Energetika

NUKLEARNA SURADNJA: Francuska ministrica u Pragu lobira za veću suradnju s Češkom na izgradnji novih reaktora

Autor Euractiv/Paul Messad

Francuska ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher boravi u ponedjeljak i utorak u Pragu kako bi ostvario napredak u francusko-češkoj nuklearnoj suradnji - a posebice u izgradnji novih reaktora.

The cooling towers of the third and fourth unit are pictured at the Mochovce Nuclear Power Plant, located between the towns of Nitra and Levice, on the site of the former village of Mochovce, western Slovakia on November 6, 2023. Top Slovak power producer Slovenske Elektrarne (SE) operates the nuclear power plant.,Image: 820226117, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP / Profimedia
Izvor: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP / Profimedia

Češka ima šest nuklearnih reaktora koji su proizveli 37 posto ukupne proizvodnje električne energije u toj zemlji u 2022. godini, i sada razmišlja o povećanju tog broja. Vlada je već dala zeleno svjetlo za razvoj jednog novog reaktora s vodom pod tlakom (PWR) kapaciteta 1.200 MW, i razmatra izgradnju još tri.

Krajem listopada češka vlada primila je ponude američke kompanije za nuklearnu energiju Westinghouse, južnokorejske KHNPA i francuske državne kompanije EDF.

Kako bi lobirala za francusku ponudu, ministrica Pannier-Runacher posjetila je u ponedjeljak Prag, zajedno s predsjednikom uprave EDF-a Lucom Rémontom, koji se, kako je priopćilo ministarstvo, također sastao i s francuskim i češkim industrijalcima u tom sektoru.

Tri aktualne ponude na razmatranju su prije "potencijalno druge faze razmatranja za ostale reaktore," rekli su iz ureda Pannier-Runacher. Očekuje se da će ugovor za prvi reaktor biti potpisan 2024. godine - izgradnja bi trebala započeti 2029., a prva testiranja 2036.

U utorak će Pannier-Runacher također nazočiti potpisivanju sporazuma o istraživanju i razvoju između francuske Nacionalne agencije za znanost (ANR) i češke Agencije za tehnologiju (TACR), koji će omogućiti financiranje zajedničkih projekata na području nuklearne energije.

Savez za 2040.

Za Češku je Francuska ključan partner ne samo u pogledu nabavke nuklearne tehnologije, već i u pogledu budućnosti nuklearne energije u EU, o čemu će raspravljati i Pannier-Runacher sa svojim češkim kolegom Jozefom Sikelom.

Dvoje ministara također će razgovarati o "vizijama za sljedeću Europsku komisiju glede energetike," izjavila je u ponedjeljak Pannier-Runacher za državni servis France Info, dodavši da će se ti razgovori fokusirati na ciljeve za 2040., koje Europska komisija treba predstaviti 6. veljače ove godine.

Francuska i Češka članice su tzv. "nuklearnog saveza," kluba zemalja EU koji žele da se ciljevi EU za obnovljivu energiju opisuju kao "ciljevima niskih emisija ugljika" ili "ciljevi za napuštanje fosilnih goriva," birokratski su pojasnili u nepotpisanom dopisu iz ureda Pannier-Runacher.

Pri tome se misli na kategorizaciju nuklearne energije kao "čiste" alternative fosilnim gorivima - oko čega se vode prijepori unutar EU.

"Jako se u tome oslanjamo na Belgiju," koja predsjedava Vijećem EU do 30. lipnja, dodao je nepotpisani autor iz ureda Pannier-Runacher, misleći pritom na kontinuirane napore nuklearnog saveza na da se nuklearna energija tretira isto kao i obnovljivi izvori energije u energetskoj politici EU.

U nuklearnom savezu, sada je navodno 14 država, što znači da može formirati "snažnu manjinu" koja bi mogla blokirati ključne zakonodavne prijedloge koji joj nisu po volji.

Pannier-Runacher i Sikela također će se u utorak razgovarati o potrebi razvoja odgovarajućih financijskih instrumenata za provedbu novih nuklearnih projekata u EU, te potrebi da cijena struje dobivene iz nuklearnih elektrana bude konkurentna.

Češka također pozdravlja prijedlog Europske komisije o stvaranju novog "industrijskog saveza" na razini EU posvećenog razvoju i proizvodnji malih modularnih reaktora (SMR).

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: French energy minister visits Prague to promote nuclear cooperation)