Gospodarstvo

STABILNOST EUROPSKIH BANAKA: Šefica ECB-a krivi manjkavu regulativu, poziva na punu primjenu pravila Basel III

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde potvrdila je u ponedjeljak 20. ožujka da je bankarski sektor EU "i dalje snažan" usprkos potresima u SAD-u

epa10468736 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde gives a statement on the European Central Bank annual report 2022, at the European Parliament in Strasbourg, France, 15 February 2023. The session of the European Parliament runs from 13 till 16 February. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Lagarde je dodala da želi vidjeti "potpunu primjenu" pravila o obaveznim pričuvama iz sporazuma Basel III.

Lagarde je u ponedjeljak bila u Europskom parlamentu na kvartalnom obraćanju zastupnicima. Tamo je rekla da su omjeri likvidnosti - tj. količina gotovinskih sredstava kojima banke raspolažu za plaćanje kratkoročnih dugova - osobito veliki.

"Daleko su iznad propisanih minimuma," rekla je Lagarde.

Lagarde također predsjeda Europskim odborom za sistemske rizike (ESRB), sastavnim dijelom ECB-a, koji nadzire financijski sustav Europske unije i sustavne rizike za financijsku stabilnost tržišta EU.

Turbulentnih 10 dana

Proteklih 10 dana bilo je vrlo turbulentno za tržišta EU i SAD-a. Niz američkih banaka srednje veličine propalo je kao posljedica pada u sektorima kriptovaluta i tehnologije u SAD-u, nakon čega su uslijedili problemi s likvidnošću jer više nisu imali novca za isplatu depozita korporativnim klijentima, što je onda proširilo paniku i s druge strane Atlantika.

Credit Suisse, jedna od glavnih švicarskih banaka od ključne važnosti za financijsku stabilnost cijele EU, došla je nadomak bankrota jer su njeni klijenti počeli iz nje povlačiti velike količine novca. Banku je u nedjelju kupila vječna suparnica, banka UBS, u potezu koji je spriječio da se ekonomski potres proširi ostatkom zemlje i šire po europskom kontinentu, rekla je u priopćenju švicarska vlada.

Lagarde je naglasila da su europske banke bile "vrlo ograničeno izložene" prema banci Credit Suisse.

"Radi se o milijunima, a ne o milijardama."

Predsjednica ECB-a ponovila je kako stabilnost tržišta EU ima tek "ograničeni rizik" od tih isprepletenih kriza - istu poruka koju je i povjerenica za financijsku regulativu, Mairead McGuinness, također naglasila u plenarnoj raspravi prošle srijede. Međutim, Lagarde je također naglasila i "potrebu za budnim praćenjem ranjivosti u ovakvom izazovnim makrofinancijskim okolnostima."

Što se tiče konkretnih razloga zbog kojih su američke banke propale, Lagarde je okrivila tek djelomičnu primjenu pravila iz međunarodnog sporazuma Basel III. Za vrijeme vlade predsjednika Trumpa regulacija koja je propisivala obavezne rezerve i osiguravala likvidnost banaka ukinuta je za male i srednje velike banke. Zbog toga američki regulatori nisu mogli na vrijeme predvidjeti probleme koji su doveli do propasti nekih od njih.

Samo 14 američkih banaka primjenjuje Basel III

Basel III je naziv za niz međunarodno dogovorenih standarda koji određuju minimalnu razinu kapitala koju banka mora držati kod sebe za slučaj neočekivanih gubitaka. Zbog takve tek djelomične primjene pravila, "samo 14 banaka" u Americi je moralo biti usklađeno sa svim pravilima iz tog sporazuma, rekla je Lagarde. U isto vrijeme, ta pravila se u Europskoj uniji primjenjuju za 2.200 banaka, stoji u analizi ECB-a.

Iz perspektive ESRB-a, dodaje Lagarde, "potpuna primjena pravila iz dogovora Basel III je iznimno preporučljivo" i "pohvalno."

Kolaps banke Silicon Valley Bank (SVB) u SAD-u ima tek "ograničen utjecaj" na europska tržišta, a bankarski sektor Europske unije i dalje je "u dobrom stanju", rekla je u srijedu povjerenica za financijske usluge Mairead McGuinness.

Revizija legslative za bankarski sustav

Paket novih propisa za bankarski sektor, koji bi trebao uvesti regulativu kako bi se dodatno osigurala stabilnost banaka, trenutno prolazi kroz institucije Europske unije.

U razgovoru za Euractiv, izvjestitelj za taj zakonodavni paket, Jonás Fernández, rekao je da bi ova kriza trebala "potaknuti zakonodavce da revidiraju način na koji svi razmišljamo o reguliranju bankarskog sustava," i dovesti do što bržeg potpunog uvođenja pravila iz dogovora Basel III.

To znači da bi se revidiralo mišljenje Europskog parlamenta i država članica EU, jer i jedni i drugi su uveli neke iznimke od tih pravila i u praksi su snizili propisane razine kapitalnih pričuva, u odnosu na međunarodno dogovorene standarde.

U tekstu objavljenom na blogu ECB-a u studenom 2022. tri visoka dužnosnika te organizacije, među kojima je i Andrea Enria, predsjednik nadzornog odbora ECB-a, upozorili su da bi parlamentarni pregovori oko legislativnog paketa za bankarski sustav mogli "odstupati od međunarodnih standarda."

Umjesto tog, zazivali su punu primjenu propisa iz Basela III, koji "određuju pravila koja su pažljivo sročena kako bi se osigurao minimalni sigurnosni okvir protiv niza rizika kakve smo bolno iskusili za vrijeme globalne financijske krize."

Trenutno je paket zakona o bankarskom sektoru u zadnjem stadiju tzv. trijaloga između država članica, Europskog parlamenta i Europske komisije. Enria bi trebao doći u Europski parlament u utorak, 21. ožujka, na raspravu koja se bavi konkretno posljedicama raspada banke SVB.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bank crisis: ECB’s Lagarde wants complete application of Basel III)