Energetika

PRIPREME ZA COP28: Predstavnica EU od summita očekuje okončanje gradnje novih elektrana na ugljen

Autor Euractiv/Kira Taylor

Sljedeća međunarodna konferencija o klimi, COP28, mora dovesti do konkretnih obećanja o okončanju globalnih emisija i prestanku izgradnje novih elektrana na ugljen, rekla je za Euractiv potpredsjednica španjolske vlade Teresa Ribera

epa10401758 Smoke rise from the chimneys of the 'REK BITOLA' thermal power plant near the city of Bitola, Republic of North Macedonia, 12 January 2023. The thermal power station 'REK BITOLA' is the biggest producer of electric energy in North Macedonia, with over 70 percent of the total electricity produced in the whole country. The government hopes that REK BITOLA, that started working at full capacity, will help stabilize the country's major economic problems as high energy prices. Since North Macedonia had almost exhausted its coal reserves, the North Macedonian Government managed to import coal from Kosovo, so that the thermal power plant can produce the electricity that small Balkan state needed. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Izvor: Georgi Licovski/EPA

Ribera će predstavljati EU27 na ovogodišnjem summitu koji se održava od 30. studenog do 12. prosinca u Dubaiju.

U ekskluzivnom razgovoru za Euractiv, Ribera je rekla kako bi uspješan COP summit imao za cilj vratiti svijet na put prema ograničavanju globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzija radi sprečavanja drastičnih klimatskih promjena.

'Ne želimo nove elektrane na ugljen'

"To znači kako moramo dobiti konkretna obećanja o maksimalnim emisijama, bez da se radi na novim izvorima energije na ugljen, postupno ukidanje nafte i plina, i fosilnih goriva općenito, počevši od obećanja da se više neće graditi nove elektrane na ugljen," pojasnila je.

Te ciljeve već je podržala cijela EU, koja je u ponedjeljak utvrdila svoje prioritete za COP28 na sastanku u Luxembourgu, koji uključuju i pozive na postupno ukidanje tzv. upotrebe fosilnih goriva koje proizvode "nesmanjene" emisije.

Međutim, Ribera je upozorila kako bi se druge zemlje mogli usprotiviti zabrani novih elektrane na ugljen, za što kaže da je "zastrašujuće", jer bi "bilo kakva dodatna elektrana na ugljen učinila skoro nemogućim ispuniti očekivanja glede ograničenja porasta temperature od 1,5 stupnjeva Celzija".

Snažna lobiranja

Također je upozorila na "snažne pritiske" kompanija koje proizvode fosilna goriva i zemalja proizvođača koje žele ublažavanje koraka prema smanjenju emisija. Na ranijim summitima je već dolazilo do slabljenja formulacija iz konačnih dogovora, uključujući i izmjenu "postupnog ukidanja" koje je postalo "postupno smanjenje" ugljena na COP26 u Glasgowu 2021.

Teresa Ribera, potpredsjednica španjolske vlade
Izvor: Eduardo Parra / Zuma Press / Profimedia

Upitana je li moguće osigurati da na ovom summitu neće biti takvih razvodnjavanja, Ribera nije ponudila jasan odgovor.

"Ne mogu osigurati takve formulacije jer cijeli proces ovisi o 192 države i sigurno će biti različitih mišljenja. Međutim, mislim da Europska unija mora igrati vrlo važnu ulogu oko toga i da mora biti vrlo glasna".

Također je rekla da polaže "veliku vjeru" da će predsjednik COP28 Sultan Al Jaber - inače i predsjednik uprave naftne kompanije Abu Dhabija ADNOC - "natjerati naftne i plinske kompanije da učine više i da proizvođači iz zemalja koje se bave naftom i plinom da učine više po tom pitanju."

Ograničavanje 'hvatanja ugljika'

Također je sporno treba li svijet postupno ukinuti sva fosilna goriva - ili samo ona za koja ne postoji tehnologija za naknadno uklanjanje emisija, takozvane "nesmanjene izvore." Države EU odlučile su zagovarati ovo drugo.

Međutim, Ribera je rekla za Euractiv da bi tehnologije za smanjenja štetnih emisija, kao što je "hvatanje ugljika" (carbon capture), trebalo ograničiti samo na one sektore koje je teško dekarbonizirati, a ne na, primjerice, sektore električne energije ili cestovnog prometa, gdje već postoje dostupne alternative.

