Gospodarstvo

HRVATSKA UŠLA U EUROPSKI STABILIZACIJSKI MEHANIZAM: U slučaju krize, moći ćemo koristiti i novac iz 'kriznog fonda'

Autor Adriano Milovan

Cilj ESM-a je omogućiti članicama eurozone izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza, kao i održavanje dugoročne financijske stabilnosti, ističu u Ministarstvu financija

Ministar financija Marko Primorac
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska je u srijedu, 22. ožujka, postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), međuvladine organizacije koja državama članicama pomaže u prevladavanju financijskih kriza, priopćili su iz Ministarstva financija.

ESM je dosad brojao 19, a od srijede broji 20 članica. Sve članice ESM-a ujedno su i članice eurozone.

Mehanizam pokrenut 2012. godine

Članice eurozone osnovale su ESM 2012. godine. Cilj ESM-a je omogućiti članicama eurozone izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza, kao i održavanje dugoročne financijske stabilnosti. Svoje ciljeve ESM provodi odobravanjem zajmova i drugim vrstama financijske pomoći članicama koje se nalaze u teškoj financijskoj krizi ili im ona prijeti, objašnjavaju u Ministarstvu financija.

ESM je odigrao, dodaju u Katančićevoj, ključnu ulogu u očuvanju integriteta eurozone tijekom dužničke krize.

Dovršeno uklapanje Hrvatske u eurozonu

Hrvatska je eurozoni pristupila 1. siječnja ove godine. Ulaskom u ESM, može se reći, dovršen je proces njenog uklapanja u europodručje.

"Članstvo u ESM-u Hrvatskoj omogućuje korištenje dodatnih prednosti koje pruža valuta euro i članstvo u europodručju. Hrvatska će tako imati koristi od ESM-ova mehanizma zaštite u slučaju financijskih kriza, što će pridonijeti većoj otpornosti financijskog sustava i gospodarstva u cjelini te pozitivno utjecati na hrvatski kreditni rejting. Također, stupanjem na snagu reforme ESM-a, koja je dogovorena 2021. godine, osigurat će se jačanje uloge ESM-a i daljnji razvoj njegovih instrumenata, uključujući i preventivne kreditne linije, te će ESM ujedno pružiti zajedničku zaštitnu mjeru za jedinstveni sanacijski fond", poručuju iz Ministarstva financija.

Napominju kako će širenje mandata ESM-a pridonijeti jačanju financijske stabilnosti u eurozoni te će je učiniti spremnijom na buduće krize, i to prije nego što one eskaliraju.

Primorac ulazi u Odbor guvernera ESM-a

Ministar financija Marko Primorac obnašat će funkciju guvernera u Odboru guvernera ESM-a.

U tom tijelu ministri financija eurozone donose sve važne odluke vezane uz ESM, zaključuju u Ministarstvu financija.

Inače, ESM raspolaže sredstvima u vrijednosti 500 milijardi eura. Novac osiguravaju članice, ovisno o svojoj ekonomskoj snazi. 

Sjedište ESM-a je u Luxembourgu.