Gospodarstvo

NA RASPOLAGANJU PREKO POLA MILIJUNA EURA: Uručeni ugovori za projekte prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

Autor Adriano Milovan

Riječ je o ukupno 25 ugovora koji su pretežno namijenjeni jačanju hrvatske manjine u Srbiji, a koji su uručeni u utorak u Osijeku

Ddodjela ugovora o prekograničnoj suradnji između Hrvatske i Srbije u Osijeku
Izvor: MRRFEU

U Osijeku su u utorak uručeni ugovori o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za ovu godinu.

Kako su priopćili iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, riječ je o ukupno 25 ugovora ukupne vrijednosti 530.891 eura.

Nastavak programa i u 2024. godini

Program doprinosi osnaživanju prekograničnog područja dviju zemalja i njihovu razvoju. Posebno je usmjeren na projekte vezane uz hrvatsku manjinu u Srbiji.

„Najvažniji segment programa je povezivanje s Hrvatima u Srbiji, osnaživanje suradnje i podizanje kvalitete života na programskom području, a položaj hrvatske manjine u Srbiji prioritetno je pitanje za Vladu“, poručio je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

Dodao je kako je za nastavak programa u proračunu za sljedeću godinu predviđen iznos od dva milijuna eura.

Do 4. rujna otvoren i program koji se financira iz pretpristupnog fonda IPA

Podsjetio je i da je do 4. rujna otvoren javni poziv za Interreg IPA program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije. Vrijednost tog programa je 17,4 milijuna eura iz sredstava EU.

Među sudionicima uručivanja ugovora u Osijeku u utorak bili su i Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava u srbijanskoj vladi, kao i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, zaključuje se u priopćenju.