Gospodarstvo

INFLACIJA U HRVATSKOJ I EUROZONI USPORAVA: Rast cijena u svibnju najmanji od ožujka 2022., no cijene i dalje brzo rastu

Autor Adriano Milovan

Prve procjene DZS-a pokazuju da je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u svibnju iznosila 7,9 posto, dok je, prema preliminarnim podacima Eurostata, inflacija u našoj zemlji u svibnju iznosila 8,3 posto

Inflacija
Izvor: Eduardo Parra / Zuma Press / Profimedia

Maloprodajne cijene u Hrvatskoj u svibnju su rasle po prosječnoj godišnjoj stopi od 7,9 posto, dok su u odnosu na travanj porasle 0,5 posto, pokazuje prva procjena inflacije Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u četvrtak.

Riječ je o najmanjoj stopi inflacije još od ožujka prošle godine, kada su cijene na malo rasle po godišnjoj stopi od 7,3 posto, pokazuju podaci državne statistike.

Najvišu inflaciju imali smo u studenom prošle godine

Prema prvim procjenama Eurostata, objavljenima također u četvrtak, stopa inflacije u Hrvatskoj u svibnju je bila nešto viša te je iznosila 8,3 posto na godišnjoj, odnosno 0,6 posto na mjesečnoj razini.

No, valja upozoriti da eurostatističari koriste nešto drukčiju metodologiju, odnosno harmonizirani indeks potrošačkih cijena, koji omogućuje i kvalitetniju usporedbu inflacijskih kretanja u članicama Europske unije i eurozone.

Hrvatska je najvišu stopu inflacije zabilježila u studenom prošle godine, kada su cijene na malo na godišnjoj razini, prema podacima DZS-a, porasle 13,5 posto. Od studenog se stopa inflacije iz mjeseca u mjesec smanjuje pa je u travnju prvi put nakon 11 mjeseci pala ispod 10 posto, odnosno iznosila je 8,9 posto.

Inflacija u Hrvatskoj i dalje među najvećima u eurozoni 

Ipak, stopa inflacije u Hrvatskoj i dalje je među najvećima u eurozoni. Naime, višu stopu inflacije u svibnju imale su, prema podacima Eurostata, samo Latvija i Slovačka, po 12,3 posto, te Estonija, 11,2 posto, Litva, 10,7 posto, i Austrija, 8,7 posto.

Susjedna Slovenija u svibnju je imala nešto slabiju inflaciju od Hrvatske. Prema podacima Eurostata, po kojima je stopa inflacija u Hrvatskoj u svibnju iznosila 8,3 posto, godišnja inflacija u Sloveniji prošlog je mjeseca iznosila 8,1 posto. Istu stopu inflacije imala je i Italija.

Rast cijena u Hrvatskoj veći od prosjeka na razini eurozone

Stopa inflacije u Hrvatskoj veća je i od inflacije na razini eurozone, čija je Hrvatska članica od početka ove godine.

Prve procjene Eurostata pokazuju da je stopa inflacije u zoni eura u svibnju iznosila 6,1 posto na godišnjoj razini, što je manje nego u travnju, kada je inflacija iznosila sedam posto.

Najveća inflacija u Latviji i Slovačkoj, najmanja u Luksemburgu

Među članicama eurozone, najveću stopu inflacije u svibnju imale su, prema podacima Eurostata, već spomenute Latvija i Slovačka, svaka po 12,3 posto.

S druge strane, najmanju godišnju stopu inflacije imao je Luksemburg, samo dva posto.

Velik rast cijena hrane, energenti pojeftinjuju

Kao i prethodnih mjeseci, glavni generator inflacije i u Hrvatskoj i u ostatku zone eura i u svibnju su bile cijene hrane, pića i duhana koje su u nas porasle 13,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

Značajan rast zabilježile su i cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda, 8,5 posto, kao i usluga, osam posto.

Cijene energenata u svibnju su bile niže nego u istom lanjskom mjesecu, i to za 3,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Slična kretanja cijena po vrstama roba i usluga zabilježena su i na razini eurozone.