Energetika

ENERGETSKA NEOVISNOST: EU odlučila uvrstiti u nacionalne planove oporavka i projekte za smanjenje uvoza ruskog goriva

Autor Euractiv/Frédéric Simon

EU je u utorak, 21. veljače, dovršila reformu kojom će se ciljevi za postizanje energetske neovisnosti uvrstiti u 800 milijardi eura težak fond za ekonomski oporavak već usvojen prije dvije godine, za pomoć nakon pandemije Covida.

Izvor: Pixabay

Te nove ciljeve se opisuje u planu nazvanom REPowerEU, kojeg je prošle godine u svibnju usvojila Europska komisija, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Namjera je ojačati stratešku autonomnost EU diversificiranjem njene energetske opskrbe, i okončanje njene ovisnosti o uvozu ruskih fosilnih goriva," rečeno je u izjavi Vijeća EU, koje predstavlja svih 27 država članica. "U praktičnom smislu, svaka država članica će sada moći dodati novo poglavlje za projekte obuhvaćene REPowerEU strategijom u svoj nacionalni program za oporavak i otpornost (RRP)."

Riječ je o nacionalnim planovima koje su vlade pojedinih država morale predati Bruxellesu prije no što im se omogući pristup sredstvima iz tog programa ukupno teškog 800 milijardi eura.

Plan REPowerEU kojeg je predstavila Europska komisija uglavnom se bavi populariziranjem korištenja obnovljivih izvora energije, pa nove uredbe u njemu propisuju obavezne solarne panele na krovovima svih novih zgrada, kao i mjere kojima se želi poboljšati energetska učinkovitost i povećati kapacitete energetskih zaliha.

Da bi se moglo povući sredstva, potrebno je da 37 posto vrijednosti projekta ide na "zelene rashode," objasnio je dužnosnik Komisije koji je o tim novim ciljevima u utorak razgovarao s novinarima. Osim toga, više od trećine troška mora biti vezano za prekogranične projekte, što se "ugrubo definira" na način da "uključuju i projekte obnovljivih izvora energije kao i energetske učinkovitosti, jer oni jačaju sigurnost opskrbe" i stoga se po svojoj prirodi tiču prekogranične suradnje.

Državama EU je sada poslan poziv da svoje ažurirane nacionalne planove za oporavak koji uključuju poglavlje s REPowerEU projektima pošalju Europskoj komisiji do 31. travnja. Cilj je da revidirani planovi stupe na snagu "prije ljeta."

Diversifikacija opskrbe naftom i plinom

Plan REPowerEU također uključuje oko 10 milijardi eura za financiranje izgradnje potrebne plinske infrastrukture, te do 2 milijarde eura za naftnu infrastrukturu, kako bi se okončale pošiljke ruske nafte u Europu.

Ipak, za trošenje tih sredstava vezan je niz restrikcija. Primjerice, infrastruktura za fosilna goriva "ne smije iznositi više od 30 posto ukupne vrijednosti projekta REPowerEU."

"A kad kažemo infrastruktura za fosilna goriva, za gotovo sve države članice riječ je samo o prirodnom plinu," dodao je izvor iz Europske komisije, dodavši da samo tri zemlje - Mađarska, Češka i Slovačka - zadovoljavaju uvjete za europska sredstva za naftnu infrastrukturu, jer su one izravno ovisne o ruskoj nafti koja do njih dolazi naftovodom.

Što se tiče plinske infrastrukture, uvršteni su dodatni zahtjevi, kako bi se osiguralo da europska sredstva budu utrošena izravno za jačanje sigurnosti opskrbe. Projekti koje se može prijaviti za financiranje moraju doprinositi regionalnoj sigurnosti opsrbe i "biti u funkciji do 2026."

Dodatnih 20 milijardi eura bit će osigurano za financiranje napuštanja upotrebe ruskih fosilnih goriva. Njih će se namaknuti prihodima s europskog tržišta emisijama ugljika. Nadalje, 5,4 milijardi eura će se preusmjeriti iz rezervi EU za prilagodbu posljedicama Brexita.

Članice EU imaju mjesec dana da izraze žele li koristiti pozajmice vrijedne 225 milijuna eura koje se pružaju u sklopu tog programa.

"Zašto samo mjesec dana? Zato što želimo [što prije] prenamijeniti sredstva dodijeljena članicama koje za to nisu zainteresirane" i poslati ih onima koje žele više novca, rekao je dužnosnik.