Gospodarstvo

ZBOG PREVELIKOG UVOZA IZ KINE: Europska komisija želi da najmanje 10 posto ključnih sirovina dolazi iz domaćih izvora

Autor Euractiv/Oliver Noyan

U novom zakonskom prijedlogu Europska komisija želi uvesti nove ciljeve od 10-40 posto za vlastitu eksploataciju, obradu i recikliranje ključnih sirovina za pokrivanje potreba europske industrije.

epa03097481 (FILE) A file picture made available on 09 February 2012 shows a rare earth mine in Ganxian county in central China's Jiangxi province on 30 December 2010. China exported 14,750 tons of rare earth in the first 11 months of 2011, meeting only about half of the total quota for exports for 2011. CHINA OUT
Izvor: ZHONG SHI/FEATURECHINA

Nacrt prijedloga Zakona o ključnim sirovinama (Critical Raw Materials Act) kojeg je na uvid dobio Euractiv i kojeg će 14. ožujka Europska komisija objaviti, uvodi propisane ciljeve za ostvarenje samoodrživosti EU duž cijelog vrijednosnog lanca.

Tom regulativom želi se "smanjiti rastuću rizičnost opskrbe... jačanjem kapaciteta EU, i to u svim fazama vrijednosnog lanca za nabavku strateški važnih sirovina - uključujući ekstrakciju, obradu, i recikliranje," stoji u tekstu prijedloga.

"10 posto potrošnje strateških sirovina u EU trebalo bi doći iz izvora u EU. Osim tog, 15 posto godišnje potrošnje svake pojedine sirovine trebalo bi se nabaviti recikliranjem." Kad se radi o obradi sirovina, Europska komisija želi propisati još više ciljeve. Barem "40 posto godišnje potrošnje svake strateški važne sirovine" trebalo bi obrađivati unutar EU.

Trenutno je EU ovisna o uvozu ključnih sirovina. Za 14 od 27 najvažnijih sirovina EU u potpunosti, tj. 100 posto, ovisi o uvozu iz trećih zemalja, a za još tri sirovine čak 95 posto dolazi iz uvoza, po procjeni njemačkog ekonomskog instituta DIW.

Budući da se smatra da su te ključne sirovine preduvjet za uspjeh i zelene i digitalne tranzicije, očekuje se da će potražnja za njima drastično narasti za oko 500 posto do 2050., kaže Svjetska banka. Primjerice među njima su i rijetki zemni minerali, koji nisu samo neophodni za proizvodnju pametnih telefona ili kompjutera već i automobilskih baterija.

Kineska klauzula

EU je danas osobito ovisna o Kini, koja praktički ima monopol na opskrbu nizom sirovina iz te kategorije. Primjerice EU iz Kine trenutno uvozi 93 posto magnezija, a iz nje dolazi i 86 posto rijetkih zemnih minerala. Te okolnosti također su ugrađene u novu regulativu.

Kako bi se spriječile potencijalne nestašice i ojačala otpornost opskrbe, EU namjerava postaviti za cilj "da ne ovisi o nijednoj pojedinoj trećoj zemlji za nabavku više od 70 posto uvoza bilo koje pojedine strateški važne sirovine, do 2030." Zbog smanjene opskrbe iz Kine već je došlo do poremećaja u europskoj industriji 2021. godine, kad je Kina smanjila proizvodnju sirovina potrebnih za industriju aluminija.

Kako bi se smanjila ta ovisnost, u predloženom zakonu se nadalje želi i diversificirati europski opskrbni lanac. Da bi se to ostvarilo, Komisija također želi identificirati strateški važne projekte u trećim zemljama. Kako bi se investiralo u te projekte u inozemstvu, Komisija namjerava pružiti financijska sredstva kroz tzv. strategiju Global Gateway - inicijativu "tešku" 300 milijardi eura kojom EU želi odgovoriti na kinesku inicijativu Belt and Road.

Također će se od velikih kompanija tražiti da naprave reviziju svojih opskrbnih lanaca i razviju strategije radi bolje pripreme za buduće poremećaje.

Strateški projekti

Zakon predviđa i poseban tretman projekata koje se označi kao "strateške." O uvrštavanju nekog projekta u tu kategoriju odlučivat će Europska komisija, u suradnji s Europskom upravom za ključne sirovine (European Critical Raw Materials Board) koju tek treba osnovati.

Za strateške projekte omogućit će se pojednostavljena i predvidljivija procedura za ishodovanje potrebnih dozvola - što je danas jedna od najvećih prepreka za ekstrakcijske projekte u Europi. Prema izvorima iz rudarske industrije, u prosjeku je potrebno oko 10 godina da se nabave svi potrebni dokumenti kako bi neki novi rudnik počeo s radom. Novim zakonom želi se drastično skratiti vrijeme potrebno za nabavu dozvola.

"Države članice trebale bi osigurati da procedura odobravanja dozvola vezana za takve [strateške] projekte ne prelazi propisane rokove... Za strateške projekte koji se bave ekstrakcijom, vrijeme potrebno za odobravanje dozvole - imajući na umu složenost i dalekosežnost potencijalnog efekta projekta - ne bi smjelo biti dulje od dvije godine."

Strateški projekti dobit će i dodatnu financijsku podršku. U nacrtu stoji da oslanjanje isključivo na privatne investicije "nije dovoljno" i dodaje da "učinkovito pokretanje projekata duž cijelog vrijednosnog lanca ključnih materijala moglo bi tražiti i podršku javnosti."

U nacrtu se predviđa i da države članice sudjeluju u financiranju takvih projekata. "Javna podrška može biti u obliku državne pomoći," navodi se u tekstu, i dodaje da nedavna revizija pravila o državnim potporama u EU olakšava javne investicije država članica.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: EU Commission wants 10% of critical raw materials mined in Europe)