Gospodarstvo

PRAVO NA POPRAVAK PROIZVODA: Eurozastupnik Tomislav Sokol upozorio na nedopustivu praksu ugradnje kvarova u proizvode

Autor A. M.

Cilj novog propisa kojeg predlaže Europska komisija je olakšati popravak proizvoda, poput perilica za suđe i televizora, budući da se potrošači žale na česte kvarove i skup popravak

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders predstavio je zastupnicima Zakon o pravu na popravak proizvoda. 

Cilj zakona je olakšati popravak proizvoda kao što su perilice za suđe i televizori.

Najveći dio kupaca radije bi popravio proizvod nego kupio novi

Na sjednici Odbora sudjelovao je i hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol, koji je jedan od začetnika ideje o pravu na popravak, ističe se u priopćenju iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), u sastavu koje djeluje i HDZ, stranka s čije je liste Sokol izabran u Europski parlament.

"Istraživanja su pokazala da bi čak 77 posto građana EU radije popravilo svoje uređaje nego ih zamijenilo novim. Međutim, osim što potrošači teško pronalaze mjesto za popravak proizvoda, on je često i skuplji od kupnje novog proizvoda, a i sami proizvođači u nekim slučajevima ne nude popravak nakon isteka jamstva. Zato je važno da novi zakon omogućava potrošačima popravak proizvoda i nakon isteka jamstva, i to pet do 10 godina nakon kupnje proizvoda", poručio je Sokol.

Uštede će iznositi 176,5 milijardi eura

Dodao je kako potrošačima poseban problem predstavljaju ugrađeni kvarovi. Istaknuo je i kako mu se često javljaju potrošači koji se žale da im se uređaji kvare neposredno nakon isteka jamstva, kao i da stari kućanski uređaji, oni koje su još kupili njihovi roditelji, dulje rade od novih.

"Zato je potrebno inzistirati na zabrani praksi namjernog postavljanja ugrađenih kvarova u uređaje, a upravo je paket zakona kojem pripada i ovaj o pravu na popravak prilika da se s takvim praksama konačno i obračunamo", zaključio je Sokol.

Dodao je kako se procjenjuje da će potrošači u Uniji zbog novog zakona u sljedećih 15 godina ostvariti uštede od 176,5 milijardi eura.

Inače, nakon što je Europska komisija predložila zakon, Europski parlament i Vijeće EU moraju usuglasiti stajališta. Očekuje se da bi nova pravila na snagu mogla stupiti 2026. godine.