ USPORAVANJU EKONOMIJE: Njemačka najavila privatne investicije vrijedne 80 milijardi eura

Autor Euractiv/Oliver Noyan

U trenutku gospodarskog pada koji je u Njemačkoj potaknuo bojazan od deindustrijalizacije, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je velika ulaganja u iznosu od oko 80 milijardi eura.

epa10712243 German Minister for Economy and Climate Action Robert Habeck attends a press conference in Berlin, Germany, 26 June 2023. The ministers met to disscuss cooperation on obtaining critical raw materials. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

U kontekstu slabih gospodarskih rezultata Njemačke, Habeck je pokušao potaknuti veći optimizam javnosti naglašavajući kako su velika ulaganja već u tijeku u razgovoru za lokalne medije u utorak.

"Trenutačno dvadesetak tvrtki planira velika ulaganja u Njemačkoj, s ukupnim iznosom investicija od oko 80 milijardi eura," izjavio je Habeck za Funke Media Group.

Prema Habeckovim riječima, taj iznos uključuje i planirana privatna ulaganja koja do sada nisu bila poznata javnosti.

"Od farmaceutske industrije do proizvodnje baterijskih ćelija, od industrije poluvodiča do proizvodnje vodika, stvorili smo raznoliku investicijsku okolinu koji pokazuje veliku volju za ulaganja, koja će donijeti jasne rezultate u narednim godinama i pomoći u obnovi prosperiteta," dodaje Habeck.

"Oni žele ulagati ovdje, i pritom će stvoriti novu vrijednost i radna mjesta."

Njemački problemi

Njemačko gospodarstvo posebno je teško pogođeno ratom u Ukrajini, i trenutačno prolazi kroz period usporavanja ekonomskog rasta zbog inflacije i visokih cijena energenata. Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, Njemačka je jedina globalno velika ekonomija u kojoj se očekuje smanjenje BDP-a u 2023. godini.

Najnoviji podaci njemačkog Saveznog statističkog ureda također pružaju tamnu sliku stanja njemačkog gospodarstva, s padom industrijske proizvodnje za 1,5 posto u lipnju u usporedbi sa svibnjom, stoji u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Habeck je pokušao umanjiti tu bojazan, tvrdeći kako bi Njemačka trebala imati "više samopouzdanja."

Prema izvorima iz njemačke vlade, jedan od najvećih privatnih ulagača jest tajvanski TSMC, jedan od vodećih svjetskih proizvođača čipova. TSMC planira uložiti 10 milijardi eura u pokrajinu Sasku, koja se profilira kao nacionalno središte za proizvodnju čipova, izvijestio je poslovni list Handelsblatt. Vlada će pritom subvencionirati izgradnju postrojenja s 5 milijardi eura.

'Europska atraktivnost'

Vijest je također pozdravljena i u Francuskoj, gdje je ministar trgovine Olivier Becht izjavio u utorak kako je "dobra vijest" da je Njemačka "ekonomski atraktivna, iako je atraktivnost prije svega europska."

"Kad odaberete europsku zemlju, prvo birate EU," rekao je novinarima.

Nekoliko proizvođača čipova nedavno je najavilo velika ulaganja u Njemačkoj u zamjenu za velikodušne državne subvencije. Američki div Intel je u lipnju najavio ulaganje 30 milijardi eura u Magdeburgu u zamjenu za 10 milijardi eura državne pomoći, a drugi američki proizvođač čipova Wolfspeed planira ulaganje od 3 milijarde eura u zamjenu za 500 milijuna eura državne potpore.

Habeckova Zelena stranka trenutačno radi i na novom paketu javnih investicija vrijednih 30 milijardi eura za poticanje "održivog rasta, prosperiteta i konkurentnosti Njemačke kao poslovne lokacije," navodi se u nacrtu dokumenta koji je procurio u medije.

Međutim, ostaje nejasno hoće li njihov koalicijski partner, liberalna stranka FDP, poduprijeti takav korak.

"Ono što je sada potrebno nisu kratkoročni paketi poticaja, već strateški pristup koji uključuje smanjenje birokracije, niske poreze i povećanje privatnih ulaganja," izjavio je glavni tajnik FDP-a Bijan Djir-Sarai.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany expects major investments worth €80bn despite economic slowdown)