Energetika

GEOTERMALNA ENERGIJA: Eurozastupnici usvojili rezoluciju za veće širenje tog obnovljivog izvora energije

Autor Euractiv/Nathan Canas

U rezoluciji koju su usvojili europarlamentarci poziva se na donošenje europske strategije za brže uvođenje i ulaganje u geotermalnu energiju.

An employee of the Engie group in the geothermal power plant that will supply the future athletes' village at the 2024 Olympic Games in Paris on December 22, 2023. At a time when heating accounts for almost half of final energy consumption and is still mainly produced by fossil fuels, geothermal energy is a major lever for decarbonizing heating networks and reducing our greenhouse gas emissions. Saint-Denis, France on December 22, 2023. Paris 2024 Geothermal Power Plant - Saint-Denis, France - 22 Dec 2023,Image: 831777758, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Stevens Tomas/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Stevens Tomas/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Složeni nacionalni propisi, u kombinaciji s dugotrajnim procesom odobrenja novih projekata, usporavaju šire uvođenje geotermalne energije, navodi se u rezoluciji koju je prošlog tjedna usvojio Europski parlament.

Kako bi se to riješilo, rezolucijom se poziva na europsku strategiju o geotermalnoj energiji, počevši od mapiranja geotermalnih resursa širom EU, kako bi se osiguralo da se svi podaci o zemnim resursima prikupe na jednom mjestu i da su dostupni javnosti.

Izvješće poljskog zastupnika Zdzisława Krasnodębskog (ECR) izglasano je velikom većinom (531 glas za, i samo 2 protiv) na plenarnom zasjedanju parlamenta 18. siječnja.

Njime se poziva na pokretanje industrijskog saveza o geotermalnoj energiji, kao i uvođenje usklađenog sustava osiguranja kako bi se ublažio financijski rizik za taj sektor.

"Ti rizici podzemnih resursa i s njime povezani financijski troškovi predstavljaju jednu od glavnih zapreka za razvoj geotermalnih projekata... Politika koja smanjuje rizike stoga je ključna za poticanje financijskih ulaganja privatnog sektora," kazao je Krasnodębski u pojašnjenju objavljenom u njegovu izvješću.

Izvješće potiče države članice EU da razviju nacionalne strategije za geotermalnu energiju, po uzoru na Francusku, Poljsku i Irsku, koje su napravile posebne mjere za potporu razvoja tog obnovljivog izvora energije.

Rezolucijom se poziva i na dodatnu potporu regijama koje su gospodarski ovisne o fosilnim gorivima kako bi im se omogućio prijelaz na geotermalnu energiju.

"Geotermalna energija ključna je ne samo za energetsku tranziciju, već i za pravednu tranziciju... Zemlje članice još uvijek nisu u potpunosti iskoristile potencijal geotermalnog razvoja koristeći infrastrukturu koju je ranije koristila industrija ugljikovodika," stoji u izvješću.

Geotermalna energija, alat za energetsku tranziciju

Geotermalna energija je pouzdan izvor energije koji neprekidno radi, i to uz fiksne troškove. Osim toga, za razliku od drugih tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, geotermalne instalacije ne zahtijevaju ključne sirovine poput rijetkih zemnih metala, kojih u Europi ima malo.

Geotermalna energija također je uvrštena među strateške "čiste tehnologije" u europskom industriji s neto nultom stopom emisija (NZIA), zajedno sa solarnim panelima, vjetroturbinama ili toplinskim pumpama.

Danska tvrtka Innargi jedna je od kompanija specijaliziranih za financiranje, razvoj, izgradnju i upravljanje velikim geotermalnim postrojenjima za mreže centralnog grijanja.

"Geotermalno centralno grijanje može značajno doprinijeti postizanju ključnih strateških ciljeva EU: Postizanje klimatskih ciljeva, jačanje strateške autonomije EU i eliminiranje ovisnosti o fosilnim gorivima o nepouzdanim trećim zemljama," kaže Asbjørn Haugstrup, glasnogovornik tvrtke Innargi.

Ta danska kompanija trenutačno gradi najveću europsku geotermalnu elektranu za područno grijanje u Aarhusu, kapaciteta 110 MW. Kada projekt bude završen, oko 20 posto grada grijat će se na obnovljiv izvor energije.

"Dekarbonizacija grijanja putem područnih sustava i geotermalne energije trebala bi biti visoko na dnevnom redu sljedećeg Europskog parlamenta i Europske komisije," kažu iz Innargija.

Sektorsko udruženje Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC), pozdravilo je donošenje rezolucije parlamenta, ukazavši kako je to pomoglo da se geotermalna energija stavi na politički radar EU. "Europska komisija ne može ignorirati tako snažno zagovaranje," navodi se u priopćenju.

"Budući zakoni imat će ključnu ulogu u razvoja ovog sektora i oslobađanju njegovog potencijala," rekao je finski eurozastupnik Ville Niinistö iz redova Zelenih, kojeg je citirao EGEC.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Parliament calls for European strategy on geothermal energy)