Gospodarstvo

RAST PRIMANJA: Prosječna neto plaća u siječnju 1094 eura, no plaće u Hrvatskoj i dalje među najmanjima u Europskoj uniji

Autor Adriano Milovan

Na rast prosječne plaće u siječnju utjecalo je povećanje minimalne plaće, nedostatak radne snage i zahtjevi zaposlenih da im se, zbog visoke inflacije, 'podebljaju' primanja

Novčanice eura
Izvor: Pixabay

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj u siječnju je iznosila 1094 eura i bila je 115 eura veća nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju novi podaci državne statistike. 

U odnosu na siječanj 2022. godine, prosječna je plaća u siječnju ove godine nominalno bila veća 11,7 posto.

Visoka inflacija smanjila kupovnu moć stanovništva

No, s obzirom na visoku inflaciju koja je smanjila i kupovnu moć građana, prosječna je plaća u Hrvatskoj u istom razdoblju realno pala 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini, odnosno u usporedbi s prosincem prošle godine, prosječna je neto plaća nominalno i realno porasla 4,6 posto. U prosincu je, naime, prosječna mjesečna neto plaća bila 48 eura manja nego u siječnju, odnosno, iznosila je 1046 eura.

Porasla i medijalna plaća

Sličan obrazac kretanja ima i prosječna bruto plaća. Ona je u siječnju, prema podacima DZS-a, iznosila 1499 eura. To je nominalno i realno pet posto više nego u prosincu, dok je na godišnjoj razini 13,1 posto više, ali realno, zbog inflacije, predstavlja rast od samo 0,4 posto.

DZS je objavio i medijalnu plaću u zemlji u siječnju. Medijalna plaća predstavlja srednju plaću u zemlji i pokazuje da polovina zaposlenih ima primanja koja su veća od te plaće, dok se druga polovina zaposlenih mora pokriti s plaćama koje su manje od medijalne. Ekonomisti je zbog toga i smatraju boljim pokazateljem stvarnih plaća.

Prema podacima DZS-a, medijalna je neto plaća u Hrvatskoj u siječnju iznosila 930 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1239 eura.

I medijalna je plaća, pokazuju podaci DZS-a, porasla. U prosincu je, naime, iznosila 877 eura neto, odnosno 1161 euro bruto, dok je u siječnju prošle godine iznosila 820 eura neto i 1076 eura bruto.

Analitičari u 2023. očekuju nastavak rasta plaća 

"Tijekom 2023. godine očekujemo blag, ali ipak pozitivan rast realnih plaća uslijed kontinuiranog rasta nominalnih plaća i očekivanog popuštanja inflatornih pritisaka", poručuju makroekonomisti Raiffeisena u svom dnevnom komentaru od četvrtka.

Dodaju kako je na rast prosječne plaće u siječnju utjecalo povećanje minimalne plaće, koja sada iznosi 560 eura neto, odnosno 700 eura bruto.

Također, na rast plaća utječe nedostatak radnika u određenim djelatnostima, kao i zahtjevi zaposlenih da im se povećaju primanja u uvjetima visoke inflacije, zaključuju analitičari Raiffeisena.

U EU najmanje plaće u Bugarskoj, najveće u Luksemburgu

Inače, novi podaci o prosječnim plaćama u članicama EU još nisu objavljeni, a posljednji dostupni su podaci Eurostata za 2021. godinu. No, i oni pokazuju da je Hrvatska po visini plaća pri dnu EU ljestvice.

Naime, manju prosječnu plaću od Hrvatske u EU su 2021. imali su, prema tim podacima, jedino zaposleni u Slovačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Bugarskoj. S druge strane, vrh EU ljestvice po plaćama, prema podacima Eurostata, drži Luksemburg.

Dodajmo ovome kako su plaće u posljednjih godinu dana diljem EU porasle. Ipak, teško da su značajnije promijenile poredak zemalja na Unijinoj ljestvici.