Energetika

RUSKI PLIN: Udio prirodnog plina kojeg Austrija uvozi iz Rusije skočio na 98 posto u protekle dvije godine

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Ovisnost Austrije o uvozu ruskog plina povećala se sa 80 na 98 posto u protekle dvije godine, upozorava ministrica energetike Leonore Gewessler, uoči nacionalnih izbora koji bi trebali biti održani na jesen.

November 3, 2023, China: In this photo illustration, the Russian multinational oil and gas corporation PJSC Gazprom logo seen displayed on a smartphone with an Artificial intelligence (AI) chip and symbol in the background.,Image: 826148649, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Budrul Chukrut / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Budrul Chukrut / Zuma Press / Profimedia

Kada je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. godine, Austrija je 80 posto svojih potreba za plinom nabavljala iz uvoza, od ruske državne kompanije Gazprom. Unatoč sankcijama uvedenim Rusiji i pokušajima da se EU ubuduće manje oslanja na Rusiju, ta je brojka sada povećana na 98 posto.

Austrijska ministrica za energetiku Leonore Gewessler sad poziva na "hitno djelovanje" kako bi se to promijenilo.

"Diversifikacija našeg plinskog uvoza ide presporo. To je dovelo do novog rekordnog udjela ruskog plina u austrijskom uvozu, koji je u prosincu bio 98 posto," rekla je u ponedjeljak u Beču Gewessler iz redova Zelenih.

Radi se o dramatično većoj brojci u odnosu na 17 posto koliki je bio udio ruskog plina u listopadu 2022., kada je sama Rusija ograničila isporuke plina u Europu. Međutim, trend pada se ubrzo nakon toga preokrenuo, a udio ruskog plina već je u kolovozu prošle godine opet narastao na 43 posto.

Za to postoji nekoliko razloga. Jednim dijelom do većeg postotka ruskog uvoza došlo je zbog naglog pada potrošnje plina u Austriji - sa 100 TWh u 2022. na 75 TWh 2023., po podacima austrijskog ministarstva energetike.

Drugi razlog su ugovorne klauzule. Austrijska kompanija za naftu i plin OMV obvezala se na tzv. take-or-pay aranžman s Gazpromom po kojem plaćaju za 60 TWh godišnje. Takva pogofba je ugovorena 2018., za period do 2040. godine, i po njemu Austrija za plin plaća niže cijene od susjedne Njemačke, koja na globalnim tržištima mora kupovati ukapljeni plin (LNG).

"Gazprom isporučuje plin, a OMV ga praktički mora preuzeti," kaže Christoph Dolna-Gruber, stručnjak za energetiku. A lokalne energetske kompanije u Austriji - uglavnom u vlasništvu općina ili gradova - vrlo rado koriste taj plin.

Alternative postoje - ali su skuplje. "Ima na tržištu dovoljno plina koji nije iz Rusije - ali ga energetske kompanije ne kupuju," kaže ministrica Gewessler. Uvoz iz drugih zemalja obično je skuplji.

"Na uvoz preko Njemačke naplaćuje se pristojba za skladištenje plina u iznosu od 1,86 eura za MWh. A i Italija od 1. travnja planira uvesti izvoznu naknadu u iznosu od 2,19 eura za MWh," kaže Dolna-Gruber.

Financiranje ruskog ratovanja

Kada je izaslanik EU u Austriji Martin Selmayr krajem 2023. godine izjavio kako se velikim količinama uvoza ruskog plina u Austriji u Moskvu šalje "krvav novac," naišao je na kritičke reakcije u javnosti. No Gewessler u ponedjeljak nije birala riječi kad je izrekla očitu činjenicu.

"Plaćanjem naših računa za energente posredno financiramo grozan rat u Ukrajini."

Austrija je 2022. uvezla plin u iznosu od oko 7 milijardi eura. S obzirom na pad cijena na tržištu, očekuje se da će 2023. taj broj dosegnuti oko 3 milijarde eura. Euractiv nije uspio izračunati koliki dio toga je potrošen na uvoz ruskog plina.

Plan u tri koraka

EU je proklamirala cilj da do 2028. u cijelosti eliminira uvoz ruskog plina. No analiza Bruxellesa iz 2023. godine pokazala je kako Beč još uvijek nije započeo ni planiranje takvog scenarija.

Stoga Gewessler predlaže tri ključne mjere za rješavanje tog problema.

Kao prvo, lokalne komunalne usluge trebale bi dokazati da mogu pružati usluge i bez ruskog plina, slično Bazelskom sustavu za banke - i početi povećavati svoj udio plina iz drugih izvora. I to po mogućnosti putem zajedničke platforme EU za nabavku plina nazvanu AggregateEU.

Gewessler također želi raskinuti dugoročni ugovor o nabavci s Gazpromom kojim se Austrija obvezala da bez obzira na okolnosti preuzima ruski plin. Takav potez će vjerojatno naići na otpor austrijskih konzervativaca. Kancelar Karl Nehammer, političar desnog centra, izjavio je 2023. godine kako je nastavak ugovora u interesu poreznih obveznika.

"To je pitanje osiguranja državne imovine i zadržavanja postojećih ugovora što je dulje moguće," pojasnio je Nehammer, misleći na vladin udio u OMV-u od 31,5 posto. Drugi najveći dioničar je državna firma iz Abu Dhabija ADNOC, koja je krajem 2022. kupila 24,9 posto tvrtke.

Treće, Gewessler želi ugraditi prirodni plin - i neovisnost od Rusije - u preispitivanje nacionalne sigurnosne strategije zemlje. Potresena ruskim napadom na Ukrajinu, vojno neutralna Austrija preispitala je svoju vojnu doktrinu i brzo se priključila njemačkoj inicijativi za zajedničku obranu zraćnog prostora nazvanu Sky Shield.

Njene ideje trebale bi osvojiti dvotrećinsku podršku u parlamentu da bi prošle, što znači kako bi vladajuća koalicija desnog centra i Zelenih ovisiti o podršci zastupnika lijevog centra.

"Stoga pozivamo sve uključene na poduzimanje daljnjih koraka u interesu neovisnosti Austrije," stoji u dokumentu ministarstva energetike kojeg su poslali novinarima.

Austrija se priprema za nacionalne izbore u jesen 2024., dok su europski izbori zakazani za lipanj.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Austria’s dependence on Russian gas rises to 98%, two years after Ukraine war)