Gospodarstvo

NEZAKONITO TRŽIŠTE U PORASTU: Ilegalna trgovina duhanom postaje pošast u Francuskoj

Sve veći porast ilegalne trgovine duhanom u Francuskoj izaziva i veću zabrinutost jer osim sve većeg crnog tržišta čini se da lokalne i europske vlasti nemaju jasno rješenje kako suzbiti tu pojavu.

epa10403502 A French Customs Police officer at the Nice Cote d'Azur airport in Nice, France, 13 January 2023. EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
Izvor: SEBASTIEN NOGIER/EPA

(Ovaj članak dio je specijalnog izvještaja Euractiva, a pokrovitelj objave je tvrtka Philip Morris International. Njihova podrška omogućila je medijskoj mreži Euractiva da dodatna novinarska sredstva uloži u šire i dublje izvještavanje o ovoj temi. Sadržaj kojeg objavljujemo proizveden je uz potpunu uredničku neovisnost.)

Prema istraživanju koje je naručila duhanska tvrtka Philip Morris International, u 2022. godini je u većini država članica EU došlo do pada ili barem stagnacije ilegalne potrošnje duhana - s iznimkom Francuske.

"Do rasta ilegalne potrošnje duhana u EU uglavnom je došlo zbog Francuske (povećanje za 1,8 milijardi cigareta) koja sada čini gotovo polovicu (47 posto) ilegalne potrošnje u svim 27 država EU," navodi se u izvješću.

2021. godine crno tržište je u Francuskoj činilo 29 posto ukupne potrošnje (15,1 milijarda cigareta), dok se u 2022. taj broj povećao na 32 posto (16,9 milijarda cigareta). A uzroci tog povećanja nisu sasvim jasni.

Neki pripisuju rast crnog tržišta pretjeranom oporezivanju duhana, jer je prije nekoliko godina Francuska postala prva država EU koja je uvela znatno višu trošarinu na duhan u odnosu na prosjek EU - u Francuskoj trošarina iznosi 6,61 eura, u usporedbi s europskim prosjekom od 3,34 eura.

Druga zemlja koja potvrđuje tu pretpostavku je Irska, koja trenutno ima najvišu trošarinu na duhan u cijeloj EU (8,85 eura) i zauzima drugo mjesto u veličini ilegalnog tržišta duhanom (24 posto).

No, ima i drugih koji se ne slažu, uvjereni kako povećanje poreznog opterećenja dovodi do smanjenja stope pušenja. Oni navode primjer Grčke, gdje relativno niske trošarine nisu dovele do smanjenja crnog tržišta.

Grčka je uvela trošarinu u iznosu od 2,74 eura - ispod prosjeka EU - ali je 2022. svejedno bila treća najgora država EU po veličini crnog tržišta (21 posto), iako je i to poboljšanje u usporedbi s prethodnom 2021. godinom, kad je ilegalna trgovina duhanom činila 24 posto cijelog tržišta.

Francuska pat pozicija

Zabrinut zbog te situacije, zamjenik francuskog ministra za javne financije Gabriel Attal upozorio je u lipnju kako šverc duhana svake godine postavlja nove rekorde.

"Suočeni smo s eksplozijom tih krijumčarskih aktivnosti, i ne možemo dopustiti da Francuska bude preplavljena ilegalnim duhanom. Šverc duhana ne samo da se ubrzava, već i prolazi kroz velike promjene," rekao je Attal..

Dodao je kako su 2021. godine po prvi puta u Francuskoj zatvorene četiri ilegalne tvornice duhana otkrivene na teritoriju te zemlje.

Attal je pojasnio kako "svaki euro kojeg zarade krijumčari duhana prestavlja i euro za mafijaške mreže i kriminalne organizacije" i najavio kako će se u borbi protiv krijumčara sve više koristiti konkretne mjere, kao što su ulaganje u dodatne skenere za otkrivanje duhana, kao i pse koji mogu nanjušiti duhan.

Međutim, te mjere zasad nisu polučile opipljive rezultate.

Na upit o razlozima pogoršanja situacije, francuska carinska služba odbila je komentirati "industrijsko istraživanje."

"Kao odgovor na vaš upit, prije svega vas želimo obavijestiti kako francuska carinska služba ne komentira procjene napravljene uime duhanske industrije," stpji u dopisu francuske carine za Euractiv.

Iz francuske carine ističu da je borba protiv ilegalne trgovine duhanom jedan od prioriteta, u skladu s nacionalnim akcijskim planom za borbu protiv ilegalne trgovine duhanom za razdoblje 2023.-2025., koji je Attal predstavio u prosincu 2022.

U sklopu tog plana, kažu iz francuske carine, "radit će se na boljem razumijevanju, analizi i procjenama paralelne trgovine duhanskim proizvodima."

"U 2022. godini francuska carinska služba zaplijenila je gotovo 650 tona duhana, uključujući više od 473 tone cigareta, u procesuiranju gotovo 17.000 kaznenih djela. Vrijednost robe zaplijenjene na francuskom teritoriju, u koju spadaju sve vrste proizvoda, iznosila je više od 213 milijuna eura."

EU nije u stanju vidjeti širu sliku

Međutim, nije poznato koliko je tih zaplijenjenih proizvoda imalo na sebi europski kod za praćenje i nadzor. Sustav praćenja duhanskih proizvoda uspostavljen je 2020. i uveden je radi borbe protiv ilegalnih pojava unutar zakonitog lanca trgovine duhanom, od tvorničke proizvodnje do maloprodaje.

To u praksi znači da prijevare koje se događaju izvan zakonitog lanca proizvodnje se ne mogu pratiti, te stoga EU još uvijek nema potpunu sliku o situaciji s nezakonitom trgovinom duhanom.

Ni Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), koji je imao vodeću ulogu u borbi protiv krijumčarenja duhana, nema te podatke.

"Nismo u stanju pružiti takve podatke ili procjene vezane za pojedine zemlje," rekli su iz OLAF-a u izjavi za Euractiv.

OLAF je angažirao istraživački institut RAND Europe da razvije neovisnu metodologiju za mjerenje nezakonitog tržišta duhana. Zasad još ne postoje ni jedinstvena metodologija ni relevantna istraživanja na razini EU.

"OLAF blisko surađuje s nacionalnim tijelima svih država članica EU, uključujući, naravno, i francuska tijela, s kojima OLAF već dugo godina surađuje u borbi protiv krijumčarenja duhana - kao i s trećim zemljama i međunarodnim akterima poput Europola," dodali su iz ureda za medije OLAF-a.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Uncontrollable illicit tobacco trade becomes a plague for France)