Gospodarstvo

LJETNE PROGNOZE MMF-a: Indija postala svjetska gospodarska lokomotiva, Njemačka u recesiji, Britanija u stagnaciji

Autor Adriano Milovan

U novim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda prognozira se da će BDP eurozone, čiji je dio i Hrvatska, u ovoj godini porasti samo 0,9 posto, a među velikim ekonomijama u njenom sastavu najbolje će proći Španjolska

Sjedište MMF-a u Washingtonu
Izvor: Celal Gunes / AFP / Profimedia

Svjetsko gospodarstvo u ovoj i sljedećoj godini sporije će rasti nego lani, upozorava se u novim, srpanjskim prognozama koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio u utorak.

Prema njihovom novom World Economic Outlooku, prosječna stopa rasta svjetskoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2023. i 2024. godini iznosit će po tri posto.

To je manje nego u 2022. godini, kada je svjetski BDP porastao 3,5 posto.

Izražene kočnice ubrzanju rasta

Iako je nova prognozirana stopa rasta svjetskoga BDP-a u ovoj godini čak i nešto veća od one koju su u MMF-u najavljivali u travnju, kada su objavili zadnje prognoze u kojima su u 2023. najavljivali rast svjetskoga BDP-a od samo 2,8 posto, stručnjaci MMF-a upozoravaju da je čak i takva stopa gospodarskog rasta osjetno manja od prosjeka za prva dva desetljeća 21. stoljeća. Naime, u razdoblju od 2000. do 2019. godine, svjetski je BDP rastao po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,8 posto.

Razloga za sporiji rast ima više i u mnogočemu se razlikuju od zemlje do zemlje.

Ipak, kao glavne kočnice bržem rastu ekonomske aktivnosti u svijetu u ovoj godini u MMF-u navode i dalje snažne inflacijske pritiske, zatim povećanje kamatnih stopa, što usporava razvijena, ali i ostala gospodarstva, kao i posustajanje kineskoga gospodarstva.

Među razlozima je i nastavak rusko-ukrajinskog rata i neizvjesnost koju je taj sukob donio svjetskoj ekonomiji i političkoj stabilnosti.

Vrlo slab rast u eurozoni

Prema novim prognozama MMF-a, BDP eurozone, čiji je dio od 1. siječnja i Hrvatska, u ovoj će godini porasti samo 0,9 posto, a u sljedećoj godini 1,5 posto.

Sjedište ECB-a u Frankfurtu
Izvor: Daniel ROLAND / AFP / Profimedia

Lani je BDP zone eura porastao 3,5 posto. Iako su nove prognoze MMF-a u slučaju eurozone čak i neznatno optimističnije od onih proljetnih, podaci za vodeće članice jedinstvenog europskog monetarnog bloka daleko su od dobrih.

Španjolska postaje perjanica gospodarskog rasta u eurozoni i EU 

Tako u sjedištu MMF-a u Washingtonu očekuju da će BDP Njemačke, najveće ekonomije Europe, Europske unije i eurozone te. kako pokazuju podaci Svjetske banke, četvrte ekonomije u svijetu, u 2023. godini pasti za 0,3 posto. Blagi oporavak njemačkoga gospodarstva izgledan je tek u 2024. godini, i to po stopi od samo 1,3 posto, pokazuju nove prognoze MMF-a.

Inače, prošle je godine njemački BDP porastao 1,8 posto.

Francuska, čije je gospodarstvo drugo po veličini u EU i eurozoni i sedmo u svijetu, u ovoj bi godini trebala ostvariti rast BDP-a od samo 0,8 posto, a u sljedećoj 1,3 posto.

Lani je francuski BDP porastao 2,5 posto.

Gospodarstvo Italije, treće po veličini u EU i eurozoni i osmo u svijetu, u ovoj bi godini trebalo rasti po stopi od 1,1 posto, no sljedeće ga godine čeka usporavanje, odnosno rast po stopi od 0,9 posto. Inače, nova predviđanja MMF-a za Italiju čak su i bolja od onih proljetnih, posebno kada je riječ o ovoj godini.

Lani je talijanski BDP porastao 3,7 posto.

Madrid, Španjolska
Izvor: Marco Cristofori / robertharding / Profimedia

Španjolska, čije je gospodarstvo četvrto po veličini u EU i zoni eura i 14. u svijetu, u ovoj bi godini trebala ostvariti rast BDP-a od 2,5 posto, što će biti i najveća stopa rasta ekonomske aktivnosti među vodećim članicama EU i eurozone.

U sljedećoj godini španjolski bi BDP trebao porasti dva posto. Kao i kod Italije, nove prognoze MMF-a blagonaklone su prema Španjolskoj, barem u ovoj godini.

Lani je BDP Španjolske ostvario rast od za europske pojmove velikih 5,5 posto.

Simboličan rast BDP-a u Ujedinjenom Kraljevstvu

Među vodećim europskim državama, ali izvan EU i zone eura, još valja spomenuti Veliku Britaniju, čije je gospodarstvo drugo po veličini na Starom kontinentu i šesto u svijetu.

