Gospodarstvo

EBRD PREDSTAVIO PLAN OBNOVE PETRINJE NAKON POTRESA: Na području bivšeg željezničkog kolodvora niknut će novo naselje

Autor Adriano Milovan

Projekt je financirala japanska vlada putem Fonda za suradnju Japana i EBRD-a, a cilj mu je revitalizacija Petrinje

Obnova Petrinje od potresa
Izvor: Edina Zuko/PIXSELL/PIXSELL

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je plan revitalizacije Petrinje nakon razornog potresa koji je taj grad i okolicu pogodio krajem 2020. godine. 

Kako su priopćili iz EBRD-a, projekt je financirala japanska vlada putem Fonda za suradnju Japana i EBRD-a.

Poticanje novog rasta

Projekt je u srijedu predstavljen u Petrinji.

Njegov je cilj kreiranje prijedloga za obnovu grada, s ciljem zaustavljanja gospodarskog pada i poticanja novog rasta.

Dva scenarija razvoja

Predstavljena su, ističu u EBRD-u, dva potencijalna razvojna scenarija, čiji je cilj obnova zapuštenog prostora u blizini bivšeg željezničkog kolodvora u Petrinji. Taj prostor ima potencijal izgradnje novog stambenog naselja, kao i privlačenja novih gospodarskih i kulturnih aktivnosti.

Predstavnici Zaklade Solidarna, koja okuplja udruge civilnog društva, predstavili su, pak, planove za uključivanje lokalnog stanovništva u idućim fazama projekta kroz fokus grupe, radionice i javne prezentacije.

Dogovor s lokalnom zajednicom

"Krajnji cilj ovoga projekta je osigurati čvrste temelje za buduće infrastrukturne projekte urbane regeneracije koji će biti dogovoreni s lokalnom zajednicom i usmjereni na izgradnju dugoročne otpornosti, održivosti i podizanje kvalitete života te podizanje lokalne ekonomije", poručila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Srednju Europu.

Osim nje, na predstavljanju projekta "Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa - strateška podrška" sudjelovala je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, kao i japanski veleposlanik u Hrvatskoj Iso Masato.

Tim stručnjaka za urbanu regeneraciju

Inače, EBRD je na projektu angažirao međunarodne i lokalne stručnjake s područja urbane regeneracije.

Tim stručnjaka za urbanu regeneraciju - švicarski KCAP i hrvatski Urbanex, koristio je multifazni i analitički pristup kako bi bolje razumjeli implikacije potresa na različitim razinama, zaključuju u EBRD-u.