Gospodarstvo

HRVATSKA U POTPUNOSTI INTEGRIRANA U SCHENGEN: I letovi prema destinacijama Schengena od sada bez graničnih kontrola

Autori Hina A. M.

Prvi let Croatia Airlinesa u šengenskom režimu bio je nedjeljni let iz Frankfurta u Zagreb, priopćili su iz hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika

Od nedjelje, 26. ožujka, i zračni promet između Hrvatske i ostalih članica Schengena odvija se bez graničnih kontrola
Izvor: Miroslav Lelas/PIXSELL/PIXSELL

Nakon što je Hrvatska 1. siječnja ove godine pristupila Schengenu, od nedjelje, 26. ožujka, režim putovanja bez graničnih kontrola počeo je vrijediti i u zračnom prometu između Hrvatske i ostalih članica područja Schengena.

Time je dovršeno uklapanje Hrvatske u šengenski prostor bez granica, koji obuhvaća 27 zemalja, i to 23 članice Europske unije i četiri članice EFTA-e.

Letovi iz Hrvatske prema ostalim članicama Schengena postali domaći

Od članica EU, izvan Schengena su još Rumunjska, Bugarska i Cipar, koje se tom prostoru bez granica žele priključiti u budućnosti, kao i Irska, koja ne želi u Schengen jer ima sličan režim slobode kretanja ljudi bez graničnih kontrola sa susjednim Ujedinjenim Kraljevstvom, Common Travel Area (CTA). 

Sukladno zaživljavanju šengenskih pravila i u zračnom prometu, letovi zrakoplovnih tvrtki, pa tako i Croatia Airlinesa, između Hrvatske i ostalih članica Schengena postali su domaći letovi unutar Europe. To putnicima omogućuje brže i protočnije putovanje u Hrvatsku te iz Hrvatske u države potpisnice šengenskog sporazuma.

Letovi Croatia Airlinesa u ovoj godini prema 23 europska odredišta, od kojih je 18 u Schengenu  

Prvi let Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb u šengenskom režimu putovanja obilježen je u Zračnoj luci Frankfurt, u kojoj su 1992. prevezeni prvi međunarodni putnici hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika te je tako počelo povezivanje Hrvatske sa svijetom u zračnom prijevozu.

Tim je povodom u Zračnoj luci Frankfurt održana prigodna svečanost na kojoj je obilježen prvi let Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb (broj leta OU417) u sklopu šengenskog režima putovanja.

Croatia Airlines tijekom ovogodišnje turističke sezone planira povezivati Hrvatsku s 23 europska odredišta, među kojima je 18 odredišta u prostoru Schengena, a granične kontrole i dalje će se primjenjivati za letove u i iz odredišta na području država izvan Schengena (Velika Britanija, Irska, Makedonija, BiH i Rumunjska), stoji u priopćenju Croatia Airlinesa.