Gospodarstvo

RAST PLAĆA I U TRAVNJU, ALI INFLACIJA UZIMA DANAK: Prosječna neto plaća u Hrvatskoj 1122 eura

Autor Adriano Milovan

U usporedbi s travnjem prošle godine, plaće su u travnju ove godine porasle, no pale su na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s ožujkom, pokazuju podaci državne statistike

Euro
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj u travnju je iznosila 1122 eura, pokazuju novi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je nominalno 12 posto više nego u travnju prošle godine, no realni rast, umanjen za rast troškova života, odnosno inflaciju, bio je znatno manji i iznosio je samo 2,8 posto.

U odnosu na ožujak ove godine, prosječna neto plaća u travnju bila je nominalno 0,7 posto manja, dok je realno pala za 1,7 posto.

Prosječna bruto plaća 1547 eura

Prosječna mjesečna bruto plaća u Hrvatskoj u travnju je iznosila 1547 eura, pokazuju podaci DZS-a.

I prosječna bruto plaća porasla je na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s travnjem prošle godine, i to nominalno 13,8, a realno 4,5 posto.

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s ožujkom ove godine, prosječna je bruto plaća nominalno pala za 0,6 posto, a realno za 1,6 posto.

Medijalna plaća znatno manja od prosječne 

Medijalna neto plaća, koja se smatra boljim pokazateljem primanja zaposlenih u zemlji jer pokazuje srednju vrijednost plaća, u travnju je iznosila 940 eura.

Istodobno, medijalna bruto plaća iznosila je 1254 eura, pokazuju podaci DZS-a.