Gospodarstvo

I DALJE SMO MEĐU SIROMAŠNIJIM ČLANICAMA: Hrvatski BDP po stanovniku lani 27 posto manji od prosjeka Europske unije

Autor Adriano Milovan

Ipak, Hrvatska po tom pokazatelju relativnog bogatstva stoji bolje od Grčke, Slovačke i Bugarske, a lani je ostvarila i značajan rast standarda, pokazuju prve procjene Eurostata za 2022. godinu

Životni standard
Izvor: Pixabay

Hrvatska je po stupnju gospodarskog razvoja i dalje među najslabije razvijenim članicama Europske unije.

Kako pokazuju prve procjene Eurostata, hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, iskazan u paritetu kupovne moći, odnosno korigiran za razinu cijena, u prošloj godini iznosio 73 posto prosječnog BDP-a po stanovniku u Uniji.

Hrvatska slična Latviji

Manji BDP po stanovniku od Hrvatske lani su imale jedino Grčka, 68 posto Unijina prosjeka, zatim Slovačka, 67 posto, i Bugarska, koja je s BDP-om per capita na razini 59 posto prosjeka Unije, i dalje najnerazvijenija članica bloka. 

Sličan BDP po stanovniku kao Hrvatska u 2022. godini je imala Latvija, 74 posto prosjeka Unije.

Hrvatsku je, pak, po ovom pokazatelju razvitka sada već prilično pretekla Rumunjska, čiji je BDP po stanovniku u prošloj godini iznosio 77 posto Unijina prosjeka. 

Istu poziciju ima i Mađarska, u kojoj je BDP po stanovniku lani dosegao 77 posto prosječnog BDP-a po stanovniku Unije.

Slovenija ponovno najrazvijenija među bivšim socijalističkim državama koje su sada u EU

Na prvo mjesto po relativnom bogatstvu među tranzicijskim članicama EU lani se vratila Slovenija. U našem je zapadnom susjedu, naime, BDP po stanovniku u 2022. godini dosegao 92 posto prosjeka EU, čime je Slovenija istisnula Češku s prvog mjesta među bivšim socijalističkim državama koje su sada članice Unije. 

Slovenski BDP po stanovniku ujedno je i otprilike za četvrtinu veći od onog u Hrvatskoj. To znači da Hrvatsku čeka dug put kako bi došla do stupnja razvitka na kojem se sada nalazi Slovenija.

Hrvatski BDP po stanovniku lani znatno porastao

Ipak, hrvatski je BDP po stanovniku lani ostvario značajan napredak u odnosu na 2021. godinu.

U 2021. godini je, naime, bio na 70 posto prosjeka Unije, pokazuju podaci eurostatističara.

Najbogatija članica EU i dalje Luksemburg

Najbogatija članica EU i dalje je Luksemburg, čiji je BDP po stanovniku u 2022. godini, prema podacima Eurostata, bio za čak 161 posto veći od prosjeka Unije.

Slijedi Irska, s BDP-om po stanovniku koji je lani za 134 posto premašivao Unijin prosjek, te Danska, u kojoj je BDP po stanovniku bio 36 posto iznad Unijina prosjeka.

Veći BDP po stanovniku od prosjeka EU lani su imale gotovo sve stare članice, s izuzetkom Italije, Španjolske, Portugala i Grčke.

Tako je BDP po stanovniku u Austriji bio za četvrtinu iznad prosječnog BDP-a po stanovniku EU, dok je u Njemačkoj BDP po stanovniku za 17 posto premašivao prosjek Unije, pokazuju podaci koje je Eurostat objavio u četvrtak.