Gospodarstvo

SUKOB OKO ETIKETA: Rim okupio klub za borbu protiv irskog zakona koji propisuje zdravstvena upozorenja na alkohol

Autor Euractiv/Federica Pascale

Talijanska vlada najavila je borbu za blokiranje novog irskog zakona koji propisuje stavljanje zdravstvenih upozorenja na alkoholne proizvode poput vina, tvrdeći da se time krše pravila jedinstvenog europskog tržišta

Izvor: Pixabay

Sva vina i žestoka pića u Irskoj koja se stavljaju u prodaju morat će uskoro imati zdravstvene oznake.

To pravilo stupa na snagu 22. svibnja 2026. godine, što znači da je tržištu ostavljeno prijelazno razdoblje od tri godine za tu prilagodbu.

Oznake će davati informacije o kalorijama

Oznake će prikazivati kalorije sadržane u proizvodu, udio alkohola u njemu i navodit će zdravstvene rizike konzumiranja alkohola vezane za trudnoću, bolesti jetre i potencijalno smrtonosnim oblicima raka, najavilo je irsko Ministarstvo zdravstva.

"Veseli me što će i druge zemlje slijediti naš primjer," rekao je irski ministar zdravstva Stephen Donnelly, ističući da je Irska prva zemlja na svijetu koja uvodi zdravstvene oznake na alkoholne proizvode.

No, irska najava već je izazvala i oštar odgovor talijanske vlade.

Vinski klub najavljuje žestoku borbu

"Ne slažemo se s odlukom Irske. To je potpuno pogrešno, i stvara neutemeljenu bojazan među potrošačima. Problem nije u samom vinu, već u zloupotrebi alkohola", izjavio je Raffaele Nevi, zastupnik stranke Forza Italia u Europskom parlamentu i tajnik odbora za poljoprivredu, u razgovoru za Euractiv.

Nevi objašnjava da irski zakon krši pravila jedinstvenog unutarnjeg tržišta Europske unije, jer bi se od 2026. godine mogle primjenjivati različite regulative za alkoholne proizvode koji se plasiraju na tržište u Irskoj, u usporedbi sa svim drugim zemljama EU.

"Pogrešno je stvarati nacionalne propise koji prednjače pred europskim pravilima. Cijela Europa mora izgraditi ista pravila, za sve članice. Nastavit ćemo tražiti od talijanske vlade da jasno izrazi svoj stav o tome na europskoj razini," dodaje Nevi.

Irski zakon dočekan na nož

Novi irski zakon dočekan je na nož od strane 13 država EU, Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i proizvođača alkohola, koji su to opisali kao "neopravdanu i neproporcionalnu" barijeru.

Talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida (Fratelli d'Italia/ECR) objavio je da on i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani (Forza Italia/EPP) surađuju s drugim europskim zemljama kako bi se zajedno usprotivili irskom zakonu i obranili zajedničko tržište "koje poštuje proizvode svake države".

"Smatramo da je postupak Irske pogrešan, jer jedna stvar je informirati korisnike i poticati umjerenost u konzumaciji, što smatramo ispravnim, a sasvim nešto drugo je reći da je proizvod, bez obzira koliko ga konzumirate, štetan za vas," rekao je Lollobrigida.

Zabrinutost u Italiji je nastala već u siječnju, kad Europska komisija, zadužena za brigu da nacionalni zakoni budu usklađeni s europskim propisima, nije imala nikakvu formalnu reakciju na irski zakonski prijedlog. Šutnja Europske komisije se obično interpretira kao prešutni pristanak na predložene promjene.

Tada je već Lollobrigida izjavio da će Rim zbiti redove i pojačati svoje aktivnosti u Bruxellesu kako bi natjerali Dublin da se predomisli.

Talijani žive duže od Iraca

Vinske velesile Italija, Francuska i Španjolska, na koje otpada 47 posto cijele globalne proizvodnje vina, sad su se udružile na stvaranju zajedničkog dokumenta kojim bi i formalno izrazili protivljenje irskom zakonu.

Zajedno s Bugarskom, Češkom, Grčkom, Mađarskom, Portugalom i Slovačkom, tih devet država trenutno priprema non-paper u kojem će tražiti od Komisije da pokrene dijalog s irskom vladom.

Lollobrigida također ističe da je Italija, gdje se vino smatra dijelom mediteranske prehrane, druga najdugovječnija nacija na svijetu, dok s druge strane Irska ima problema s alkoholizmom.

"Možda bi onda trebali više raditi na informiranju potrošača i pravilnoj upotrebi alkohola", kaže Lollobrigida.

Pritužbe Europskoj komisiji protiv odluke vlasti u Dublinu

Udruženja proizvođača vina, piva i žestokih pića podnijela su službene pritužbe Europskoj komisiji radi pokretanja postupka kršenja pravila protiv Irske. O tome će se ponovno raspravljati 21. lipnja.

"Napad na talijansko vino kojemu sad svjedočimo nije temeljeno na nikakvim znanstvenim argumentima, a službeni podaci znanstvenih instituta to i potvrđuju", poručilo je Talijansko društvo za medicinu okoliša (Sima), a navodi agencija Ansa.

"Ono što treba napraviti jest prava kampanja protiv zloupotrebe alkohola među mladima, kad se uzme u obzir da vodeći uzrok smrti kod naše mlade populacije u dobi od 14 do 24 godine nisu karcinomi, već nesreće u prometu povezane s alkoholom", rekao je predsjednik Sime Alessandro Miani.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: ​​Italy forms coalition against wine ‘health labels’ in Ireland)