Gospodarstvo

POZIV ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA: Za brdsko-planinska područja i Liku predviđeno šest milijuna eura

Autor G.I.

Iz hrvatskog državnog proračuna financirat će se projekti podrške s najviše 100.000 eura, a revitalizacije i do milijun eura

Brdsko-planinsko područje
Izvor: Pixabay

Hrvatsko Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je danas pozive jedinicama lokalne i područne samouprave za iskaz interesa za programe podrške brdsko-planinskim područjima i društvene i gospodarske revitalizacije Like.

Program podrške brdsko-planinskim područjima usmjeren je na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture, priopćili su iz Ministarstva.

Programi namijenjeni infrastrukturi

Također, odnosi se i na pripremu infrastrukture za ulaganja u cilju gospodarskog oporavka i sanacije šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda koje su karakterističnih za brdsko-planinsko područje.

Program je namijenjen projektima s područja jedinica lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave stekle status brdsko-planinskog područja.

Korisnicima će se financirati do 80 posto prihvatljivih troškova, maksimalno u iznosu od 100.000 eura. Zahtjevi za prijavu mogu se podnijeti do 5. svibnja 2023.

Kod Programa društvene i gospodarske revitalizacije Like naglasak je na podršci ulaganjima u infrastrukturne projekte s ciljem postizanja održivog razvoja i sprječavanja daljnjeg iseljavanja.

Prihvatljive aktivnosti su vezane za izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, modernizaciju i adaptaciju građevina koje se odnose na gospodarsku, društvenu i komunalnu infrastrukturu.

Za revitalizaciju Like dvostruko više novca

Jedan podnositelj zahtjeva može prijaviti dva projekta, a svaki je moguće financirati s najviše 80 posto iznosa prihvatljivih troškova, maksimalno u iznosu od milijun eura. Radi se o sredstvima koja će značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva i koja će se prvi put ciljano usmjeriti ka ovom području.

Zahtjeve mogu podnijeti Ličko-senjska županija i tamošnje jedinice lokalne samouprave do 31. srpnja 2023.

Sredstva za provedbu oba programa osigurana su u hrvatskom državnom proračunu za 2023. te u projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Ukupno je predviđeno šest milijuna eura – dva milijuna za Program podrške brdsko-planinskim područjima i četiri milijuna za Program za Liku.