Energetika

ČEŠKE NUKLEARKE: Vlada proširila natječaj na četiri reaktora, isključila iz utrke američki Westinghouse

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Češka će graditi četiri nova reaktora u postojećoj nuklearnoj elektrani Dukovany umjesto prvotno planiranog samo jednog, odlučila je u četvrtak češka vlada - i rekla da odustaje od pregovora s američkom kompanijom Westinghouse.

26.09.2023, Temelin, CZE, Unterwegs in Tschechien, Themenbild, Verschiedene Themenbilder, Symbolbild, AKW Temelin, Kernkraftwerk, Tschechische Republik, im Bild Feature, Reaktor, AKW, Temelin, Reaktorblock, Atomkrafterk, Verschiedene Ansichten, Außenansicht, *** 26 09 2023, Temelin, CZE, On the road in Czech Republic, Theme image, Various theme images, Icon image, Temelin nuclear power plant, Nuclear power plant, Czech Republic, In the picture feature, Reactor, Nuclear power plant, Temelin, Reactor unit, Atomkrafterk, Various views, Exterior view,,Image: 809111255, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Daniel Scharinger / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Daniel Scharinger / imago stock&people / Profimedia

Tom odlukom, Češka je izmijenila natječaj za gradnju i pozvala ponuđače da podnesu obvezujuće ponude za izgradnju "do četiri nova reaktora" - od kojih bi se dva trebala nalaziti u elektrani Dukovany, a druga dva u nuklearnoj elektrani Temelin.

"Dosadašnji natječajni postupak ukazuje da bi nam istovremena nabavka više reaktora mogla omogućiti sniženje cijene od 25% za svaki pojedini reaktor. Stoga smo odlučili tražiti od ponuđača da nam daju ponude za nabavku do četiri nova reaktora... Na temelju toga, izabrat ćemo dobavljača i potom odlučiti hoće li graditi više od jednog reaktora," rekao je češki premijer Petr Fiala (ODS/ECR) nakon sastanka vlade.

Druga izmjena odnosi se na tri kompanije uključene u natječaj, budući da je vlada tražila ponudu samo od francuske kompanije EDF i južnokorejske KHNP - ali ne i od američkog Westinghousea. Prema češkoj vladi, američka ponuda nije ispunila uvjete natječaja.

Ponuda Westinghousea "nije identificirala entitet odgovoran za kvalitetu rada," priopćila je vlada, a češki ministar trgovine i industrije Jozef Síkela izjavio je kako ponuda Westinghousea ionako "nije bila obvezujuća" te se stoga ne može uspoređivati s ostalima.

Odbacivanje Westinghouse je došlo kao neočekivana vijest, jer je ta kompanija bila među favoritima, te se očekuje da će graditi nuklearne elektrane u susjednoj Poljskoj.

KNHP i EDF, koji su zasad još ostali u utrci, dobili su rok do 15. travnja za podnošenje novih ponuda, koje će do kraja svibnja ocijeniti Češka državna energetska tvrtka ČEZ i koja vladi mora dostaviti ocjenu ponuda za četiri reaktora.

Međutim, iako će se o pobjedniku natječaja odlučiti do sredine 2024. godine, prvi planirani reaktor trebao bi biti dovršen do 2036. godine, a ostali u fazama do 2050. godine.

Iako su iz ČEZ-a rekli da bi cijena jednog reaktora mogla dosegnuti 6,5 milijardi eura, sada se očekuje da će biti još viša jer je početni izračun napravljen 2020. i ne odražava trenutne cijene. Ako Češka potvrdi da želi graditi četiri nova reaktora, to bi bila najveća pojedina investicija u povijesti Češke.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czechia expands nuclear tender to four units, excludes US’ Westinghouse)