London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Izvor: Fraser Hall / robertharding / Profimedia

U MMF-u sada očekuju da će rast britanskog BDP-a u ovoj godini iznositi samo 0,4 posto, a u sljedećoj godini slijedi ubrzanje rasta BDP-a na i dalje vrlo slabih jedan posto. Lani je BDP Ujedinjenog Kraljevstva porastao 4,1 posto.

Rast američkoga gospodarstva veći od onog u eurozoni  

Ni ekonomska situacija s druge strane Atlantika nije znatno bolja od one u Europi.

Tako stručnjaci MMF-a prognoziraju da će BDP SAD-a ove godine rasti po stopi od 1,8 posto, što je nešto više nego što su ranije očekivali, ali manje nego lani, kada je američki BDP porastao 2,1 posto. U sljedećoj godini BDP SAD-a trebao bi porasti za samo jedan posto.

New York, SAD
Izvor: fotog / Tetra Images / Profimedia

Gospodarstvo SAD-a je, inače, najveće u svijetu.

Još veće usporavanje gospodarskog rasta čeka Kanadu. Sjeverni je američki susjed u 2022. godini ostvario rast BDP-a od 3,4 posto, dok bi u ovoj godini, prema novim prognozama MMF-a, trebao rasti po stopi od 1,7 posto, a u sljedećoj po stopi od 1,4 posto.

Gospodarstvo Kanade je, prema podacima Svjetske banke, drugo po veličini u Zapadnoj hemisferi i deveto po veličini u svijetu.

U Japanu se nastavlja razdoblje sporog rasta ekonomije

Ekonomija Japana, treća po veličini u svijetu i druga u Aziji, ove će godine, ako je suditi po novim prognozama MMF-a, rasti po stopi od 1,4 posto, a u sljedećoj po stopi od samo jedan posto.

No, japansko je gospodarstvo i lani raslo po maloj stopi od samo 1,1 posto, pa se može reći da se u slučaju te dalekoistočne zemlje samo nastavlja razdoblje sporog rasta ekonomske aktivnosti.

Rast kineskog BDP-a manji od očekivanja

Među vodećim zemljama u razvoju, Kina, čije je gospodarstvo drugo po veličini u svijetu i najveće u Aziji, ove bi godine trebala ostvariti rast BDP-a od 5,2 posto, a sljedeće od 4,5 posto. Lani je kinesko gospodarstvo raslo po stopi od tri posto.

Peking, Kina
Izvor: Ren Chao / Xinhua News / Profimedia

U MMF-u, međutim, izražavaju zabrinutost zbog takvih ekonomskih kretanja u Kini. Naime, Kina tradicionalno ima visoke stope rasta, znatno veće od onih koje sada postiže, a kako je proglašen kraj pandemije koronavirusa, očekivalo se da će i kinesko gospodarstvo "potegnuti" i povući naprijed svjetsku ekonomiju u cjelini.

Brzi gospodarski rast Indije

Zato će, čini se, i ove godine funkciju koju je do nedavno igrala Kina nastavljati obavljati njen rival, Indija. Nove prognoze MMF-a, naime, govore da bi indijski BDP u ovoj godini trebao porasti 6,1 posto, a u sljedećoj 6,3 posto. Lani je BDP Indije porastao 7,2 posto.

New Delhi, Indija
Izvor: SHIGEMITSU TAKAHASHI / Alamy / Alamy / Profimedia

Indijsko je gospodarstvo, inače, peto po veličini u svijetu i treće u Aziji.

Oporavak ruske ekonomije

Nove prognoze MMF-a daju tračak nade i Rusiji, čija je ekonomija u prošloj godini potonula 2,1 posto. Stručnjaci MMF-a, naime, očekuju da će ruski BDP u ovoj godini porasti 1,5 posto, što je više od ranijih očekivanja. Nastavak rasta ruskoga BDP-a izgledan je i u sljedećoj godini, ali po nešto manjoj stopi nego u 2023. godini, 1,3 posto.

Ipak, rast ruskoga BDP-a pokazuje da se ta zemlja, nakon priličnog ekonomskog pada u prošloj godini, uzrokovanog invazijom na Ukrajinu i političkom izolacijom te sankcijama koje su uslijedile, uspjela vratiti na put rasta. No, taj je rast slab i spor te definitivno ispod potencijala kojima raspolaže najveća zemlja svijeta.

Moskva, Rusija
Izvor: Richard Maschmeyer / robertharding / Profimedia

Rusko je gospodarstvo, inače, tek 11. po veličini u svijetu, pokazuju podaci Svjetske banke.

Visoka inflacija i geopolitičke napetosti 

U MMF-u navode i rizike za ostvarenje svojih novih prognoza.

Među njima su visoka inflacija, turbulencije na financijskim tržištima, dodatno usporavanje kineske ekonomije i dužnička kriza, kao i geopolitika, odnosno moguća eskalacija rata u Ukrajini i podjela svijeta i svjetske ekonomije na blokove.