Gospodarstvo

ZBOG VISOKIH CIJENA ENERGIJE: Europski poslodavci upozoravaju na egzodus tvrtki iz Europe u Ameriku

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Globalne kompanije se sve više sele u SAD jer se u Europi suočavaju s administrativnim opterećenjem i visokim troškovima energije, rekao je u razgovoru za Euractiv Stefano Mallia, predstavnik europskih poslodavaca

Izvor: Pixabay

Mallia je predsjednik skupine poslodavaca pri Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EESC).

Zbog tih razloga, Mallia tvrdi da se trenutno uglavnom sele tvrtke iz sektora koji ovise o visokoj potrošnji energije.

'Stvarna opasnost'

"To se može opisati kao stvarna i prisutna opasnost," kazao je, dodavši kako EU mora staviti konkurentnosti na prvo mjesto u promišljanju ekonomskih politika.

"Konkurentnost treba biti u srcu promišljanja u EU i smatramo kako bi u novom sazivu Europske komisije trebalo postojati mjesto povjerenika zaduženog za konkurentnost našeg gospodarstva, što trenutačno nije slučaj", rekao je Mallia za ćeški Euractiv.

Poslodavci zagovaraju da se na razini EU uvede "provjera konkurentnosti" u zakonodavnom procesu. To znači da bi se moglo unaprijed analizirati kako bi donošenje predloženih zakona utjecalo na poslovno okruženje u Europi.

Nejasni europski propisi

"Našem prijedlogu se isprva protivila Europska komisija, ali prije nekoliko mjeseci, u vrijeme kada su počeli razgovori o konkurentnosti, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla je kako će ga provesti".

"No, još uvijek ne znamo kako će točno to funkcionirati jer su svi odgovori koje dobivamo još uvijek pomalo nejasni".

Koji sektori će se ugasiti?

Mallia je također iznio primjedbe poslodavaca na Zakon EU o industriji s nultom neto stopom emisija (Net Zero Industry Act) kojeg je Europska komisija predložila kao odgovor na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA).

Prema njemu, zakon se fokusira samo na zelene tehnologije i stoga zauzima pristup u kojem zakon odlučuje koje industrije će imati koristi od zelene tranzicije, što nije u skladu sa željama poslodavaca.

"Što je s drugim industrijama koje trebaju napraviti tu tranziciju već danas? Ne možemo si priuštiti da donosimo odluke o tome koji će se sektori ugasiti. Moramo svima pružiti financijska sredstva, pod uvjetom da su voljni i da su u stanju provesti tranziciju", rekao je Mallia, naglasivšii kako EU treba imati program konkurentnosti za sve ekonomske sektore, što sada nije slučaj.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Companies switching from Europe to US amid high energy costs)