Gospodarstvo

'TOČKA NA I' NA SLUČAJ SBERBANKA U HRVATSKOJ: HNB odobrio pripajanje Nove hrvatske banke Hrvatskoj poštanskoj banci

Autor Adriano Milovan

Hrvatska poštanska banka je prije godinu dana preuzela hrvatsku podružnicu ruskog Sberbanka i preimenovala je u Novu hrvatsku banku te je najavila da će je s vremenom pripojiti

HPB preuzima Sberbank u Hrvatskoj
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Središnja banka odobrila je pripajanje Nove hrvatske banke Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), priopćili su u srijedu iz HPB-a.

Nova hrvatska banka je nastala prošle godine, nakon što je HPB preuzeo podružnicu Sberbanka u Hrvatskoj.

Nakon uvođenja sankcija Rusiji i hrvatski Sberbank našao se u problemima

Najveća ruska banka, naime, našla se pod sankcijama Europske unije, nakon što je Rusija 24. veljače prošle godine napala Ukrajinu. Sberbank je, inače, u većinskom vlasništvu ruske države.

Nakon kratkotrajne krize u koju je nakon izbijanja rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji zapalo poslovanje Sberbanka u Hrvatskoj, čije su poslovnice klijentima na nekoliko dana zatvorile vrata, HPB je preuzeo hrvatski Sberbank preuzeo HPB. Za to je, kako je tada objavljeno, platio 71 milijun kuna (oko 9,4 milijuna eura).

Hrvatski je Sberbank potom promijenio naziv u Nova hrvatska banka te je najavljeno da će se nova banka u doglednoj budućnosti pripojiti HPB-u.

Jedinstvena ponuda proizvoda

"Sukladno prethodnim najavama, u cilju ostvarenja sinergijskih efekata korištenjem svih potencijala HPB i NHB mreže poslovnica, kao i pružanja najkvalitetnije usluge klijentima, Banka je u procesu pripajanja Nove hrvatske banke dobila i odobrenje regulatora, čime će nastati jedna snažna banka s jedinstvenom ponudom proizvoda i pod jednim brendom", ističe se u priopćenju HPB-a.

Dodaje se kako će pripajanjem Nove hrvatske banke usluge integrirane banke biti dostupne na svim lokacijama na kojima su do sada bile poslovnice obiju banaka, odnosno na njih ukupno 69.