Gospodarstvo

ZBLIŽAVANJE BERLINA I NEW DELHIJA: Njemački ministri u Indiji traže novo partnerstvo kako bi smanjili ovisnost o Kini

Autor Euractiv/Nick Alipour

Njemačka želi intenzivirati svoje trgovinske veze s Indijom kako bi se time suprotstavilo utjecaju Kine i smanjila ranjivost opskrbnog lanca, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck uoči službenog posjeta Delhiju

epa10712244 German Minister for Economy and Climate Action Robert Habeck attends a press conference in Berlin, Germany, 26 June 2023. The ministers met to disscuss cooperation on obtaining critical raw materials. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

Habeck i Hubertus Heil, njemački ministar rada, trenutno su na putu za Indiju, uoči ključnih sastanaka zemalja G20 i njihovih ministara rada i energetike.

"Kina i SAD i dalje će biti glavni igrači trgovinske politike u budućnosti. Upravo zato je nužno da Njemačka i Europa traže nove partnere". rekao je Habeck za kanal NTV.

"Indija je protuteža Kini, i važan igrač u Indopacifičkoj regiji."

Njemačka ranije previše fokusirana na Kinu

U prošlosti se njemačko poslovanje previše fokusiralo na Kinu, Habeck se požalio.

Međutim, iako je priznao kako će za promjenu stvari trebati vremena, istaknuo je kako je važno poduzeti korake u smjeru diverzifikacije novih poslovnih ulaganja i pritom istaknuo IT usluge, farmaceutske proizvode i industrijsku robu kao ključna područja suradnje s Indijom.

Svijest o nesrazmjernoj ovisnosti o dobavljačima narasla je u Njemačkoj otkako je ruska invazija na Ukrajinu ukazala koliko se ta zemlja oslanja na ruska fosilna goriva. Indija se u međuvremenu prometnula u važan cilj vladinih nastojanja da diversificira trgovinske odnose i proširi svoja geopolitička partnerstva.

Njemački političari sve češće u Indiji

Kancelar Olaf Scholz posjetio je Indiju u veljači, dok je ministar obrane Boris Pistorius to učinio u lipnju, kada je potpisao ugovor o prodaji njemačkih podmornica Indiji.

Njemačka se također fokusira na suradnju s drugim državama iz skupine BRICS, kao što su Brazil i Južna Afrika.

Osim trgovine, Njemačka želi u Indiji traži i radnu snagu jer se trenutno suočava s nedostatkom kvalificiranih radnika. Tijekom posjeta Indiji, ministar rada Heil će potpisati sporazum o proširenju programa preko kojeg se medicinske sestre iz indijske države Kerale smještaju kod njemačkih poslodavaca.

Sukob oko vrijednosti

Međutim, sukobi oko vrijednosti u sjeni su trgovinskih odnosa, budući da ti novi partneri Njemačke ne dijele uvijek gledišta Zapada o raznim temama - od ruskog rata u Ukrajini pa sve do demokracije i zelene tranzicije.

"U Indiji postoje vrijednosti koje se ne podudaraju s našima," priznao je Habeck, kritizirajući indijski uvoz ruske nafte i upozorio kako Europa želi surađivati samo na održivim proizvodima.

"Nezamisliv je svijet u kojem bi čovjek mogao živjeti isključivo sljedeći neku doktrinu," dodao je.

Pozitivan odjek u Francuskoj 

Međutim, napori za jačanjem odnosa s Indijom nisu naišli na pozitivan odjek u susjednoj Francuskoj. Nedavni posjet premijera Narendre Modija, koji je bio počasni gost na tradicionalnom proslavi Dana Bastilje u Francuskoj, naišao je na brojne kritike.

Razne nevladine udruge i političari iz oporbenih stranaka pokrenuli su pitanja koja se vezuju za Modijevu vladavinu, poput primjerice kršenja ljudskih prava, napada na novinare i medije, sve veću autoritarnost, uhićenja onih koji kritiziraju vladu, represije nad muslimanskim manjinama i ograničavanja slobode okupljanja.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany woos India to tackle trade dependence with China)