Energetika

NOVI POTICAJ EUROPSKE KOMISIJE HRVATSKIM TVRTKAMA: U Ministarstvu gospodarstva najavljuju da je to dobitak za 200 tvrtki

Autor Adriano Milovan

Bruxelles je odobrio umanjenje naknada za obnovljive izvore energije i hrvatskim tvrtkama koje troše 500 megavatsati struje godišnje, dok su dosad pravo na tu potporu imala poduzeća s potrošnjom struje većom od 1000 megavatsati.

Vjetroelektrana
Izvor: Denis Kapetanovic/PIXSELL/PIXSELL

Europska komisija je krajem siječnja Hrvatskoj dala zeleno svjetlo za program potpore tvrtkama koje su veliki potrošači struje. 

Program je vrijedan 104 milijuna eura, a omogućit će velikim potrošačima električne energije da plaćaju i do 75 posto manju naknadu za obnovljive izvore energije. 

Pomoć tvrtkama u jačanju konkurentnosti

U Ministarstvu gospodarstva procjenjuju da će koristi od tog programa moći ostvariti i do 200 poduzeća u Hrvatskoj. 

Naime, do sada su manju naknadu za obnovljive izvore energije mogle koristiti tvrtke koje su trošile preko 1000 megavatsati električne energije godišnje, a sada će pravo na tu potporu ostvarivati i ona poduzeća koja troše više od 500 megavatsati. 

"Program je sada dostupan i velikim potrošačima električne energije koji troše više od 500 megavatsati električne energije godišnje. Ovim se kriterijem, s obzirom na ranije važeća pravila, bitno izašlo ususret poduzećima jer su, prema ranije važećem programu, ovo umanjenje mogla koristiti samo ona poduzeća koja troše preko 1000 megavatsati godišnje, odgovorili su Euractivu iz Ministarstva gospodarstva. 

U ministarstvu kojeg vodi Davor Filipović ističu kako su odluci Europske komisije prethodili pregovori. Pojašnjavaju i kako umanjenje naknade za obnovljive izvore energije izgleda u praksi.  

Ministar gospodarstva Davor Filipović
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/PIXSELL

"Svi kupci električne energije, uključujući i poduzetnike koji troše puno električne energije, plaćaju naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije u iznosu od 0,105 kuna po kilovatsatu, odnosno 0,013936 eura po kilovatsatu. No, poduzetnici koji imaju energetski intenzitet veći od pet posto, po urednoj prijavi za korištenje potpore za umanjenje naknade, ukoliko udovoljavaju svim kriterijima iz Uredbe o kriterijima za plaćanje umanjene naknade, razvrstavaju se u energetske razrede i odobrava im se umanjenje za 40, 60 ili 75 posto u odnosu na osnovnu, neumanjenu visinu naknade", ističu u Ministarstvu gospodarstva.

Dodaju kako se time poduzetnicima smanjuju troškovi električne energije te se istodobno ispunjavaju ciljevi iz Europskog zelenog plana.

Drugim riječima, tvrtkama se pomaže u podizanju njihove konkurentnosti. Što je veća njihova potrošnja električne energije, to je veće i umanjenje naknade za obnovljive izvore. 

Postoje i dodatne mogućnosti smanjenja troškova

"Ovime najviše dobivaju veliki potrošači električne energije koji, prema sadašnjim kriterijima, nisu ispunjavali uvjete za umanjenje, a koje su mogla koristiti samo poduzeća koja troše preko 1000 megavatsati godišnje. Prema novom programu to mogu i oni koji imaju potrošnju od 500 megavatsati godišnje", ocjenjuje za Euractiv direktorica udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske Maja Pokrovac

Dodaje kako postoji i dodatna mogućnost upravljanja troškovima energetski intenzivne industrije, i to u obliku potpisivanja dugoročnih ugovora o kupnji električne energije od proizvođača iz obnovljivih izvora energije. 

Čeka se uredba Vlade

Za dobivanje umanjenja, ističu u Ministarstvu gospodarstva i udruzi OIE, nije potrebno raspisivati natječaj. 

"Nakon što Vlada donese Uredbu o kriterijima za plaćanje umanjene naknade i poduzetnici podnesu financijska izvješća Fini, odmah mogu predati zahtjev za umanjenje naknade ako ispunjavaju i druge propisane kriterije", kažu u Ministarstvu gospodarstva. 

Tvrtke će se, napominju u udruzi OIE, za dobivanje umanjenja moći prijaviti preko mrežne stranice HROTE-a. 

Program će, inače, trajati do kraja 2028. godine. 

EU želi spriječiti seljenje industrije u zemlje s manje ambicioznim klimatskim politikama

U priopćenju Europske komisije ističe se kako je cilj programa ublažiti rizik da zbog iznosa naknada za obnovljive izvore energije energetski intenzivna poduzeća djelatnosti presele na lokacije izvan EU, odnosno u zemlje s manje ambicioznim klimatskim politikama, što bi u pitanje dovelo i ostvarivanje klimatskih ciljeva Unije. 

Ipak, mjera koju je Hrvatskoj odobrio Bruxelles nije bezuvjetna. 

Naime, u Europskoj komisiji ističu kako naknada nakon smanjenja ne smije biti niža od 0,50 eura po megavatsatu.
Uz to, od korisnika mjere očekuje se i da provedu određena ulaganja u energetsku učinkovitost, odnosno u projekte koji dovode do znatnog smanjenja njihovih emisija stakleničkih plinova ili koji će im osigurati da barem 60 posto svoje potrošnje pokriju strujom iz obnovljivih izvora energije, zaključuje se u priopćenju Europske komisije.