"U svim primjenama [fosilnih goriva] vezanih za mobilnost, a posebice za automobile, možda će biti moguće uvesti tehnologije smanjenja emisija u dijelu esktrakcije i rafiniranja nafte, ali ne možemo ugraditi uređaje za smanjenje emisija u svaki pojedini automobil, tako da to nema smisla".

"Naravno, tehnološki smo neutralni, ali moramo osigurati da se ono što je nadohvat ruke doista i koristi i da ta nova ulaganja pružaju ono što očekujemo od njih, po troškovno pristupačnim uvjetima", kazala je Ribera.

Upitana misli li kako bi trebalo definirati na što se misli u frazi "teško smanjenje" emisija, kako bi se olakšala rasprava, Ribera je kazala kako bi to došlo u "drugoj fazi".

Promjene u financiranju

Na sastanku sredinom listopada ministri EU dogovorili su i da će podržati ciljeve za utrostručenje globalnih kapaciteta obnovljive energije, udvostručenje globalne energetske učinkovitosti do 2030., te potpunu dekarbonizaciju globalne proizvodnje električne energije do 2030., za što Ribera vjeruje da bi se moglo potaknuti financiranjem klimatskih projekata.

Kako točno osigurati financijska sredstva potrebna ranjivim zemljama za prelazak na održiva gospodarstva te nadoknaditi gubitke i štetu prouzročenu emisijama, ponovno će biti glavna tema COP28. Ribera se nada da će se dovršiti pripremni radovi za mehanizam za pokrivanje gubitaka i štete, te očekuje da će se svijet usmjeriti na sofisticiraniju raspravu o financijskim sredstvima za borbu protiv klimatskih promjena.

Time bi se moglo pridonijeti razvoju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, te uvesti sustave ranog upozoravanja, za koje UN želi da obuhvate sve države do kraja 2027.

Iako i velike zemlje poput Kine moraju igrati svoju ulogu u financiranju borbe protiv klimatskih promjena, Ribera želi da se učini više od pukog prebacivanja novca iz jednog proračuna u drugi.

"Mislim kako bi financiranje klimatskih promjena na koncu trebalo uključiti sve financijske tokove širom svijeta... Ne radi se samo o modernizaciji upravljanja financijskim institucijama i Bretton-Woods sistema, već i o tome da se uzme u obzir da, primjerice, naftne i plinske kompanije ne bi trebale samo smanjiti svoje investicije, već i uložiti dio prihoda u ispravan i klimatski siguran razvoj u najranjivijim zemljama".

Svaka zemlja mora igrati svoju ulogu

Za Riberu, svijet mora zauzeti jedinstven pristup borbi protiv klimatskih promjena. Kazala je kako će COP28 propasti ako na kraju sve zemlje otiđu sa zaključkom da svatko može raditi što god želi, bez nekog globalnog plana djelovanja.

"Nije pitanje identificiranja protiv koga se borimo, već s kim gradimo partnerstva i s kim možemo osigurati da možemo zajedno ići tim teškim putem".

Postojala je nada kako bi EU mogla otići u Dubai i zahtijevati ambicioznije obećanje o smanjenju emisija, ali to nije dobilo dovoljnu potporu svih zemalja EU. Iako je Ribera ustrajavala na višim postavljenim ciljevima, rekla je kako je na kraju zadovoljna onim što se dogovorilo na razini EU.

"Mislim da je to što imamo dobro. I mislim kako pitanje nije koliko bi povrh toga EU trebala uraditi, već kako ćemo osigurati da drugi ne pogoršavaju problem".

'Veliki emiteri'

Uoči sastanka, očekuje i "puno više od svih velikih emitera". SAD i Kanada mogu učiniti više, Kina ne bi smjela više nastaviti s povećavanjem emisija i može učiniti više od najavljenog, a bitnu ulogu igraju i Indija, Južna Afrika i Brazil, rekla je za Euractiv.

"Mislim da postoje načini preko kojih bi se te zemlje mogle razvijati na drugačiji način. Naravno, Kina danas ima vrlo relevantan udio u zelenim tehnologijama širom svijeta... a također i značajno ulaže u razvojne projekte, pa veliku razliku može napraviti odabir kakve vrste razvoja će financirati".

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ribera: COP28 must commit to peak emissions, stop new coal)