Gospodarstvo

INFLACIJSKA SLIKA EUROPSKE UNIJE U TRAVNJU: Stopa inflacije u Mađarskoj 24,5 posto, a u Hrvatskoj 8,9 posto

Autor Adriano Milovan

Stopa inflacije u EU u travnju je iznosila 8,1 posto na godišnjoj razini, a u eurozoni sedam posto, pokazuju podaci Eurostata

Inflacija u EU
Izvor: Pixabay

Stopa inflacije u Europskoj uniji u travnju je iznosila 8,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Riječ je o manjoj inflaciji nego u ožujku, kada su cijene na malo u Uniji u prosjeku porasle 8,3 posto.

Inflacija u EU usporila, u eurozoni ubrzala

Također, radi se o znatno manjoj dinamici rasta maloprodajnih cijena nego tijekom zime, kada je godišnja stopa inflacije u EU uglavnom iznosila 10 i više posto, kako u kojem mjesecu.

Nešto sporiju dinamiku rasta cijena u travnju je imala eurozona, čiji je dio od 1. siječnja i Hrvatska.

Naime, podaci Eurostata pokazuju da je stopa inflacije u zoni eura u travnju iznosila sedam posto u odnosu na isti lanjski mjesec. No, za razliku od EU u cjelini, dinamika rasta cijena u eurozoni u travnju se donekle ubrzala, budući da je u ožujku stopa inflacije u eurobloku iznosila 6,9 posto.

Inflacijski rekorder u Uniji Mađarska, a u eurozoni Latvija

Među članicama EU, najveću godišnju stopu inflacije u travnju, 24,5 posto, imala je Mađarska.

Ipak, mjesec ranije je inflacija u našem sjevernom susjedu bila još i veća, budući da su maloprodajne cijene u ožujku sjeverno od Mure i Drave rasle po godišnjoj stopi od čak 25,6 posto.

Drugo neslavno mjesto na inflacijskoj ljestvici EU i u travnju je držala Latvija. Stopa inflacije u toj baltičkoj zemlji iznosila je 15 posto u odnosu na travanj prošle godine, što je ujedno i najveća stopa inflacije među članicama eurozone.

Inače, i u Latviji je u travnju došlo do usporavanja dinamike rasta cijena. Naime, stopa inflacije na godišnjoj razini u toj je zemlji u ožujku iznosila 17,2 posto.

Hrvatska i Slovenija u sredini inflacijske ljestvice EU

Hrvatska se u travnju nalazila otprilike u sredini inflacijske ljestvice Unije. Stopa inflacije u našoj zemlji u travnju je iznosila 8,9 posto, što je nešto više od prosjeka EU i zamjetno više od prosjeka eurozone, pokazuju podaci Eurostata.

Ipak, valja reći kako se godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj smanjuje već peti mjesec zaredom.

Vrhunac inflacije Hrvatska je zabilježila u studenom prošle godine, kada je godišnja stopa inflacije dosegla, prema metodologiji koju koristi Eurostat, 13 posto. Dinamika rasta cijena od prosinca postupno usporava. Unatoč tome, još u ožujku bila je dvoznamenkasta i iznosila je 10,5 posto na godišnjoj razini.

Nešto višu godišnju stopu inflacije od Hrvatske i u travnju je imala Slovenija, u kojoj su cijene na malo porasle 9,2 posto na godišnjoj razini.

Najmanja inflacija u Luksemburgu

Među velikim članicama EU i eurozone, najveću inflaciju u travnju imala je Italija, 8,7 posto.

Slijedi Njemačka, u kojoj je godišnja stopa inflacije u travnju iznosila 7,6 posto. Najmanju inflaciju i u travnju među velikim članicama EU i eurozone imala je Francuska, 6,9 posto.

Najmanju inflaciju u EU i eurozoni u travnju je, kao i u ožujku, imao Luksemburg, samo 2,7 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci eurostatističara.

Cijene hrane postale glavni inflacijski okidač

Glavni pokretači inflacije i u EU i eurozoni, pa tako i u Hrvatskoj, posljednjih su mjeseci postale cijene hrane, pića i duhanskih proizvoda. One su u travnju u EU porasle 13,5 posto na godišnjoj razini.

S druge strane, cijene energenata, koje su ranije bile glavni inflacijski okidač, u travnju su porasle umjerenih 2,4 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.