Gospodarstvo

SLAB POČETAK GODINE: Gospodarski rast u EU u prvom tromjesečju 1,2, a u eurozoni 1,3 posto

Autor Adriano Milovan

Ipak, na kvartalnoj razini podaci u prvom ovogodišnjem tromjesečju bili su nešto bolji od onih u posljednjem tromjesečju prošle godine

Trgovački centar
Izvor: Pixabay

Gospodarska aktivnost u Europskoj uniji u prvom je ovogodišnjem tromjesečju porasla 1,2 posto na godišnjoj razini, pokazuju prve procjene eurostatističara.

Istodobno, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u eurozoni na godišnjoj je razini iznosio 1,3 posto.

Sporiji rast nego u posljednjem lanjskom tromjesečju

Radi se o usporavanju gospodarskog rasta u odnosu na posljednje tromjesečje prošle godine, kada je rast BDP-a u EU na godišnjoj razini iznosio 1,7 posto, a u eurozoni 1,8 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Na kvartalnoj razini, odnosno u usporedbi s posljednjim tromjesečjem prošle godine, rast BDP-a u EU iznosio je 0,2 posto, a u eurozoni 0,1 posto.

Za razliku od godišnje usporedbe, u kojoj je primjetno usporavanje gospodarske aktivnosti u EU i eurozoni, na kvartalnoj je razini došlo do određenog ubrzanja gospodarskog rasta. Naime, u posljednjem tromjesečju prošle godine BDP Unije je pao 0,1 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, dok je BDP zone eura stagnirao, odnosno nije bilo rasta.

Najbolje u Španjolskoj, najgore u Litvi

Među članicama EU za koje su objavljeni podaci, najveću godišnju stopu rasta BDP-a u prvom je ovogodišnjem tromjesečju imala Španjolska, 3,8 posto.

S druge strane, najgore je prošla Litva, čiji je BDP u prvom ovogodišnjem tromjesečju potonuo 3,6 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. To je već drugi uzastopni kvartal u kojem BDP te baltičke zemlje pada pa se može reći da je Litva u recesiji.

Gospodarska aktivnost u Mađarskoj u padu, u Sloveniji blizu stagnacije

Podaci o rastu BDP-a Hrvatske u prvom ovogodišnjem tromjesečju još nisu objavljeni.

No, Eurostat je objavio podatke za susjedne nam zemlje - Mađarsku i Sloveniju.

Prema tim podacima, BDP Mađarske u prvom je ovogodišnjem tromjesečju pao 1,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno, BDP Slovenije je porastao skromnih 0,7 posto.

Među velikim članicama najveći rast BDP-a u Italiji

Među velikim članicama EU i eurozone, najbolje je prošla Italija, koja je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila rast BDP-a na godišnjoj razini od 1,8 posto.

BDP Francuske u istom je razdoblju porastao 0,8 posto, dok je BDP Njemačke pao 0,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.