Gospodarstvo

MIJENJA SE SVIJET FINANCIJA: Svako šesto društvo za upravljanje imovinom postat će predmet preuzimanja ili će propasti

Autor Adriano Milovan

Istraživanje PwC-a pokazuje da do 2027. godine 16 posto društava za upravljanje imovinom postati meta preuzimanja ili će prestati raditi, a glavne razloge vide u umjetnoj inteligenciji i promjenama koje se događaju u svijetu

Umjetna inteligencija
Izvor: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Svako šesto društvo za upravljanje imovinom u idućih će pet godina biti predmet preuzimanja ili će morati staviti ključ u bravu, pokazuje nova analiza konzultantske kuće PwC.

U PwC-u, naime, očekuju da će do 2027. godine 16 posto društava za upravljanje imovinom u svijetu postati metom preuzimanja ili će morati prestati poslovati.

Sve veće korištenje umjetne inteligencije

Razlog tome su promjene koje se događaju u svijetu. Riječ je ponajprije o umjetnoj inteligenciji, koja je već postala alat u donošenju odluka o radu društava za upravljanje imovinom, ali i o volatilnosti tržišta, visokoj inflaciji i povećanju kamatnih stopa. Tu su i sve veća očekivanja ulagača i približavanje dosad razmjerno zatvorenog tržišta većem broju individualnih ulagača.

"Kao rezultat toga, 73 posto društava za upravljanje imovinom razmatra stratešku konsolidaciju s drugim takvim društvima u idućim mjesecima, kako bi dobili pristup novim segmentima, povećali svoj tržišni udio i ublažili rizike", napominju u PwC-u, pozivajući se na rezultate nedavno provedenog istraživanja.

Žele bolje rezultate i rezanje troškova poslovanja

Istraživanje je, inače, provedeno na uzorku od 250 društava za upravljanje imovinom i 250 institucionalnih ulagača. PwC je na temelju rezultata dao svoja predviđanja daljnjih kretanja na tržištu upravljanja imovinom.

"Društva se okreću tehnologiji za potrebe transformacije, pri čemu više od 90 posto društava za upravljanje imovinom već koristi inovativne tehnološke alate, uključujući velike podatke, umjetnu inteligenciju i blockchain, kako bi poboljšala povrat ulaganja", ističu u PwC-u.

Dodaju kako će izravna posljedica pritisaka s kojima se suočavaju društva za upravljanje imovinom biti postizanje što boljih rezultata, zatim smanjenje troškova poslovanja i slabljenje konkurencije.

Deset najvećih društava kontrolirat će polovicu ukupne imovine investicijskih fondova 

Rezultat svega bit će taj da će 10 najvećih društava za upravljanje imovinom kontrolirati oko polovice ukupne imovine otvorenih investicijskih fondova na svjetskoj razini, dok ih je još 2020. kontroliralo 42,5 posto.

U PwC-u ističu kako je društvima za upravljanje imovinom 2022. godina bila vrlo teška. To se vidi i iz podatka da je globalna imovina pod upravljanjem pala na 115,1 bilijuna američkih dolara, odnosno za 10 posto u odnosu na rekordnu razinu iz 2021. godine, kada je vrijednost globalne imovine pod upravljanjem iznosila 127,5 bilijuna dolara.

"Radilo se o najvećem padu u jednom desetljeću", ocjenjuju u PwC-u.

Ipak, ističu, očekuje se da će se imovina pod upravljanjem do 2027. godine oporaviti. Tada bi, naime, trebala doseći vrijednost od 147,3 bilijuna dolara.

Robotizirani savjetnici

Razvoj tehnologije okreće društva za upravljanje imovinom novim tehnologijama. Tako u PwC-u predviđaju da će do 2027. godine imovina kojom upravljaju robotizirani savjetnici doseći 5,9 bilijuna dolara, dvostruko više nego u prošloj godini, kada su roboti upravljali imovinom od 2,5 bilijuna dolara.

Roboti
Izvor: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Kažu i da je budućnost u individualnom indeksiranju koje je već sada sve popularnije među ulagačima. Po njima, gotovo 40 posto institucionalnih ulagača u narednih godinu do dvije planira ulagati u proizvode s prilagođenim indeksiranjem.

Do 2027. godine očekuje se i da će se globalni prihodi od upravljanja imovinom oporaviti. Te bi godine trebali doseći 622,1 milijardi dolara i tako premašiti rekordnu razinu iz 2021. godine od 599,4 milijardi dolara.

"Sektor upravljanja imovinom preplavljen je egzistencijalnim izazovima u uvjetima društvenih, ekonomskih i geopolitičkih izazova. Izbor je jednostavan - prilagoditi se novom kontekstu ili doživjeti neuspjeh", kaže Olwyn Alexander iz irskog PwC-a.

Mijenja se i geografski fokus, trendove sve više određuje Azija

Vrijedi naglasiti i da se mijenja geografski fokus sektora upravljanja imovinom. Dok je ranije trendove određivala Sjeverna Amerika, sada sve veći značaj pripada tržištima u razvoju, posebno Aziji i Pacifiku te Bliskom istoku.

Kuala Lumpur, Malezija
Izvor: Chris Mouyiaris / robertharding / Profimedia

Naime, u PwC-ovom osnovnom scenariju stope rasta u regiji Azije i Pacifika do 2027. godine bit će oko 50 posto više nego u Sjevernoj Americi. Uz to, očekuje se i širenje industrije upravaljnja imovinom u zemljama Bliskog istoka, budući da društva za upravljanje imovinom traže nove tržišne prilike. 

"Oporavak vrijednosti dionica u prvih šest mjeseci 2023. godine dokaz je otpornosti tržišta i prednosti diverzifikacije. Zapravo, već vidimo pojavu nove vrste investicijskih tvrtki: posluju uz pomoć tehnologije omogućene umjetnom inteligencijom, usmjerene na kupca i spremne za rad s raznim vrstama imovine, unutar i izvan okvira uobičajenog upravljanja imovinom", zaključio je John Garvey iz američkog PwC-a.