Energetika

NOVA SREDSTVA ZA AFRIKU: Njemačka najavila 4 milijarde eura za poticanje afričke zelene tranzicije

Autor Euractiv/Nikolaus J. Kurmayer

Njemačka namjerava ponuditi afričkim zemljama izdašna sredstva za poticanje tranzicije tog kontinenta prema zelenoj energiji.

epa10985721 German Chancellor Olaf Scholz (R) talks to Kenyan President William Ruto (L) prior to their meeting as part of the 4th edition of the G20 Investment Summit - German Business and the Compact with Africa (CwA) countries, in Berlin, Germany, 20 November 2023. During the G20 Investment Summit, the African Compact partner countries will meet with high-ranking representatives of German companies to explore investments under the framework of the G20 partnership with Africa. EPA-EFE/FILIP SINGER / POOL
Izvor: FILIP SINGER / POOL/EPA POOL

Uoči summita COP28, godišnjeg svjetskog sastanka na vrhu o klimi i klimatskim promjenama koji ove godine počinje u Dubaiju 30. studenog, Berlin intenzivira svoje napore prema afričkom kontinentu.

"Unapređujemo ovu pravednu energetsku tranziciju zajedno s EU i afričkim partnerskim zemljama", pojasnio je u ponedjeljak kancelar Olaf Scholz na otvaranju sastanka zemalja G20 s Afrikom, kojeg je Njemačka inicirala 2017. godine.

EU ranije već izdvojila 3,4 milijarde eura za zelenu tranziciju u Africi 

"Inicijativa za zelenu energiju Afrike i EU ključna je za to, i drago mi je što danas ovdje mogu objaviti da ćemo za tu svrhu staviti na raspolaganje četiri milijarde eura do 2030. godine", dodao je.

Novac bi trebalo potrošiti na "savjetovanje i  ulaganja," kao i na olakšavanje privatnih investicija.

Taj iznos se nadograđuje na ranije izdvojenih 3,4 milijarde eura bespovratnih sredstava koje je EU dodijelila za tu inicijativu kada je pokrenuta. Ta bespovratna sredstva - kao i veći dio inicijative nazvane Global Gateway koju je Bruxelles pokrenuo 2021. radi suzbijanja sve većeg utjecaja Kine u Africi - samo se prenamjenjuje već postojeći novac.

'Ulaganja isplativa za obje strane'

No, njemačke četiri milijarde eura predstavlja sasvim nova sredstva.

"Ovdje se ne radi o razvojnoj pomoći temeljenoj na zastarjelom mehanizmu donatorskih konferencija, ovdje se radi o ulaganjima koja su isplativa za obje strane", kazao je Scholz.

'Nemojmo prepustiti Afriku Kinezima'

"Nemojmo prepustiti Afriku Kinezima", pozvala je VDMA, njemačka sektorska udruga za strojarstvo i inženjerske djelatnosti.

S obzirom na vodeću ulogu Kine u opskrbi Afrike raznim strojevima, Njemačka treba osigurati privlačnije ulagačko okruženje nudeći jeftine zajmove i izvozna jamstva, dodala je udruga.

Cilj afričko-europske inicijative za zelenu tranziciju (AEGEI) jest podržati uvođenje obnovljivih izvora energije kapaciteta 50 gifacata i osigurati da 100 milijuna ljudi ima pristup električnoj energiji. Fond ima i infrastrukturnu komponentu.

Planirani projekti uključuju povezivanje elektrodistribucijskih mreža Zambije i Tanzanije, kao i Angole i Namibije.

Dodatno financiranje nije motivirano altruizmom

Dodatno financiranje nije motivirano altruizmom. S obzirom na velik potencijal Afrike za obnovljive izvore energije, Njemačka se nada da će u budućnosti kompanije iz Njemačke i Afrike moći blisko surađivati u razvoju područja kao što je vodik.

"Uvjeren sam kako ovdje postoje velike mogućnosti za proširenje suradnje između njemačkih i afričkih tvrtki", naglasio je Scholz.

'Veleposlanstva za vodik'

U nekim afričkim zemljama, kao što su Nigerija i Angola, Berlin je već uspostavio "veleposlanstva za vodik".

Sadašnja njemačka vlada bila je prilično aktivna kada je riječ o dokazivanju svoje predanosti Africi, službenim posjetima tom kontinentu. I sam Scholz je već tamo boravio na tri dulja putovanja.

U listopadu su i kancelar i njemački predsjednik, kao i ministar za razvoj, zajedno posjetili razne afričke zemlje.

"Doista vjerujem kako njemačka vlada ozbiljno shvaća Afriku", izjavio je za njemačke medije Rainer Thiele, profesor međunarodnog razvoja u Kielu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: €4 bn extra for Africa: Germany’s Scholz doubles EU green energy fund)