Gospodarstvo

BREXIT ZNAČI BREXIT: Europski povjerenik odbacuje bilo kakvu reviziju trgovinskog sporazuma s Velikom Britanijom

Autor Euractiv/Benjamin Fox

Europske i britanske tvrtke morat će se nositi s 'neizbježnim' povećanjem troškova dok god je post-Brexit dogovor i dalje na snazi, upozorava potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, odbacujući mogućnost novih pregovora

epa10258982 Pro-EU campaigners march as they demand the UK Government to reverse Brexit and rejoin the European Union in London, Britain, 22 October 2022. Campaigners claim leaving the European Union costs the UK up to 30 billion pounds (34.39 billion euro) a year and they blame Brexit for the country's current political and financial turmoils. EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Izvor: Tolga Akmen/EPA

"Trgovina više ne može biti tako neometana i dinamična kao prije. A to neizbježno znači dodatne troškove poslovanja za tvrtke na obje strane", izjavio je Šefčovič u ponedjeljak na Forumu EU i Velike Britanije, godišnjoj virtualnoj konferenciji koja se bavi Sporazum o trgovini i suradnji između EU i Britanije iz 2021.

"S vremenom bi stalno povećanje te divergencije moglo donijeti sve više i više troškova, što će u konačnici dodatno produbiti trgovinske barijere između EU i Velike Britanije".

EU i Velika Britanija zadržali slobodnu trgovinu i nakon Brexita

Sporazum o trgovini i suradnji (TCA), koji je stupio na snagu kada je Velika Britanija u prosincu 2020. konačno napustila jedinstveno tržište EU, definira trgovinu između kontinenta i te bivše članice EU.

U međuvremenu, čini se da se britanska vlada premijera Rishija Sunaka odmiče od očekivanog razilaženja u standardima s propisima EU i to u nizu gospodarskih sektora te je dramatično smanjila svoje ranije najave za sistematski opoziv europskih propisa koji su ostali ugrađeni u britanske zakone.

Na istom događaju, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly naveo je područja na kojima bi EU i Velika Britanija trebale surađivati i među njih uvrstio migracije, sigurnost, energetiku i klimatske promjene.

Međutim, iako je Velika Britanija sudjelovala u programima vojne potpore EU Ukrajini uslijed ruske invazije, takva suradnja se trenutno dogovara od slučaja do slučaja.

Što se tiče energetike, Sunakova vlada je u ožujku je pokrenula savjetovanje o stvaranju britanskog ekvivalenta postojećem mehanizmu EU za prilagodbu emisija ugljika (CBAM), no naišla na problem većih troškova za tamošnje tvrtke, osim ako ne uspostavi identičan režim kakvog koristi EU.

No, čak i u tom slučaju, stručnjaci sa London School of Economics (LSE) upozorili su da bi novi namet mogao koštati britanska poduzeća ono milijardu eura godišnje, pri čemu bi posebno bili pogođeni izvoznici čelika.

Horizon Europe

Dužnosnici Bruxellesa i Londona i dalje su na mrtvoj točki u pregovorima o dodjeljivanju statusa pridruženog članstva Velikoj Britaniji u europskom znanstvenom programu Horizon Europe "teškom" 95,5 milijardi eura i to zbog zbog kontinuiranih prijepora oko britanskog financijskog doprinosa tom programu koji je pokrenut 2021. godine.

Glasnogovornik za vanjske poslove oporbene Laburističke stranke David Lammy rekao je u ponedjeljak kako bi revizija Sporazuma o trgovini i suradnji s EU potencijalnoj laburističkoj vladi mogla omogućiti da analizira "sektor po sektor" i utvrdi u kojim područjima bi Velika Britanija mogla bolje surađivati s EU.

"Nama treba strukturirani dijalog," kazao je Lammy.

Britanski parlamentarci pozivaju na 'postupnu obnovu odnosa s EU'

U izvješću objavljenom u travnju britanski parlamentarci pozvali su dužnosnike EU i Velike Britanije na postupnu obnovu odnosa nakon "razdoblja napetosti i nepovjerenja".

Međutim, Šefčovič je umanjio izglede da bi takva revizija mogla označiti početak nekog velikog preustroja odnosa EU i Velike Britanije.

"TCA je na snazi tek dvije godine i nije još iskorišten za ostvarenje svog punog potencijala", rekao je Šefčovič.

Dužnosnici EU kažu kako nikakva revizija ionako ne može ni početi prije 2026. godine.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Post-Brexit trade deal means ‘inevitable’ business costs, says EU)