Gospodarstvo

SPORNA DRŽAVNA POMOĆ: Europska komisija naredila da propala Alitalia vrati vladin kredit od 400 milijuna eura

Autor Euractiv/Federica Pascale

Europska komisija odlučila je da je kredit od 400 milijuna eura, kojeg je propala aviokompanija Alitalia dobila od vlade 2019. godine, ilegalna državna pomoć i da ga u potpunosti treba otplatiti

Izvor: Pixabay

Bivši nacionalni avioprijevoznik Alitalia već je od talijanske države dobio dva kredita 2017. "teških" 900 milijuna eura koji nikad nisu vraćeni i za koje je Bruxelles već 2021. rekao da su ilegalni. Ti krediti odobreni su u listopadu 2019., a kompaniju je u svibnju 2017. preuzela stečajna uprava, u vrijeme kad je premijer bio Paolo Gentiloni, koji je od 2019. povjerenik Europske komisije za gospodarstvo.

No, po najnovijem mišljenju Europske komisije, treći - i posljednji - kredit kojeg je Italija dala Alitaliji 2019. prekršio je i pravila Europske unije o jednokratnoj prirodi državne pomoći za spašavanje i restrukturiranje propalih poduzeća.

'Subvencija Alitaliji omogućila prednost u odnosu na konkurente'

"Italija se pritom nije ponašala kao što bi se u toj situaciji ponašala privatna kompanija, jer nije prije izdavanja kredita napravila procjenu vjerojatnosti da će kredit biti vraćen, zajedno s kamatama, već se isključivo bavila pitanjem opstanka Alitalijinih domaćih i međunarodnih letova", stoji u izvješću Komisije.

Ta državna pomoć je "Alitaliji omogućila nepoštenu ekonomsku prednost u odnosu na konkurente na domaćim, europskim i globalnim letovima" i stoga predstavlja "nekompatibilnu državnu pomoć".

ITA Airways - nova talijanska zrakoplovna tvrtka koja je zamijenila Alitaliju u listopadu 2021. - nije ekonomski nasljednik Alitalije i stoga nije dužna otplaćivati kredite, iako je preuzela dio Alitalijine imovine, navodi se u mišljenju Komisije.

"Isključivanje ITA-e iz zahtjeva da se podmiri pozajmica Alitaliji pokazuje da smo zapravo u pravu, i tim putem ćemo nastaviti. Zaključci Europske komisije su onakvi kakve se i očekivalo", rekao je talijanski minitar gospodarstva Giancarlo Giorgetti (Lega/ID).

'Pobjeda za talijanske potrošače'

Glasnogovornik Europske unije za tržišno natjecanje objasnio je da bi se uklanjanje nepravilnosti upotrebom ilegalne državne pomoći moglo napraviti tako da se "klauzula o otplati kredita uvrsti u potraživanja, u okviru stečajnog procesa Alitalije koji još uvijek traje" i da se otplata obavi "iz prihoda koji ostvarenih prodajom Alitalijine imovine".

Talijanska udruga potrošača Codacons, koja je sastavila niz prijava oko kredita koji su se odobravali Alitaliji i koje su dovele do procedure za kršenje propisa na razini Europske unije, vijest je pozdravila s oduševljenjem.

"Odluka Europske komisije je pobjeda za talijanske potrošače... 2021. godine Europska komisija je prihvatila našu prijavu i oštro osudila odluku za koju su odgovorni bivši ministar Carlo Calenda i vlada koju je vodio Gentiloni, koji su zapravo poklonili 900 milijuna eura Alitaliji", rekli su u priopćenju iz udruge Codacons.

Iz udruge su naglasili i da je Calenda u to vrijeme "jamčio da će kredit biti odobren po tržišnim uvjetima", unatoč činjenici da je bilo "malo vjerojatno da bi Alitalia mogla generirati dovoljnu likvidnost da te kredite otplati".

No, novac potrošen na spašavanje Alitalije "teško će biti vraćen i stavljen na raspolaganje široj zajednici."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Alitalia loan illegal, EU Commission wants €400 million repayment)