Gospodarstvo

DOMBROVSKIS POSJETIO ZAGREB NAKON UVOĐENJA EURA: Hrvatska je uspješno kunu zamijenila eurom

Autor Adriano Milovan

Izvršni potpredsjednik Europske komisije ocijenio je da članstvo u eurozoni pomaže gospodarskom razvoju te je uvjeren da će se isto dogoditi i Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenkovic sastao se u Banskim dvorima s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu gradjana Valdisom Dombrovskisom
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL/PIXSELL

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis ocijenio je da je uvođenje eura u Hrvatskoj tehnički uspješno provedeno. 

Članstvo u eurozoni pomaže gospodarskom rastu i razvoju, a to će se, istakao je Dombrovskis na susretu s novinarima u Zagrebu u ponedjeljak 23. siječnja, postupno događati i u Hrvatskoj.

Inflacija u eurozoni počela padati u prosincu

"Inflacija u eurozoni počela je padati u prosincu 2022. godine te smo njen vrhunac prešli, a euro će Hrvatskoj omogućiti niže kamatne stope, pomoći poslovnom sektoru i smanjiti troškove konverzije", poručio je, prema priopćenju Europske komisije, Dombrovskis.

Hrvatska je, podsjetimo, 1. siječnja postala 20. članica europodručja. Tijekom prva tjedna u opticaju su bili i euri i kune, a od 15. siječnja jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj je euro.

U Vladi bijesni zbog rasta cijena

No, uvođenje eura dovelo je do rasta cijena. Naime, dio trgovaca povisio je na samom početku nove godine cijene roba i usluga koje prodaju.

To je izazvalo bijes Vlade koja je od trgovaca zatražila da cijene vrate na razinu na kojoj su bile 31. prosinca prošle godine, uoči samog uvođenja eura. U Banskim su dvorima zaprijetili i da će trgovci koji su neopravdano povisili cijene plaćati kazne, a mogli bi ostati i bez pojedinih državnih potpora.

Dobrovskis se sastao s Plenkovićem i Vujčićem

S druge strane, trgovci tvrde da do rasta cijena nije došlo zbog uvođenja eura, već zbog rasta troškova poslovanja koji su posljedica visoke inflacije.

Dombrovskis se u Zagrebu sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem. Sudjelovao je i na konferenciji o euru koju su u utorak organizirali Vlada i središnja banka.