Gospodarstvo

KLUBOVI 'PRODISALI' NAKON KORONE: Europsko nogometno tržište u sezoni 2021./22. ostvarilo prihode od 29,5 milijardi eura

Autor Adriano Milovan

Radi se o prihodim koji su bili gotovo dvije milijarde eura ili sedam posto veći nego sezonu ranije, pokazuje nova analiza konzultantske kuće Deloitte

Nogometna utakmica talijanske Serie A
Izvor: Antonio Balasco / Alamy / Alamy / Profimedia

Prihodi na europskom nogometnom tržištu u sezoni 2021./22. godine dosegnuli su rekordnih 29,5 milijardi eura, pokazuje nova analiza konzultantske kuće Deloitte.

To je 1,9 milijardi eura ili sedam posto više nego u sezoni 2020./21. godine, kada su ukupni prihodi na europskom nogometnom tržištu iznosili 27,6 milijardi eura.

Povratak igrača na stadione 

Razlog takvom rastu prihoda nogometnih klubova je ponajprije povratak igrača na stadione, kao i komercijalni prihodi.

Naime, stroge mjere za borbu protiv koronavirusa, koje su (povremeno) uključivale i lockdown, smanjile su i prihode klubova. No, popuštanjem mjera, to se počelo mijenjati pa je nogometno tržište, može se reći, u sezoni 2021./22. godine "prodisalo".

Velikih 5 europskih liga

Velikih pet europskih nogometnih liga - engleska Premier liga, njemačka Bundesliga, španjolska La Liga, talijanska Serie A i francuska Ligue 1 - ostvarile su u sezoni 2021./22. godine ukupne prihode u iznosu od 17,2 milijarde eura ili 10 posto više nego u prethodnoj sezoni.

To je ujedno i veći rezultat nego u pretpandemijskoj sezoni 2018./19. godine, kada su ukupni prihodi pet velikih europskih liga iznosili 17 milijardi eura.

Najveće prihoda ostvarila Premier liga

Najveće prihode ostvarila je engleska Premier liga. Ukupni prihodi klubova u Premier ligi u sezoni 2021./22. godine iznosili su rekordnih 6,4 milijardi eura.

To je 12 posto više nego u prethodnoj sezoni, ističu u Deloitteu.

Najveći rast imala francuska Ligue 1

S druge strane, najveću stopu rasta prihoda u sezoni 2021./22. godine imala je francuska Ligue 1, čiji su prihodi u odnosu na prethodnu sezonu porasli čak 26 posto.

Prva francuska liga time je u sezoni 2021./22. godinu ostvarila ukupne prihode od dvije milijarde eura. Taj je rast, napominju u Deloitteu, uglavnom posljedica novih komercijalnih ugovora i porasta prihoda na dan utakmica nakon pandemije.

Talijanska Serie A jedina imala pad prihoda

Španjolska La Liga ostvarila je u sezoni 2021./22. godine prihode od 3,3 milijarde eura, što je 11 posto više nego sezonu ranije.

Prihodi klubova u njemačkoj Bundesligi u sezoni 2021./22. godine iznosili su 3,1 milijardu eura, što je pet posto više nego u sezoni 2020./21. godine.

Jedina velika nogometna liga koja je zabilježila pad prihoda u sezoni 2021./22. godine je talijanska Serie A. Njeni su prihodi, naime, u toj sezoni bili sedam posto manji nego u prethodnoj sezoni te su iznosili 2,4 milijarde eura.

"Sveukupni prihodi potvrđuju kako je europski nogomet uspješno premostio dosad najizazovnije razdoblje. Nakon ukidanja ograničenja zbog pandemije koronavirusa, nakupljena potražnja navijača dovela je do rekordnih prihoda na dan utakmice i komercijalnih prihoda u cijeloj Europi", ocijenio je Tim Bridge, vodeći partner u Deloitteovom odjelu sportskih djelatnosti.

Velik rast plaća u 'velikoj petorci'

Ipak, prihodi vodećih nogometnih klubova samo su jedna strana medalje. Drugu stranu predstavlja rast rashoda, posebno plaća.

Podaci koje iznosi Deloitte u analizi pokazuju da su troškovi plaća u "velikoj petorci" u sezoni 2021./22. godine narasli za 15 posto u odnosu na pretpandemijsku sezonu 2018./19. godine. Za plaće je u sezoni 2021./22. godine isplaćeno ukupno 12,3 milijarde eura, ističu u Deloitteu. 

Engleska i njemačka liga jedine u plusu 

Zbog toga se smanjila i ukupna operativna dobit u odnosu na sezonu 2018./19. godine, i to za 1,8 milijardi eura.

Kada se podvuče crta, gubici "velike petorke" u sezoni 2021./22. godine iznosili su 324 milijuna eura. Ipak, i to je blago poboljšanje u odnosu na prethodnu sezonu, kada je minus vodećih europskih nogometnih liga iznosio oko 400 milijuna eura.

Valja reći i kako analiza Deloittea pokazuje da su u plusu u sezoni 2021./22. godine bile Premier i Bundesliga, dok su ostale velike lige bile u minusu.

"Sada se klubovi moraju usredotočiti na dugoročnu financijsku održivost cjelokupnog nogometnog sustava, u čemu će im pomoći novi pravodobno uvedeni nogometni propisi na europskoj razini", zaključio je Bridge, ocijenivši da je oporavak nogometnih liga na Starom kontinentu i dalje u tijeku.