Energetika

NOVE ENERGETSKE MJERE : Korak naprijed u smanjivanju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima i ubrzanju zelene tranzicije

Autor Adriano Milovan

Na sjednici Europskog parlamenta u utorak, 14. veljače, potvrđen je dogovor s Vijećem EU iz prosinca 2022. godine o programu REPowerEU i njegovu uključivanju u nacionalne planove

Europski parlament u Strasbourgu
Izvor: Yadid Levy / robertharding / Profimedia

Europski parlament je u utorak potvrdio dogovor s Vijećem EU iz prosinca prošle godine o programu REPowerEU i njegovu uključivanju u nacionalne planove, kako bi se povećala neovisnost o ruskim fosilnim gorivima, ubrzala zelena tranzicija i suzbilo energetsko siromaštvo.

Za dogovor je, priopćili su iz Europskog parlamenta, glasalo 535 eurozastupnika, 63 je bilo protiv, dok je 53 bilo suzdržano. Odluku su eurozastupnici donijeli na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Sukladno dogovoru s Vijećem, države članice koje zatraže dodatna sredstva u sklopu izmijenjenog Plana za oporavak i otpornost morat će uključiti mjere za uštedu energije, proizvodnju čiste energije i diverzifikaciju opskrbe, kako je i predviđeno programom REPowerEU. Nova pravila, objašnjavaju u Europskom parlamentu, retroaktivno će obuhvatiti mjere od 1. veljače prošle godine, uz određene izuzetke.

Zastupnici su osigurali da se tim mjerama podrže ulaganja u borbu protiv energetskog siromaštva i pruži potpora najranjivijim kućanstvima, kao i mikro, malim i srednjim tvrtkama, napominju u Europskom parlamentu.

Za te je svrhe osigurano dodatnih 20 milijardi eura bespovratnih sredstava.