Gospodarstvo

RAZINA CIJENA U HRVATSKOJ MANJA OD PROSJEKA U EU, ALI...: Hrana u Hrvatskoj skupa kao u Uniji, neki artikli i skuplji

Autor Adriano Milovan

Dok je opća razina cijena u Hrvatskoj na 72 posto Unijina prosjeka, cijene hrane već su gotovo dosegle prosjek Unije, a brojni prehrambeni proizvodi su i skuplji, pokazuju podaci Eurostata

Osnovni prehrambeni artikli
Izvor: Emica Elvedji/PIXSELL/PIXSELL

Razina maloprodajnih cijena u Hrvatskoj za 28 posto je manja od prosječnih cijena u Europskoj uniji, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Hrvatska je po razini cijena u 2022. godini bila među jeftinijim zemljama u EU, proizlazi iz podataka Eurostata. Naime, cijene su u Hrvatskoj, općenito gledano, lani bile na 72 posto prosjeka Unije. 

Cijene u Sloveniji za četvrtinu veće nego u Hrvatskoj

Nižu razinu cijena od nas imale su samo Mađarska, u kojoj su cijene u 2022. godini bile na 67 posto prosjeka EU, zatim Poljska, s razinom cijena na 62 posto prosjeka Unije, te Bugarska, u kojoj je razina cijena iznosila 59 posto Unijina prosjeka, kao i Rumunjska, s razinom cijena na malo od samo 58 posto prosjeka EU.

U ostalim novim članicama EU, te u svim starim članicama, maloprodajne cijene osjetno su više nego u Hrvatskoj.

U susjednoj Sloveniji, primjerice, opća razina cijena samo je devet posto manja od prosjeka Unije i jedna je od najvećih među novim članicama. Cijene u Sloveniji otprilike su za četvrtinu veće nego u Hrvatskoj.

Cijene u BiH za petinu manje od cijena u Hrvatskoj 

S druge strane, u državama kandidatima za koje je Eurostat objavio podatke, cijene na malo lani su bile znatno manje nego u Hrvatskoj. Najmanje su bile u Turskoj, samo 40 posto prosječnih cijena u EU.

Među zemljama Zapadnog Balkana, najnižu razinu cijena u prošloj je godini imala Sjeverna Makedonija, samo 51 posto prosjeka Unije.

Slijedi Bosna i Hercegovina, s općom razinom cijena na razini 58 posto prosjeka EU. To u praksi znači da su cijene u BiH otprilike za petinu manje nego u Hrvatskoj.

Razina cijena u Crnoj Gori lani je bila na 60 posto prosjeka Unije, a u Albaniji na 61 posto.

U Srbiji su cijene na malo lani bile 37 posto manje od prosječnih cijena u EU, odnosno na razini 63 posto Unijina prosjeka. Kada se cijene u Srbiji usporede s onima u Hrvatskoj, proizlazi da su robe i usluge u Srbiji lani bile otprilike za osminu manje nego u nas.

Najveće cijene u EU ima Irska 

S druge strane, najskuplje članice EU su Irska i Danska te Luksemburg. Prosječna razina cijena u Irskoj je 46 posto veća od prosjeka Unije, odnosno dvostruko veća nego u Hrvatskoj.

Slično izgleda i usporedba s Danskom, u kojoj su maloprodajne cijene lani za 45 posto nadmašivale europski prosjek. U Luksemburgu su bile 37 posto veće od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Kruh, mlijeko i bezalkoholna pića u Hrvatskoj skuplji od prosjeka u EU 

Naravno, prosječna razina cijena za prosječnog potrošača ne znači puno, budući da u njih ulaze razni proizvodi i usluge.

Ono što je ljudima najpotrebnije - hrana, u Hrvatskoj je, potvrđuju podaci Eurostata, već dostiglo prosječnu razinu u EU, a u nekim je proizvodima i nadmašilo.

Tako su cijene hrane u Hrvatskoj lani iznosile 98 posto prosječnih cijena prehrambenih proizvoda u Uniji, što znači da su praktično bile izjednačene s europskim prosjekom.

Međutim, cijene kruha u Hrvatskoj za gotovo 11 posto nadmašuju prosječne cijene istog proizvoda u EU.

Cijene mlijeka, sira i jaja za šest su posto veće od prosječnih u EU, dok su cijene bezalkoholnih pića u nas čak 28 posto veće od prosječnih u Uniji, pokazuju podaci Eurostata.

Jeftiniji samo meso i riba

I cijene ribe u Hrvatskoj vrlo su blizu prosječnih cijena u EU, odnosno samo su četiri posto niže od Unijinog prosjeka.

Među vodećim prehrambenih proizvodima, nešto manje cijene od prosjeka EU u Hrvatskoj ima samo meso. Cijene mesa u Hrvatskoj lani su za oko 16 posto zaostajale za prosjekom Unije.

Hrvatska kućanstva najviše troše na hranu  

S takvom razinom cijena prehrambenih proizvoda i plaćama koje su znatno manje od onih na zapadu Staroga kontinenta ne treba se čuditi da prosječno hrvatsko kućanstvo velik dio dohotka troši upravo na hranu.

Ovome valja dodati i kako se rast cijena posljednjih mjeseci uglavnom i odnosi na rast cijena hrane. S obzirom na ionako visoke cijene hrane u Hrvatskoj, to dodatno ugrožava kućne budžete hrvatskih kućanstava.