Gospodarstvo

ANKETA EUROPSKE KOMISIJE: Najveći dio hrvatskih građana smatra da je uvođenje eura prošlo bez problema

Autor Adriano Milovan

Velik broj ispitanika u Hrvatskoj strahuje da bi uvođenje eura moglo doliti ulje na vatru ionako visokoj inflaciji, pokazuje istraživanje.

10.01.2023., Zagreb - Od 1. siječnja 2023. euro je postao sluzbena valuta u Republici Hrvatskoj Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Izvor: Igor Kralj/PIXSELL/PIXSELL

Najveći dio hrvatskih građana smatra da je prelazak s kune na euro prošao neometano i učinkovito, pokazuju rezultati ankete Europske komisije.

Naime, više od tri petine ispitanika, ili 61 posto, smatra da je prelazak na euro u hrvatskom slučaju bio neometan i učinkovit, a čak 88 posto ispitanika vjeruje da su dobro informirani o jedinstvenoj europskoj valuti, pokazuje istraživanje koje je objavila Europska komisija.

Snažan strah od inflacije

Preko četiri petine ispitanika, odnosno njih 81 posto, tvrdi i da nije imalo problema pri razmjeni kuna u eure ili pri podizanju gotovine iz banaka tijekom prvog tjedna konverzije, pokazalo je istraživanje. 

Međutim, u Hrvatskoj, proizlazi iz rezultata ankete, postoji snažan strah od inflacije. U prilog tome govori podatak da 62 posto ispitanika strahuje da će euro povećati inflaciju. 

Dio trgovaca povisio cijene, u Vladi ljuti

Hrvatska je 1. siječnja postala 20. članica eurozone. Riječ je o prvom proširenju europodručja nakon 2015. godine, kada je monetarnoj uniji pristupila Litva.

Iako u Hrvatskoj od 5. rujna prošle godine postoji obveza dvostrukog iskazivanja cijena – u eurima i kunama, a ta je obveza na snazi  do kraja ove godine, dio trgovaca je odmah na početku godina povisio cijene. To je izazvalo revolt u Vladi pa je premijer Andrej Plenković od trgovaca zatražio da cijene vrate na razinu na kojoj su bile krajem prošle godine te im je zaprijetio da će, ako to ne učine, ostati bez državnih potpora.

U Bruxellesu smatraju da je uvođenje eura u Hrvatskoj bilo uspješno 

Trgovci su, s druge strane, odgovorili kako cijene nisu povećavali zbog uvođenja eura, već rasta troškova poslovanja koje je posljedica visoke inflacije s kojom se (i) Hrvatska suočava, posebno otkako je Rusija napala Ukrajinu. 

Unatoč tome, u Bruxellesu ocjenjuju da je uvođenje eura u Hrvatskoj tehnički uspješno obavljeno. Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis poručio je kako članstvo u eurozoni zemlji donosi i brži ekonomski rast i razvoj.