Energetika

ENERGETSKA TRANZICIJA: Belgija, Italija, Rumunjska i SAD udružuju snage na razvoju nuklearnih reaktora nove generacije

Pet industrijskih i istraživačkih dionika iz Belgije, Rumunjske, Italije i SAD-a u srijedu su potpisali memorandum o suradnji na razvoju tehnologije malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR)

Izvor: Pixabay

Rumunjski i belgijski centri za nuklearna istraživanja RATEN i SCK CEN, talijanska nuklearna tvrtka Ansaldo Nucleare i državna agencija istraživanje i razvoj energetike ENEA i američka tvrtka Westinghouse Electric Company, dogovorili su stvaranje zajedničkog konzorcija koji će raditi na razvoju SMR reaktora hlađenjem na olovo (LFR) koji bi se mogli komercijalno primjenjivati u Europi.

Sporazum su u Bruxellesu potpisali belgijski premijer Alexander De Croo, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis i predstavnici talijanskog i američkog veleposlanstva u Belgiji.

Projekt protiv globalnog zatopljenja

Belgijski SCK CEN navodi u priopćenju da će prvi belgijski model SMR-a hlađen olovom biti dovršen negdje između 2035. i 2040.

"Belgija se udružuje sa SAD-om, Rumunjskom i Italijom kako bi stavila SMR-ove na energetsko tržište, kako bi se osigurala čista i jeftina energija. Sada je vrijeme za preuzimanje vodstva u borbi protiv globalnog zatopljenja", napisao je De Croo na društvenim mrežama.

Belgijski premijer Alexander De Croo
Izvor: Philip Reynaers / imago stock&people / Profimedia

Iako stranke u belgijskoj vladi nemaju jedinstven stav oko nuklearne energije, naložila je da SCK CEN nastavi s istraživanjem inovativnih SMR-ova i za tu svrhu prošle godine izdvojila 100 milijuna eura.

"Ova istraživanja pokazala su se uspješnima, i oslanjaju se na razvoj olovnih nuklearnih tehnologija koje su veliki dionici napravili u posljednjih nekoliko godina. Pet takvih entiteta udružilo se za ovaj ambiciozan projekt", navodi se u priopćenju.

Prema njima, SMR-ovi hlađeni olovom "imaju vrlo pouzdanu sigurnost... I nude prednost učinkovitijeg korištenja nuklearnog goriva, kao i smanjenje radioaktivnog otpada dugog vremenskog raspada, u sistemu u kojem je gorivo u zatvorenom ciklusu".

Gašenje nuklearki

Prema svom zakonu o ukidanju nuklearne energije, Belgija je već zatvorila dva nuklearna reaktora (Doel 3 i Tihange 2), dok je za druga dva koji su trebali po planu biti zatvoreni 2025. (Doel 4 i Tihange 3) produljen vijek trajanja.

U listopadu 2022. studija koju je provela istraživačka organizacija EnergyVille potvrdila je da bi kombinacija novih SMR reaktora i veće korištenje offshore vjetroelektrana bila najjeftinija opcija za Belgiju da do 2050. postigne klimatsku neutralnost, uz "najniži društveni trošak" i istodobno garanciju sigurnosti opskrbe bez smanjenja industrijske proizvodnje.

Međutim, kao što su neki promatrači već istaknuli, zakon o gašenju nuklearnih elektrana je u kontradikciji s financiranjem istraživanja i razvoja SMR-ova.

"Iako je belgijska vlada naručila studiju razvoja malih modularnih reaktora za Belgiju, to je još uvijek u suprotnosti s postojećim Zakonom o napuštanju nuklearne energije. Kako bi se ostvario uspješan projekt, to će zahtijevati daljnje prilagodbe", diplomatski je napisao SCK CEN.

Belgija već sada 46 posto struje dobiva iz nuklearki

Prema podacima sektorskog udruženja Nuclear Forum, koji okuplja belgijske kompanije i organizacije povezane s nuklearnom energijom, u kolovozu 2023., 78 posto električne energije proizvedene u Belgiji je dekarbonizirano. Od toga je 46 posto došlo iz nuklearne energije, a 32 posto iz obnovljivih izvora.

Osim što želi razviti nove oblike nuklearne energije, Belgija također ima ambicije postati veliki centar za offshore vjetroelektrane. Zajedno s još osam zemalja u travnju je potpisala deklaraciju koja predviđa zajedničko ulaganje u izgradnju vjetroelektričnih postrojenja za proizvodnju 300 GW do 2050. godine u Sjevernom moru.

Uz to, nedavno je i odobrena izgradnja energetskog otoka Princeza Elizabeta, koja bi trebala započeti u ožujku 2024.

Većina Belgijanaca za mješavinu nuklearnih i obnovljivih izvora energije 

Prema anketi koju je naručio Nuclear Forum 69 posto Belgijanaca smatra da je najbolja kombinacija za proizvodnju električne energije u Belgiji mješavina nuklearnih i obnovljivih izvora. Istraživanje je također pokazalo kako 85 posto ispitanika smatra kako bi nuklearna energija ipak trebala biti dio energetske mješavine u toj zemlji i nakon 2025. godine, dok 87 posto kaže da podržava ulaganja Belgije u razvoj i izgradnju SMR-ova.

Drugim riječima, čini se da zakon o ukidanju nuklearne energije, koji je svojedobno usvojen pod pritiskom zelenih, više ne odražava javno mnijenje, na kojeg su između ostalog utjecale i krize posljednjih godina koje su dovele do velikog rasta cijena energije i ugrozile stabilnost opskrbe.

Stoga bi pitanje nuklearne energije moglo postati jedna od glavnih tema u Belgiji uoči saveznih izbora koji će se održati 9. lipnja 2024., paralelno s europskim izborima u toj zemlji.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Belgium, Italy, Romania, US unite to boost small modular reactors research)